Afrika'nın genç girişimcileri

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com


 

 

Afrika'nın orta sınıfı kıta genelindeki ekonomik büyümeyi destekleyen çok önemli bir motor.
Modadan ilaç sektöründe her alanda hızla büyüyen genç girişimcilerin önündeki en büyük engellerin başında ise yetersiz altyapı, yolsuzluk ve siyasi çatışmalar geliyor.
Afrika ekonomisi Asya ülkelerine benzer bir hızla büyüyor. 2012 yılında dünyanın en hızlı büyüyen 10 ülkesinin beşi Afrika'da yer alıyor. Petrol, doğal gaz, maden cevheri, altın, elmas gibi emtiaların ekonomik gelirdeki payının azalması ve bunun yerine hizmet ve imalat sektörünün gelişimi, bölgede yaşanan değişimin önemli özelliklerinden birisi. Bu gelişim de kıtada orta sınıfın hızla büyümesini beraberinde getiriyor. Der Spiegel, bu kapsamda Afrika Kalkınma Bankası'nın verilerine yer veriyor. Buna göre Afrika'da orta sınıf nüfusu şimdiden 313 milyona ulaşmış durumda. Bu rakam toplam nüfusun yüzde 34'ünü temsil ediyor. Afrikalı orta sınıf şehirlerde yaşıyor. Nüfusun büyük bir bölümünü modayı ve küresel trendleri yakından izleyen genç, eğitimli kişiler oluşturuyor. Kıtada cep telefonu kullananların sayısı 430 milyona ulaşıyor.
Afrika Kalkınma Bankası Baş Ekonomisti Mthuli Ncube, küçük ve orta boylu işletmelerin eğitimli işçilere ve siyasi istikrara ihtiyacı olduğunu söylüyor. Bürokrasi, yolsuzluk ve iç savaşların iş ortamını olumsuz etkilediği belirtirken, orta sınıf "demokrasinin bekçisi" yorumunu yapıyor.

Afrika'nın yeni girişimcileri
Sylvia Owori Doğu Afrika'nın en ünlü moda tasarımcılarından birisi. Owori aynı zamanda büyüyen orta sınıfın stil ikonu olmuş durumda. Owori'nin Kampala ve Nairobi'de kendi mağazaları var. Owori'nin moda ajansında çalışan modelleri Paris, Londra defilelerinde görmek mümkün.
Yerel moda trendlerinin tanıtıldığı African Woman dergisinin de yayıncısı olan Owori, "Afrika'nın güzel insanlarını tanıtmak istiyoruz. Moda dünyasının gözü Afrika'da. Bu bir fırsat ve bu fırsattan yararlanmamız gerekiyor" diyor.

Londra'da Newham College'de moda dersleri alan Owori, 1998 yılında Uganda'ya geri dönmüş. Öncelikle batıdan giysi ithal ederek işe başlamış, daha sonrasında ise kendi koleksiyonunu tasarlamaya başlamış. Sylvia Owori, bugün doğu Afrikalı kadınların en popüler markası. Uganda'da 200 kadına eğitim veren Owori, bu kadınlara dokuma makineleri almaları için sponsor olmuş. Owori'nin en yeni tasarımı ise denim kumaştan üretilen laptop çantası. Kumaş Avrupa'dan gelen kullanılmış jean pantalonlardan elde ediliyor. İsveçli ünlü marka H&M çantalarla yakından ilgileniyor.

Girişimcilik çağı başladı
Der Spiegel'in söyleşi yaptığı Emmanuel Katongole de Afrika'daki orta sınıfın en iyi temsilcilerinden bir diğeri. Kampala'nın gecekondu mahallelerinden Luzira'da kurduğu ilaç fabrikası Afrika Kalkınma Bankası tarafından ödüle layık görülmüş. Şirketin günlük ilaç üretimi 6 milyon adet. Bu ilaçlar HIV ve sıtma tedavisinde kullanılıyor. Şirket, 350 çalışanına eğitimin yanı sıra, gıda ve sağlık bakımı sunuyor. "Afrika'da girişimcilik çağı başladı" diyen Katongole, Hintlileri Afrika'ya çağırıyor. Katongole, fakirlere yapılan yardıma karşı. Bu yardımın fakir halka yardım etmediği gibi, Afrikalı hükümetleri de iyice hareketsizliğe yönlendirdiğini söylüyor.

Meyve suyu üretimi
Bir başka girişimci örneği ise Richard Kimani. Kenya'nın başkenti Nairobi'de yaşayan Kimani meyve suyu konsantresi satıyor ve yıllık geliri 25 milyon euroya ulaşıyor. 30 bin küçük çiftçiden mango ve ananas satın alan fabrikada günde 75 bin litre meyve suyu şişeleniyor. Kimani, Alman Yatırım Kurumu (DEG)'den düşük faizli kredi sağlıyor.

Kenya'daki girişimcilerin şu anki en büyük korkusu gelecek baharda yapılacak olan seçimler. Beş sene önce düzenlenen seçimler sırasında büyük şiddet yaşanmış, bin 300 kişi hayatını kaybetmiş ve yüz binlerce insan evlerini terketmek zorunda kalmıştı.

Kimani, bu seçimlerde aynı durumun yaşanmayacağını düşünüyor. Seçmenlerin bilinçlendiğini söylüyor. Bu sefer insanların kaybedecekleri çok şey var. Bu yüzden istikrarı korumak çok önemli.
Büyüyen orta sınıf, Afrika'nın geleceğinin de garantisi büyük ölçüde.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar