Adil Konukoğlu:Gaziantep iç dinamiklerinden aldığı güçle büyüyor

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Anadolu kentlerinin İSO 500’deki durumunu ele alan haberle ilgili geçen hafte yaptığım yorumda Gaziantep”in İSO 500’de 24 firmayla yer almasını “yıldızlaşma” olarak değerlendirmiştim. Adil Konukoğlu teşekkür telafonu edince ondan kendi değerlendirmesini istedim. “Gaziantep iç dinamiklerinden aldığı güçle büyüyor”yanıtını aldım.

Konukoğlu değerlerdirmesinde şunlara yer verdi:

-Başarımızın en büyük nedenleri arasında insanımızın girişimci ruhu, çalışma azmi, ticari becerrisi, şehrin köklü sanayisi gelmektedir.

-Gaziantep kuruluşundan bu yana tarih boyunca diğer şehirlerden farklı olmuştur. İlk çağdan beri ticaretin izlerini taşıyan ve tarihi İpekyolu’nun geçiş noktasında yer alan bir şehir olarak, birçok medeniyetlere evsahipliği yapmıştır. Bugün gelişmiş sanayisiyle ekonomimizin önemli lokomatif gücüdür.

-Bildiğiniz gibi 2015 seçimli bir yıldı, dünya ticaretinde devam eden daralma ve en büyük pazarımız Ortadoğu ve çevremizdeki ülkelerde yaşananlar nedeniyle zorlu geçti.

-Bütün bunlara rağmen gelişimini sürdüren Gaziantep, 6 milyar 270 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. En fazla ihracat yapan 10 il arasına girdi. İthalatı karşılama oranımız yüzde 128 oldu. İstihdamımız yüzde 3.9 artışla 272 bine, bildirge veren işyeri sayımız yüzde 4 artışla 29 bine ulaştı. En önemli unsurumuz özel sektördür. TİM’in 1000 ihracatçı firma listesinde 62, İSO 500 listesinde 24 firmamızın bulunması bunun göstergesidir.

-Gaziantepli firmaların üretimden satışlarının yüzde 24.7 artması, onları 500 firmanın üretimden satışlarının yüzde 2.7’sini gerçekleştirir duruma getirmiştir. Bunların arkasında onlarca yıldır süren emek, mücadele ve çok büyük çaplı yatırımlar yer alır.

-Türkiye’nin ilk OSB’lerinden olan Gaziantep OSB bugün 43 milyon metrekarelik alanda Türkiye’nin en büyük OSB’si olarak 5 ayrı bölgeden oluşmakta, 930 fabrikanın faaliyetinin yanında onlarcasının inşaatı devam etmektedir. Buna ilaveten bu yıl kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz Gaziantep Oğuzeli Havalimanı Islah OSB’si de buna yeni bir güç katacaktır.

-GSO olarak kurulduğundan beri sanayicimizin vizyonunu genişletecek, rekabet gücünü artıracak projeleri hayata geçiriyoruz. Bunlar arasında “Aktif Sanayi”, "Yeniden ihracat seferberliği”, “Marka şehir Gaziantep”,”Fuarlar şehri Gaziantep”, “İnovasyon vadisi”,”Ar-Ge’de Gaziantep atılımı” ve “Akıllı Sanayi” projeleri  yer alıyor.

-Gaziantep’te 2015 yılına kadar toplam 2 bin 988 manka patent başvurusu yapılmış durumda. 2015 yılında başvuru 2014  yılına göre yüzde 96 artışla 184’e çıktı. Gaziantep Türkiye Patent Enstutüsü'nden “Marka şehir” ödülünü alarak bunu tescil ettirdi. Ayıca Gaziantep Dünya Bankası tarafından seçilen dünyanın en rekabetçi 7 şehri arasında yer alıyor

Konukoğlu, “Bu sıraladıklarım Gaziantep’in başarılarının şifrelerini ortaya koyar sanırım. Bizi farklı kılan ‘Üretim ekonomisine’ verdiğimiz önemdir. Gaziantepli sanayicimiz, girişimci ruhu ve üretim aşkını yatırıma, istihdama ve ihracata dönüştürmeyi başarmıştır” diyor. Doğru söze ne denir...

NOT:Kocaeli’inden İSD 500’de 32 değil 80 firmamız var açıklaması

Kocaeli Sanayi Odası başkanı dostum gönderdiği “Sevgili Arolat” diye başlayan uyarı yazısında”İSO 500 listesinden sadece 32 firmamız yer alıyor. Bunun nedeni 48 firmamızın merkezlerinin Kocaeli dışında olması. Oysa Türkiye’nin ikinci büyük firması Ford, 8. 13. sırada yer alan Alygaz, Pirelli, Milangaz, İpragaz, Hayat kimya ve benzeri firmaların tümünün üretim tesisleri ilimizdedir. İlimiz Türkiye sanayiinin yüzde 13’ünü üreten, dış ticarete yüzde 17 katkı veren, kişi başı 27 bin 684 lira ile en fazla vergi ödeyen bir ildir. Kocaeli sanayiinin temsilcisi olarak bunları sizinle paylaşmak istedim.” 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar