Acil durumda Afrika...

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ [email protected]

Son günlerin gündemden inmeyen konusu “Rus uçağının düşürülmesi” ve bu olayın Rus - Türk ilişkilerinde yarattığı gerginlik. Son yıllarda sürekli gelişen ve ihracatçılarımızın için gelecek vaad eden Rusya pazarının bu gerginlik sonucu yaşadığı sıkıntı, farklı Pazar seçeneklerinin cazibesini arttırıyor.

Afrika, iş insanlarımızın ilgisini çeken ve işbirliği seçeneklerinin çok geniş olduğu bir pazar. Buradaki nüfusun talep ettiği insani ihtiyaçlar ve artan refahın getirdiği talep çeşitliliği, Türk ihracatçılarının da ilgisi çekmekte. Özellikle gıda, tekstil, tüketim malzemeleri ve küçük yatırım mallarına olan talepler, Türk ihracatçılarının karşılayabileceği türden. Daha önceleri buraya giderek temaslarda bulunan ve iş ilişkileri kuran iş insanlarımızla yaptığımız sohbetlerde, adımların doğru ve dikkatli atılması halinde, bu pazarlarda kalıcı ilişkilerin kurulmasının ve sürdürülebilir ihracatlar yapılmasının olabildiğini gördük ve öğrendik.

Ne yapmalıyız?

Afrika, cazip olduğu kadar gelişmemiş bir kıta olması ile dikkatimizi çekiyor. Ülkeden ülkeye farklılık görülmekle beraber ulaşım, iletişim, bankacılık gibi, dış ticarette çok önemli olan konularda da alıştığımız hız ve güvenliği göremiyoruz. Bu nedenle iş insanlarımızın, masa başı araştırmalarıyla elde edebilecekleri bilgilerin sağlığı ve güncelliği konusunda biraz endişeli olmalarını salık veririz. Masa başı araştırmaları sonucu elde edecekleri verileri, nasıl kullanabilecekleri ve farklı ülkelere yönelik farklı stratejileri nasıl kuracakları konusunda karar vermeden, hedef seçmeyi düşündükleri ülkelere keşif ziyaretlerinde bulunmaları faydalı olacaktır. Burada da masrafları azaltmak konusunda Ekonomi Bakanlığı'nın “Pazar araştırması ve pazara giriş desteği” yol ve konaklama giderlerine yapacağı katkı ile bütçelerimizi rahatlatabilir.

Türk Hava Yolları'nın, Afrika’nın çeşitli noktalarına açtığı uçuş hatları, ihracatçılarımızın bu pazarlara doğrudan erişimi açısından oldukça büyük kolaylıklar sağlıyor. Öte yandan Türk Exim Bank ve bazı diğer özel alacak sigortası kuruluşlarının verebileceği sigorta poliçeleri ile  “İhracat tahsilatlarımızı güvence altına almak”, bu pazarlara yönelmeyi düşünen ihracatçılarımız için, rahatlatıcı unsur olabilir. Anca yine de bu pazarlarda, “Mal Mukabili ve Vesaik Mukabili” gibi, ihracatçılarımız için yüksek risk getirebilecek ödeme şekillerinin kullanılmasını tavsiye etmiyoruz.

Bu pazarları ziyaret etmeden önce, hedef ülkelerimizin hangi limanlarına, bizim hangi limanlarımızdan, hangi aralıklarla seferler yapıldığını, sefer sürelerinin ne olabildiğini ve farklı ölçülerdeki konteynerlerin taşıma fiyatlarını öğrenmeliyiz. Ekonomi Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan “Ülke Masaları” sayfasından, hedef ülkelerimiz hakkında bilgi toplayabiliriz. Aynı şekilde “CIA Worldfact Book” sayfasından da oldukça detaylı bilgiler alabiliriz. Ayrıca, bu pazarlarla ilgilenen dostlarımız, 13 Aralık 2011 tarihinde yayınlanan “Kara Afrika’nın Ak Umutları” başlıklı sohbetimizde, faydalı bilgiler bulacaklardır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019