Adana'da 'Kriz Kahini'ni dinlemek

Recep ŞENYURT
Recep ŞENYURT DÜNYANIN ENERJİSİ recep.senyurt@dunya.com

 

Adana ve bölge iş dünyası temsilcileri Çukurova Genç İş Adamları Derneği'nin ( ÇUGİAD) girişimleri ile Kriz Kahini olarak bilinen ABD'li ünlü ekonomist Nouriel Roubini'yi kendi memleketlerinde dinleme şansına sahip oldular.
"Küresel Ekonomik Gelişmeler ve Türkiye'ye Yansımaları" konulu konferansta Roubini, dünyadaki ekonomik gelişmeler, imkanlar ve karşı karşıya kalınan zorlukları dile getirdi. Roubini konuşmasında dünyanın artık bizim bildiğimiz dünya olmadığını her şeyin değiştiğini bunu iyi okumak gerektiğini ifade etti.  Hiç bir ülkenin dünyanın geri kalanından yalıtılmış bir ada olmadığını, dünyanın bir ucunda olan gelişme ve değişimlerin tüm dünyayı etkilediğini anlattı. Krizlerin genelde azgelişmiş ülkelerde görülürken 2008 yılı krizinin gelişmiş ülkelerde ortaya çıktığını ve diğer krizlerden farklı olarak toparlanmanın 'V' şeklinde değil oldukça yavaş ilerlediğini anlattı.
Bu 2008 krizinin ardından yükselen ekonomilerde çok daha sağlıklı bir toparlanma olduğunu ifade eden Roubini,  bundan sonra yükselen ekonomilerin dünyanın lokomotifi olacağını iddia etti. G-7'nin artık geçerliliğini yitirdiğini belirten Roubini, uluslararası ekonomi politikalarının G-20 üzerinden yapılacağının altını çizdi. Çin, Hindistan, Rusya ve Türkiye gibi ülkelerinin çok hızlı güçlendiğini anlatan Roubini, güce sahip olan ülkelerin sadece ekonomik değil siyasi ve jeopolitik etkisinin de arttığını vurguladı. 
Kriz kahini olarak bilinen ABD'li ünlü ekonomist Nouriel Roubini, Türkiye'nin son 10 yılda çok iyi bir gelişme gösterdiğini, büyüme oranlarının yüzde 5'i aştığını dile getirdi. Türkiye'de cari açık ve büyüme konularında sıkıntılar olduğunu ancak dengeli politikalarla bunun aşılabileceğini belirtti. İleri ekonomilerdeki ve özellikle AB'deki büyüme oranlarının önümüzdeki 10 yıl da çok yavaş olacağının altını çizen Roubini,  Türkiye'nin başarısının AB hedefine bağlı kalarak yeni pazarlara yönelmesi olduğunu dile getirdi. Roubini, "Türkiye'nin AB hedefinden vazgeçmemesi gerektiğini Çünkü Türkiye'nin AB'ye, AB'nin de Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu dile getirerek AB'nin dağılma senaryosunun bütün dünyayı olumsuz etkileyeceğini, AB'nin genişlemesi ve büyümesi gerektiğini vurguladı. 
Roubini, Ortadoğu ve Arap ülkelerinin Türkiye'deki modernleşmeyi örnek almaları gerektiğini açıklıyor. Ortadoğu'da Arap baharı yaşayan 3 ülkenin siyasi ve ekonomik istikrarı yakalayamadığını bu ülkelerin Türkiye'nin tecrübesinden faydalanması gerektiğini dile getiriyor. İran'ın nükleer silah üretme düşüncesinden vazgeçmesi gerektiğini ifade eden Roubini, Cezayir'den başlayıp Afganistan'a kadar uzanan bölgede istikrar sorunu olduğunu açıklıyor. Türkiye, jeopolitik konumu ve yükselen bir ekonomisinden dolayı bölgedeki gerilimleri çözmede "Ilımlı İslami bir model" olabilir diyor.
Roubini, son 15 yıldan çıkartılan en önemli dersi; iyi işleyen, sağlam kurumları ve demokratik hükümetleri olan, ekonomilerini dış dünyaya açan, beşeri ve fiziksel sermayeye yatırım yapan ülkelerin başarılı olduğu ve olmaya devam ettiği şeklinde açıklıyor.
ÇUGİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya, aslında Adana'da üç günlük ekonomik forum düzenlemeyi ve bu çerçevede Roubini'yi Adana'da ağırlamayı planladıklarını ancak zamanlamadan kaynaklı olarak bunu gerçekleştiremediklerini gelecek yıl bu yönde bir formu kamu başta olmak üzere tüm oda borsa, kurum ve kuruluşlarla ortak yapmayı arzu ettiklerini açıklıyor. Adana ve bölge iş dünyasına Kriz Kahini Roubini'yi Adana'da dinleme imkanı sağlayan ÇUGİAD'ı kutluyor tüm kesimleri Adana'da uluslararası bir forum düzenleme konusuna destek olmaya davet ediyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar