Afrin’in yanı başında Kilis’te yaşam...
Afrin’de gerginlik tırmanırken, Cumhurbaşkanı'nın demecini okuyunca Kilis TSO Başkanı Mehmet Erdal Öndeş’i arayıp, kentte durum nasıl sorusunu yöneltim. Durumun sakin olduğunu, ama 2016’da 25 kişinin şehit olduğu DEAŞ roket saldırılarını hatırladıkları için, tedirginlik olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Fırat Kalkanı Karekatı'nda ne dedik? Bir gece ansızın gelebiliriz. Şimdi de Afrin'de aynı şeyi söylüyoruz” açıklamasını okuyunca Afrin’in hemen yakınındaki Kilis’ten haber almak için Kilis TSO Başkanı dostum Mehmet Erdal Öndeş’i aradım, ”Kilis’te durum ne?” sorusunu sordum. “Kilis sakin, ama bir yandan da 2016’nın benzeri olayları yaşama korkusu var” diye yanıtladı.
Sonra bu söylediğini daha iyi anlamam için şunları söyledi:
“Biliyorsun Afrin sınırda, bize 2-3 kilometre uzak. Ama şu anda şehir sakin. Piyasamız çok durgun. Fakat insanlar ufak tefek ticaretlerini sürdürüyorlar. Hükümetin açıkladığı Afrin harekatı ülkemiz açısından gerekli, bu drumda bir şey yapılması lazım. Akşamları fırtına obüsleriyle atışlar sürüyor. Onun şehirde tedirginliği söz konusu. Biliyorsunuz 2016’da DEAŞ’ın roket saldırıları vardı. 100’e yakın roket atıldı. Bazıları Suriyeli 25 şehit verdik.”
Şehirdeki Suriyeli sayısını soruyorum. "Kilis’in nüfusundan fazla 40 bini kampta, geri kalanı şehir merkezinde 128 bin Suriyeli var”yanıtını alıyorum.
Bu bilgileri alınca, Gaziantep’le birlikte kurmakta oldukları Kilis-Polateli-Şahinbey Tekstil OSB’sinin kuruluş çalışmalarının durup durmadığını, durumunun ne olduğunu soruyorum:
“Çalışmalar sürüyor. Hazine'den arazinin onayını ve tahsisini bekliyoruz. İlk aşamada bin 305 hektar. Hazine aracılığıyla genişleme alanı 50 bin hektara çıkabilir. Şimdiden bin 900 müracaat var. Talep edilen arazi miktarı bin 305 hektarın 17 katı. Çalışmayı Gaziantep’le birlikte yürütüyoruz. Başvuruların çoğu tekstil sektöründen, ama başka sektörlerden başvuru talepleri de var. Bu ülkemizde iki şehrin ortaklığındaki ilk OSB girişimi. Sınır ötesinde hemen yanı başımızdaki çatışmalı ortama rağmen projeyi yürütüyoruz. Bu OSB kurulup hayata geçtiğinde 100 bin istihdam yaratacak. Bu da Kilis’te Suriyeliler de dahil, önemli istihdamı sağlayacak. Üretim artışıyla kentte refahı artıracak. Beklentimiz bölgede normalleşmenin bir an önce sağlanması ve tedirginliğin son bularak işimize gücümüze bakabilmemiz. 2016’dan beri beklediğimiz bu...”
Mehmet Erdal Öndeş, bir yandan kent nüfuslarından fazla Suriyelinin yaşadığı Kilis’te 2016’dan bu yana yaşadıkları dehşeti anlatıyor. Bir yandan da Kilis için çok önemli sonuç vereceğine inandığı Gaziantep’le iki şehir birlikte kurmakta oldukları OSB’nin Kilis’in geleceği açısından yarattığı umudu Afrin olayındaki tedirginlik içindeyken anlatmaktan geri durmuyor...