Afrika'da orta sınıf potansiyeli...

Rüştü BOZKURT
Rüştü BOZKURT BUZDAĞININ DİBİ [email protected]

 

 

Tartışma gündemlerinin içeriği ile kaynak kullanma verimi arasında sıkı bir bağın olduğunu düşünenlerdenim... Kısa mesaja dayalı magazin-odaklı, gazete haberi kültürünü aşamayan sığ tartışma hastalığının özellikle karar verme ve uygulama konumunda olanlara bulaşmasını çok tehlikeli bir "hastalık" olarak görürüm. Karar verenlerin ve uygulayanların "eğilimler ve olası etkilerini" alabildiğine tartışmalarının gereğine inanırım. Eğilimler ve olası etkilerine ilişkin gündemli, ayrıntılı, belgeli ve bilgiye dayalı kapsayıcı tartışmalar yapmayı hayati önemde görürüm.

Serdar Turgut'un "Yeni global düzene Mao'nun katkısı" başlıklı yazısı bir temel eğilimi kendi üslubu içinde anlatan ilginç bilgiler içeriyordu. Bir ülkede "orta sınıfın" yükselmesinin yarattığı yeni yaşam biçimleri ve yaşam tarzlarının önemini anlamak isteyenler o yazıya ulaşmalı. Turgut'un Robyn Meredith'in kitabına dayandırdığı somut verilerden biri de Çin'de orta sınıf harcanabilir gelirinin 1 trilyon 600 milyar dolara ulaşacağı idi... Çin'den Afrika'ya orta sınıfın yükselişinin dinamiklerini kavramadan günümüz dünyasını kavramanın mümkün olamayacağını söylersem abartılı bir genelleme yapmış olmam...

Ülkemiz insanı, "orta sınıfın" dünya genelindeki yükselişini anlamalı ki, olası gelişmeler karşısında doğru tepkiler verebilsin ... Ayrıca, orta sınıf tabanının genişlemesinin önündeki engellerden biri olan "orta gelir tuzağına" düşülmesin...

Gelecek yaratma odakları

James Melik ve Richard Black'in " Afrika'nın 'orta sınıf' potansiyeli" başlıklı analizlerini Turquie Diplomatique' in Temmuz 2012'deki sayısında okudum. Analizin bir yerinde, " ...Potansiyel olarak Afrika'da gelişecek orta sınıf dünyanın en büyük pazarı olmaya aday" deniyordu.

Bugün Afrikalıların yüzde 70'ine varan çoğunluğu günde ortalama 2 dolardan az kazanıyor... Bir yüzüyle Ortaçağda kalan, öteki yüzüyle hızla modern ekonomileri hayata taşıyan kadim Afrika'da Çin'den Hindistan'a, ABD'den AB Ülkelerine herkes "yeniden konumlanma" yarışı yapıyor. Araştırmalar, küresel doğrudan dış yatırımlarda en büyük payı kadim Afrika kıtasının aldığını ileri sürüyor. Afrika Ülkelerinde yapılan dış yatırımların 2015 yılında 150 milyar dolara yükselmesi bekleniyor.

Geleceğin hangi alanlar üzerine kurulacağını öngörme ve önlem alma, gelecek inşa etmenin ilk adımıdır; o adım sağlıklı atılamazsa, her şey yanlış olabilir.

İş yeri yönetenlere

Orta sınıf üzerinde değerlendirme yapanların çoğunluğu, "orta sınıf analizi olmayanlar, farklılık yaratacak strateji tasarlamada zorlanır" düşüncesini beş aşağı beş yukarı benimsiyor.

Daha önce kapsamlı bir dizi yazısı ile "orta sınıf" kavramının nasıl tanımlandığını, orta sınıfın üçüncü yükselişinin nitelik ve neciliklerini neler olduğunu açıklamaya çalıştık... Dileyenler internetten o yazılara dönüş yaparak, zihinlerinde netlik kazanmayan kavram ve terimlerin bileşen ve bağlamlarına ilişkin saptamalara erişebilir.

İşyeri yönetenlere düşen görev çok açık: İş çevresindeki değişmeleri, yeni misyonları, değişmelere uyum için gereken çekirdek yetkinlikleri sürekli sorgulamalı ki, varsayımların gerçekliğe yaklaşması sağlansın... Sorgulama kesintisiz sürdürmeli ki, "varsayımlar arasında uyum" ayarları yapılabilsin... Tartışılsın ki, insanlarımız varsayımları, o varsayımlara göre oluşan zihni modelleri paylaşsın, kendi zihninde meşrulaştırsın, enerjilerini odaklayabilsin.

İş yeri yönetenler sapmaların f arkına varmalı ki, ince ayarlar yaparak sağlam adımlarla ilerleme yolu açık tutulabilsin...

"Orta sınıf" analizlerinde kullanılan "varsayımlar" üzerinde kafa yormadan bugünün dünyasını "anlamak" olanaksız... ABD'den Türkiye'ye, AB Ülkeleri'nden Afrika'ya, Çin'den Brezilya'ya, Rusya'dan Bangladeş' e orta sınıfta gelişmeler hepimizi etkileyecek... Gelişmeleri anlayalım ki, alternatif tepkilerimiz yerli yerinde olabilsin...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar