Afşin Elbistan
Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında Afşin Elbistan'da inşa edilecek elektrik santraları ile bölgedeki kömürlerin işletilmesi için hükümetler arası bir anlaşma imzalandı.
Yaklaşık 10-12 milyar dolarlık bir harcamayı hedef alan anlaşmanın kapsamı hakkında kamuoyuna yeterli açıklama yapılmadı.
TEK'in eski genel müdürlerinden yüksek mühendis sayın Gültekin Türkoğlu'nu aradım. Sayın Türkoğlu'dan aldığım bilgileri özetleyerek sayın okuyucularıma aktarmak istiyorum.
Ülkemizde linyit kömürü, bilinen 9.8 milyar ton rezervi ile diğer fosil yakıtlara göre büyük bir öneme sahiptir. Son yıllarda yapılan aramalar sonucunda bu miktar 12 milyar tona yükselmiştir.
Kuzeyde Sivas-Kangal kömür sahasından başlayarak, güneyde Adana-Tufanbeyli ve ortada Afşin-Elbistan sahasını içine alan bölge 4 milyar tonu aşkın rezervi ile ülkemizin en önemli kömür sahasıdır.
Afşin-Elbistan kömür havzasından yılda yapılacak 142 milyon ton linyit madeni üretimiyle, toplam 8560 MW gücünde kurulacak termik santraller ile yılda 52 milyar kwh elektrik enerjisi üretilebilecektir.
Yılda 7200 tam yükte çalışma yapabilecek yeni, modern termik santraller bu elektrik üretimini 60 milyar kwh'e çıkarmak mümkündür.
- Afşin-Elbistan sahasında halen her biri 340 MW gücünde 4 üniteden oluşan 1360 MW kurulu gücünde (A) santralı ile
- Her biri 360 MW gücünde gene 4 üniteden oluşan 1440 MW kurulu gücünde (B) santralı işletmededir.
- 1960 ortalarında ihalesi yapılan ve yılında 1970' li yılların ortalarında işletmeye açılan A santralı eskidiğinden yeterli verim alınamamakta, yenilenmesi gerekmektedir. Bu yüzden şu anda iki ünitesi çalışmaktadır.
- 1990'lı yılların sonunda ihalesi yapılan B santralı 2004 yılında işletmeye alınmıştır.
- Havzada planlanan C,D,E,F santrallerden, C veD ünitelerinin ihale çalışmaları EÜAŞ tarafından yürütülmektedir. 4X360 MW gücündeki bir santralın kurulu güç maliyetinin 2000 dolar/ kw olacağı ve toplam maliyetin yatırım dönemi faizleri ile birlikte 3 milyar dolar olacağı, kömür çıkarılması için yapılacak yatırım da göz önüne alındığında bu maliyetin 3,6 -4,0 milyar dolara çıkacağı tahmin edilmektedir.
- Afşin-Elbistan linyit havzasının geliştirilmeyi bekleyen C,D,E,F bölümlerinde ve mevcut A ve B santraları ile birlikte üretilebilecek 60 milyar kwh elektrik enerjisinin üretim maliyeti 6 cent/kwh mertebesinde olabilecek ve elektriğin ucuzlamasına büyük oranda katkı sağlayacaktır.
Sayın okuyucularım, 2012 yılında elektrik üretiminin 240 milyar kwh oladuğu açıklandı. 60 milyar kwh elektriğin linyit kullanılarak üretilmesi önemli bir iştir. Hele üretim maliyetinin düşük olması yatırımın önemini artırmaktadır.
Ümit edilir ki anlaşma uygulamaya dönüşür ve kısa sürede yeni üniteler devreye girer.
Yazara Ait Diğer Yazılar
Tüm Yazılar