ADMOG projesi Türkiye’ye örnek oldu
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) 2013 yılında 8 firmanın katılımıyla 2 ildeki 5 okulda ‘Atma Değerlendir Meslek Okullarını Güçlendir’ (ADMOG) projesini başlattı. Deneme amaçlı bu proje çok tutulunca TAYSAD projenin kapsamını genişletmeye başladı.
Projeden büyük bir mutlulukla bahseden TAYSAD Başkan Vekili Alper Kanca, meslek liselerini eski önemine tekrar kavuşturabilmek için TAYSAD olarak kolları sıvadıklarını belirterek, “ TAYSAD olarak geçmişte küçük çaplı bir çok sosyal sorumluluk projesine imza attık. Otomotiv tedarikçileri biraz daha iş odaklı oldukları için bazı şeyler yapıyorlar ama bunları çok fazla paylaşmıyorlar ancak son yıllarda sosyal sorumluluk projelerinin yapılması kadar duyurulması da önem kazanmaya başladı” ifadesini kullanıyor.
ADMOG’un duyurusunu profesyonelce ön plana çıkarttıklarını vurgulayan Kanca, proje için buldukları kaynağın şirketlerin üretim sırasında kontrol amaçlı kullandıkları ölçüm aletleri olduğunu söylüyor.
Ölçüm aletlerinin çoğu zaman yurtdışından ciddi döviz ödenerek ithal edildiğine dikkat çeken Kanca,
“Bu ölçüm aletleri işimizin hassasiyeti gereği sadece belli bir süre kullanılabiliyor daha sonra şirketler bunları atıp imha ediyorlar. Mesela her meslek öğrencisinin mutlaka kullanması gereken kumpas dediğimiz bir alet var ve Türkiye’deki meslek liselerinde 20 öğrenciye bir tane kumpas düşüyor. Ben önce kendi şirketimde bunu fark ettim ve bu araçları toplamaya başladım. Sonra bunları meslek liselerine gönderdik. İnanılmaz derece olumlu tepkiler aldık. Bu anlamda da büyük bir ihtiyacın olduğunu hissettik” diyor.
TAYSAD üyesi şirketlere kalibrasyon dışı kalmış ölçüm aletlerini kendilerine göndermesini istediklarini aktaran Kanca, “8 firmadan yanıt geldi. Bu çalışmamızın sonuçlarını da okullara gönderdik ve yine aynı olumlu tepkileri aldık. Bu sene için 500 bin TL’lik kaynak kullandık. Devleti de bu maliyetten kurtardık” açıklamasını yaptı. 2030 yılında bütün büyük sanayi kuruluşlarının ölçüm araçlarını toparlayan bir organizasyon yapmasının faydalı olacağını vurgulayan Kanca, “Bu organizasyon o kadar iyi olmalı ki, Türkiye’deki okullardaki eksiklikleri giderdikten sonra bu araçları başka ülkelere de vermeliyiz” diyor. Kanca, Türk ürünlerinin gelecekte kabulü için lobi yapmanın önemine değinerek, “Bugün artık bu çeşit faaliyetler uluslararası boyutta yapıldığına dikkat çekiyor" diyor.
Kanca ve TAYSAD’a eğitim sürecine verdikleri bu destekten ötürü kent olarak çok şey borçlu olduğumuzu belirtmek isterim. Kocaeli’den başlayan ADMOG’a zamanla Türkiye’deki bütün sanayicilerin destek vereceğine de inanıyorum.