Afrikalı EOH İzmirli şirkete ortak oldu
Bazı uluslararası şirketler, Türkiye pazarına girdiklerinde agresif bir büyüme planı içinde oluyor. Özellikle teknoloji hizmetleri alanında...
Bunlar arasında son dönemde en dikkat çekeni ise Güney Afrikalı teknoloji odaklı kurumsal hizmetler firması EOH Holdings. Afrika kıtasının en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan EOH, son bir yılda peş peşe alımlarla Türkiye’de adını duyurdu. Önce Çözümevi’ne ortak oldu.
Ardından da geçtiğimiz aylarda İstanbul merkezli ACRON Bilişim’e... Genelde yüzde 50 hisse alımı yapan bu şirketin adı, Kasım 2016’da da Sabancı Holding’in teknoloji firması Bimsa ile anıldı. Sabancı Holding bu ortaklığı yalanladı ama EOH, Türkiye’de operasyon yapmaya devam kararı aldı. EOH Turkey, geçtiğimiz hafta İzmir merkezli Asay Grup ile masaya oturdu.
En büyük hissedarı 137 milyar dolarlık fon
Önce Güney Afrikalı EOH’tan bahsetmek gerekiyor. 11 bin 500 çalışanı olan bu teknoloji devi aralarında Dubai, Suudi Arabistan, Hindistan, İngiltere, Türkiye’nin de bulunduğu 19 ülkedeki ofisleriyle faaliyet gösteriyor. Hisseleri Güney Afrika’daki Johannesburg borsasında işlem gören şirket, 50 ülkede faaliyet gösteriyor. Şirketin ortaklık yapısında da kamu öne çıkıyor. En büyük hissedar yüzde 11 ile Güney Afrika hükümetine ait Public Investment Corporation. 1911’de kurulan bu fonun başında Güney Afrika Ekonomi Bakan Yardımcısı var. Fon, 137 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip.
Gelelim EOH’un yaptığı son Türkiye operasyonunun ayrıntılarına... Güney Afrikalı teknoloji devi, 1998’de kurulan İzmir merkezli Asay Grup’a ortak olma kararı aldı.
EOH Turkey Bilişim ve Yazılım adlı firmayla bu ortaklığa giden Güney Afrikalı şirket, Asay İletişim Hizmetleri Sanayi, Asay Vad Otomasyon Teknolojileri Sanayi, Asay Enerji İnşaat Sanayi ve Asay Elektronik Elektronik Malzemeleri Servis Hizmetleri Sanayi şirketlerinin yüzde 50’sini satın almak için gerekli resmi kurumlara başvurdu.
Yeni yatırımın sinyalini ACRON’la verdi
EOH’un Ortadoğu ve Afrika Bölge Başkanı Ebrahim Laher, ACRON ortaklığının ardından, “Kısa vadede büyüme stratejimizde kamu ve özellikle belediye sektörlerine odaklanmak bulunuyor. Türkiye, çok ciddi yatırımlar gerçekleştirdiğimiz son derece önemli bir ülke konumunda. Doğru partnerlerle bu yatırımlara devam edeceğiz. EOH, Türkiye’de SAP ekosisteminin en önemli oyuncularından biri konumuna gelmeyi hedefl emekte ve bu doğrultuda tüm stratejik adımları atacak” şeklinde açıklama yaparak yeni alımların sinyalini geçen yılın ortalarında vermişti.
Davos’a Türkler damga vurdu
Dünyada gözler son bir haftadır ekonomi ve siyasete yön veren isimlerin katıldığı, World Economic Forum toplantılarının yapıldığı Davos’taydı. 17 Ocak’ta başlayan ve 20 Ocak’ta sona eren İsviçre’nin Davos kentindeki zirveye, 100’den fazla ülkeden yaklaşık 3 bin siyasetçi, iş adamı, bilim insanı ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Forumda ilkler de yaşandı. Örneğin Çin’i ilk kez bir devlet başkanı temsil etti. Hatta Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ABD Başkanı Donald Trump’a, “Ticaret savaşının galibi olmaz” mesajını bu zirvede verdi.
Türkiye’yi Şimşek ve Zeybekci temsil etti
Kolombiyalı pop yıldızı Shakira’dan ABD’li ünlü oyuncu Roger Whitaker’a bir çok popüler ismin yanı sıra Davos, İngiltere Başbakanı Therasa May, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Ukrayna, Azerbaycan gibi ülkelerin devlet ve cumhurbaşkanlarını, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Roberto Azevedo, IMF Başkanı Christine Lagarde gibi küresel toplum kuruluşlarının üst yöneticilerini de ağırladı. Zirvede Türkiye’yi ise resmi anlamda Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci temsil etti.
Zirvede Türkiye son birkaç yıldır bakan statüsünde temsil ediliyor. Ancak özel kuruluşların temsili daha farklı. Aslında patronlar ve CEO’lar Davos’da deyim yerindeyse çıkarma yapıyor. Öyle ki bu yıl yabancı liderlerin toplantı masalarında Türkler öne çıktı.
Özellikle gelişmekte olan ülkelerin liderleri, ülkelerindeki fırsatları, destekleri düzenledikleri görüşme ve toplantılarla anlattı. Bill Gates, Jack Ma gibi dünyanın en zengin isimleri, bu toplantılarda masanın bir ucunda oldular. İşte bu masaların etrafındaki diğer şirketler arasında Türklerin olması, bu yıl Davos’a damga vurdu.
Koç, Limak ve İbrahim Çeçen
Türk şirketlerinin davet aldığı ülkeler arasında en dikkat çekeni Pakistan oldu. Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, ülkesinin son dönemdeki yatırımcı dostu plan ve politikalarını anlatan mini bir toplantı yaptı. Bill Gates, Jack Ma gibi zenginlerle de görüşen Pakistan Başbakanı’nın masasında Japan Bank for International Cooperation’ın CEO’su Tadashi Maeda, ABD’li Ingredion Incorporated’ın Başkanı ve CEO’su Ilele Gordon, Norveçli telekom devi Telenor’un Başkanı ve CEO’su Sigve Brekke, Nestle, Swiss Re, Novartis gibi devlerin üst yönetimlerinin yanı sıra Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu dikkat çekti.
Gelelim Gürcistan Başbakanı’nın görüştüğü isimlere...
Her masada Türk şirket vardı
Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikashvili’nin yatırım fırsatlarını anlattığı görüşmelere ABD’li Microsoft’un Başkan Yardımcısı Toni Townes-Whitley, İngiltere merkezli dev Libra Group’un kurucu ortağı Nicholas Logothetis ve Türk şirketi Limak’ın üst yönetimi katıldı.
Davos’taki bir başka ilginç görüşme Kazakistan Yatırım ve Altyapı Bakanı Zhenis Kassymbek tarafından gerçekleşti. Kazak Bakan, Glencore, Siemens, Evonik, AirSpan, Sun Group gibi şirketlerin yanı sıra Koç Holding ve IC İbrahim Çeçen Holding yöneticileri ile görüştü. Koç Holding ile görüşen bir diğer ülke ise Mısır oldu. Mısır’ın Yatırım Bakanı Dalia Khorshed’in cuma günkü toplantısına Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu’nun yanı sıra Körfez’in perakende devi Al-Futtaim Group, Citibank, Lazard, Credit Suisse’in üst yönetimi de katıldı. Koç’un küresel markası Beko’nun Mısır’da büyüyeceğine dair sinyaller bu görüşmelerde öne çıkan başlıklar arasındaydı.
Özetle, Davos bu yıl en çok özel şirketlere yarayacak. Özellikle her toplantıda yer alan, mübalağa olmaz ise liderlerin davet üzerine davet geçtiği Koç Holding, Limak, IC İbrahim Çeçen Holding’e ...