“Afrika’yı Afrikalılar kuracak”
Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) verilerine göre, 2012 sonrası petrol tüketimi en hızlı artan kıta Afrika olacak. 2012 yılında Afrika’nın günlük petrol tüketimi 3.5 milyon varil oldu. Bu oranın önümüzdeki senelerde yaklaşık yüzde 30 oranında artması bekleniyor. UEA’ya göre, Afrika’nın petrol tüketimi 2018 yılında günde 4.5 milyon varile ulaşacak.
İşte bu yüzden Afrika’nın en zengin iş adamı Aliko Dangote, Nijerya’da kuracağı petrol rafinerisi için 9 milyar doları gözden çıkarmış durumda.
Aliko Dangote, Forbes Magazine tarafından dünyanın en zengin siyahi iş adamı olarak nitelendiriliyor.
Dangote aynı zamanda dünyanın en güçlü 64. iş insanı.
Dangote’nin borsada işlem gören şirketi Dangote Cement, Afrika’da 14 ülkede faaliyet gösteriyor ve Sahara Afrikası’nın en büyük çimento üreticisi. Dangote’nin serveti yaklaşık 22 milyar dolara ulaşıyor. Hedefi ise servetini beş katına çıkartıp, dünyanın ilk beş zengini arasına girmek.
Dangote’nin Nijerya’da kuracağı petrol rafinerisi, bu hedefin gerçekleşmesinde önemli bir rol üstlenecek şüphesiz. Refineri tamamlandığında, Afrika’nın en büyük rafinerisi olacak.
Bugün Nijerya, Afrika’nın en fazla petrol üreten ülkesi; fakat ülkedeki rafinerilerin verimsizliği yüzünden, dizel ve otomobil yakıtının büyük bir bölümü ithal ediliyor.
Dangote, bu büyük rafineriyi kurarken, tabi ki Afrika’nın hızla artan petrol tüketimine güveniyor. Aslında sadece petrol demek yanlış olur; çünkü Afrika’da, orta sınıfın yükselmesi ile tüketim her sektörde artmış durumda.
Afrika’dan havalanan uçakların sayısının hızla artması; Nijerya’ya gelen ithal otomobil sayısının günde 300 adede ulaşmış olması bu dönüşümün somut örnekleri.
Bu arada, dikkat çekmek gereken bir nokta da, Afrika’daki zenginlerin gitgide daha da zenginleşiyor olması. Forbes tarafından yayınlanan Afrika’nın Zenginleri listesinde yer alan milyarderlerin sayısı 2011 yılında 16 iken, 2012’de 27’ye yükseldi. Oysa 2003 yılında Forbes’un Afrika’da sayabildiği milyarder sayısı sadece ikiydi.
Geçtiğimiz on yıl içinde ise, küresel ekonomik büyüme oranı yılda yüzde 3.6 olurken, Afrika’da ortalama yüzde 5.6 olarak gerçekleşti.
Economist Intelligence Unit verilerine göre, 1980 yılından bu yana Nijerya hükümetinin elde ettiği petrol geliri 1.3 trilyon dolara ulaşmış durumda. Fakat ülke nüfusunun yüzde 60’ı günde 1 doların altında bir gelirle yaşamaya devam ediyor. Nijerya’nın en büyük sorunlarından birisi, her gün 400 bin varil ham petrolün çalınıyor olması.
Nijerya hükümeti yetkilileri, Dangote’ye büyük bir umut bağlamış durumdalar. Yeni projenin, Nijerya’nın ekonomik ve endüstriyel görünümünü değiştireceğine inanıyorlar. Dangote de, Nijerya’daki bu düzensizliğe son vermeye kararlı görünüyor. En azından, zengin girişimcinin sahip olduğu değerler buna işaret ediyor.
Dangote’nin Para için On Emri
Dangote asla vazgeçmediği değerleri “Dangote’nin Para İçin On Emri” isimli kitabında toplamış. On değer şöyle sıralanıyor:
Sadece ticaret yapma, aynı zamanda üret.
Marka yarat ve onu koru.
Ucuza sat, kalite sun ve rekabeti öldürme.
Küçük başla ama hayallerin büyük olsun.
Bağlantılar kurun ve büyük bir kırılma noktası için çaba gösterin.
Kendi ülkenizde para kazanacağınıza inanın.
Çok iş, az oyun, sizi zengin yapar.
Başarılı olmanızda emeği geçenlere, hakkını iade edin.
Yasaların dışına çıkmayın. Doğru işler yapın.
İş damarlarınızdan akmalı.
Girişimcilik azim göstermek
Aliko Dangote, yıllar önce yakın bir arkadaşına, “Pazar Afrika’da. Afrika’yı Afrikalılar kuracak” demiş. Ülkesi ve kıtası için hayalleri var. Büyük hayalleri. “Kendi ülkenizde para kazanacağınıza inanın. Yasaların dışına çıkmayın. Doğru işler yapın” diyor ve ekliyor: “Bir şirket kurdum ve 2008 yılında dünyanın en zengin siyahi insanı olmaya başardım. Bu bir gecede olmadı. Bugün olduğum yere gelmem 30 senemi aldı. Günümüz gençleri benim gibi olmayı hedefliyorlar; fakat buna bir gecede ulaşmak istiyorlar. Bu mümkün değil. Başarılı bir iş kurmak istiyorsanız, küçük başlamanız ve büyük hayaller kurmanız gerekir. Girişimcilik yolculuğunda, en yüce değer, azim göstermektir.”