Adana Tiyatro Festivali

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK [email protected]

 

 

Sabancı Vakfı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları işbirliğiyle gerçekleştirilen Adana Tiyatro Festivali'ni 15 yıldır izlemeye çalışıyorum. Beşiktaş Belediyesi için düzenlediğim "Ustalara Saygı" toplantılarıyla çakışmadığı sürece de Adana'nın bu görkemli festivalinin açılışında bulunmaya gayret ediyorum...
Bu sene, tiyatromuzun kaybettiğimiz büyük ustalarını, kendileri gibi tiyatrocu olan aile üyelerinin anlattığı "Aileden Tiyatrocu"lar başlıklı "Ustalara Saygı" etkinliği olduğu için Adana'da bulunamadım. Ama hemen ertesi gün, açılışla ilgili bilgileri öğrenmeye çalıştım. Etkinliğin açılış günü bakın neler olmuş:
Açılış töreni, Vali Hüseyin Avni Coş, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin'in yanı sıra 10 binlerce izleyicinin katılımıyla gerçekleştirilmiş.
Güler Sabancı, her sene Adana'yı "bir oyun sahnesi"ne dönüştürmenin heyecanını yaşadıklarını belirterek "bundan tam 15 yıl önce, rahmetli Sakıp Sabancı'nın Adana'yı bir kültür sanat merkezi yapma hayali ile yerel bir şenlikle yola çıkmıştık. Bugün dünyaca ünlü tiyatroların Adana'ya gelmek için yarışması bize gurur veriyor. Festivalimiz her anlamda ülkemizdeki pek çok festivale model oluyor" demiş. Törende "Sakıp Sabancı Yaşamboyu Başarı Ödülü" Rutkay Aziz'e, Güler Sabancı tarafından takdim edilmiş.
Studio Festi, festivalin 15'inci yılına özel İtalya, Türkiye, Almanya ve Fransa'nın ortak imzasını taşıyan bir gösteriye imza atmış. İlk bölümde Çukurova'nın bereketli topraklarını, pamuk tarlalarını, ayçiçeklerini ve portakal bahçelerini betimleyen dev platformlar Seyhan Nehri üzerinde dans etmiş. İkinci bölümde ise tarihi Taşköprü, müzisyen Can Atilla'nın Anadolu ezgileriyle harmanladığı müzikler eşliğinde sergilenen su ve ışık oyunlarına sahne olmuş.
İlk gece böyle geçmiş... Gelelim festival etkinliklerine:
400 yıl önce kurulan İngiliz Globe Tiyatrosu, ilk kez Türkiye'de. Topluluk, "Kral Lear"i İstanbul'da Aya İrini'de ve Adana'da sanatseverlerle buluşturacak. Festivalde Shakespeare'in 2 oyunu daha sergilenecek. "Beğendiğiniz Gibi", Gürcistan Tiyatrosu'nun yorumuyla Adanalılar'la buluşurken, "Othello" Antalya Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenecek.
Türkiye'ye ilk kez gelen Hindistan'dan Taj Ekspress "Aşkın Yeni Adresi" isimli oyunu Adana'nın yanı sıra 1 Nisan akşamı Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi'nde İstanbullu seyircilerle de buluşacak.
Dünyada "kara tiyatro"yu ilk kez gerçekleştiren grup olma özelliğini taşıyan Çek Cumhuriyeti'nden Srnec Black "Seçkiler" adlı oyunuyla, Makedonya'dan Üsküp Milli Kurum Türk Tiyatrosu da "Bütün Oğullarım" ile katılacak.
Festival kapsamında Sadri Alışık Tiyatrosu, Talimhane Tiyatrosu, İstanbul Şehir Tiyatroları, Ankara, Trabzon, İstanbul Devlet Tiyatroları, Ankara Sanat Tiyatrosu da yer alacak. "Fuaye Genç Sahne Etkinlikleri" de alternatif tiyatro örneklerini Adanalı tiyatroseverlerle buluşturmaya devam edecek.
Festivalde ayrıca birçok farklı konuda atölye çalışmaları düzenlenecek. Etkinlik, Hollandalı Close Act grubunun, 30 Nisan'daki "İstilâ" adlı sokak gösterisi ile sona erecek.
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar