Adana Kentsel Dönüşüm Zirvesi’ne ilgi büyük oldu

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

DÜNYA Gazetesi'nin CNBC-e işbirliği ile düzenlediği Modern Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nin ilki Rönesans Gayrimenkul Yatırım’ın ana sponsorluğu ile Adana’da gerçekleştirildi. Bir sonraki adres Antalya olacak.

Zirvenin açılış konuşmalarını DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, Rönesans GY Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu, Adana Genç İşadamları Derneği Başkanı Sefa Noyaner ile Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü yaptı.

Güldağ, açılış konuşmasında kentsel dönüşümün Türkiye’nin olması gereken en önemli gündemlerinden biri olarak yorumlarken Rönesans GY Yönetim Kurulu Başkanı Yanıkömeroğlu, kentsel dönüşümlerde istenen sonuçların alınabilmesi için devlet desteğinin gerekliliğine dikkat çekti.

AGİAD Başkanı Noyaner kentteki dönüşümde yerel müteahhitler ve tedarikçilerden yararlanılarak kent ekonomisine katkı sağlanmasını istedi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, ülkede Cumhuriyet dönemiyle birlikte çarpık kentleşmenin başladığına dikkat çekti, kentsel dönüşümün Cumhuriyet dönemi şehircilik açısından kaçırdığımız fırsatların değerlendirilmesi imkanını verdiğine işaret etti. 

Türkiye'de çarpık şehirlerin mimarlarının sadece belediye başkanları olmadığını, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısının da bunu etkilediğini söyledi. Teknolojinin kullanıldığı "akıllı" evlerle sağlıklı şehirleşmeye gidilemeyeceğini savunan Sözlü, "İyi konumlandırılmış ve yerleştirilmiş, mimari hassasiyeti olan yapılar inşa edilirse sağlıklı şehirlerden bahsedebiliriz. Bina sağlıklı ise siz ona 50 yıl sonra da teknolojik gelişimleri monte edebilirsiniz. Sadece binaların yenilendiği değil, altyapı problemlerinin giderildiği model kapsamında, şehirlerimizi bütüncül anlayışla rehabilite edeceğiz'' dedi.

‘Yüksekten Uçanlar’ isimli ve CNBC-e Yayın Yönetmeni Servet Yıldırım’ın moderatörlüğündeki ilk panelde konuşmacı olarak Rönesans GY Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu, Nuhoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nuhoğlu, Yıldızlar Yatırım Holding İcra Kurulu Başkanı Hakkı Yıldız, Hafele Türkiye İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun ile İki Dizayn Kurucu Ortağı Murat Kader söz aldı.

İkinci panelde İller Bankası Genel Müdürü Turgut Dedeoğlu, belediyelere kentsel dönüşümle ilgili verilecek maddi ve teknik destekleri anlatırken Adana Genç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Enver Yılmaz Adana’nın kentsel dönüşüm ihtiyaçlarını dile getirdi. Adana Yapı Müteahhitleri Derneği Başkanı Mustafa Vursavuş kentsel dönüşümde yaşanan sıkıntılar ve çözüm önerilerini anlatırken Tabanlıoğlu Mimarlık adına söz alan Murat Tabanlıoğlu kentsel dönüşümde önceliğin ihtiyaçlara verilmesi, yörenin ihtiyaçlarına uygun projeler yapılmasının önemine değindi.

Bir Adana firması olan Baysaş İnşaat adına söz alan Şemsettin Aydın ise İstanbul Fikirtepe’de gerçekleştirdikleri kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Zirvenin son oturumunda ise Adana’da kentsel dönüşüm ve yatırım fırsatları konuşuldu. DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde söz alan belediye başkanları ilçelerindeki kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi verdi. 

Rönesans Gayrimenkul Yatırım Yönetim Kurulu  Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu da zirvede, modern şehircilik ve kentsel dönüşüm süreçlerinin gelişmesi adına önemli adımların atılacağını belirtti.
Yanıkömeroğlu, ''Modern şehirler akıllı binalardan ibaret değil. Aynı zamanda teknik, sosyal ve kültürel altyapıların da doğru planlanması şart. Bu nedenle kentsel dönüşüm projelerini önemsiyoruz'' dedi.

Dünya Gazetesi Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ da Türkiye'de yaklaşık 20 milyon konut bulunduğunu, kentsel dönüşüm kapsamında 6.5 milyon konutun yıkılmasının planlandığını söyledi. Türkiye'de şu ana kadar kesin olmamakla beraber 200 bin konutun yıkıldığını aktaran Güldağ, kentsel dönüşümün önemine vurgu yaptı

DÜNYA Gazetesi'nin öncülüğü ile Adana’da düzenlenen toplantıyı 600’e yakın katılımcı izledi. İzleyici sayısı, kentsel dönüşüme olan ilginin yoğunluğu kadar DÜNYA’nın öncülüğünde düzenlenen toplantılara Anadolu’daki ilginin büyüklüğünü de işaret ediyor.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018