Açıköğretim Fakültesi, bu sene öğrencilerinin sınırlarını zorluyor
Öğrencilerinin büyük bir kısmı çalışma hayatında yer alanlardan oluşan Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, bu sene bir çok değişikliği uygulamaya geçirdi. Değişikliğin getirdiği belirsizlikler bir yana kredili sisteme geçen Fakülte ile ilgili en büyük sıkıntı; bütünleme sınavının yapılmayacağının açıklanması ile başladı. Öğrenciler, imza kampanyaları başlattılar. Binlerce itiraz dilekçesi, oluşturulan internet siteleri, gruplara rağmen Anadolu Üniversitesi bu kararından henüz geri adım atmadı. Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Ziya Özgür yaptığı açıklamada, bu sene dönem başında almış oldukları karardan dönmelerinin söz konusu olmadığını ve bütünleme sınavının olmayacağını belirtti. Özgür, "Öğrencilerin değerlendirilmesi bağıl sisteme geçmiş oldu. Örgün eğitimle bu geçişlerin sağlanması adına öğrenciler ara sınavı ve dönem sonu sınavıyla değerlendirilecek. Yani her iki sınavdaki başarılar dikkate alınacak. Bütünleme sınavı yapılmayacak" dedi.
Geçtiğimiz günlerde bir basın bildirisi yayınlayarak bu kararı eleştiren İstanbul Milletvekili Nur Serter ise şu ifadeleri kullandı: "Açıköğretim öğrencilerinin bütünleme hakkının ellerinden alınmış olması, eğitimde fırsat eşitliğinin ihlalidir. Bu kararın yapılacak sınavların getirdiği maddi yükten kurtulmak amacı taşıması ise, YÖK'ün öğrenciler üzerinde uyguladığı ayırımcılığın göstergesidir. Çalışarak eğitimlerini sürdüren ve çeşitli zorluklara katlanarak eğitim gören Açıköğretim Fakültesi öğrencileri, bu uygulama ile "zenci" ilan edilerek, hakları ellerinden alınmıştır. YÖK'ün bu uygulamaya son vermemesi halinde başlatılacak yargı sürecinden yeni bir yenilgi ile çıkması kaçınılmaz olacaktır."
Açıköğretim Fakültesinin kredili sisteme geçmiş olması çok doğal bir sürecin parçası. Ancak yaz okulunun söz konusu olmadığı (geçtiğimiz yıllarda sadece yaz okulu olan üniversitelerde yasal bir hak olduğu gerekçesi ile bütünleme sınavı konulmasına karar verilmiştir) bir Fakülte'nin bütünleme sınavını kaldırılması büyük bir haksızlığı ifade ediyor.
Özellikle çalışan, iş ve ev hayatının getirdiği sorumlulukları bir arada üstlenen öğrenciler düşünüldüğünde bir dönemde 6-7 ve hatta 9 dersten sorumlu olan öğrencilerin büyük kısmı, bu dersleri final ve bütünleme dönemlerine dağıtarak vermeyi planlarlar.
Ancak öğrencisine, onların koşul ve beklentilerine son derece uzak olduğunu açıkça belli eden Açıköğretim Fakültesi yönetimi, "akademik takvim"lerini buna göre ayarlamadıkları ve kredili sistemde bütünleme sınavına gerek olmadığı gibi açıklamalarla tüm şikayetlere ve eleştirilere kulaklarını tıkamaya devam ediyor.
Yardımcı kitaplar kaldırıldı, sınav tarihleri zorlayıcı
Bütünleme sınavının kaldırılmasının yanı sıra Fakülte öğrencilerinin yaşadığı ayrı bir sorun da yardımcı kitaplar konusunda oldu. Anadolu Üniversitesi, çok uzun yıllardır piyasada olan, çeşitli yayıncı kuruluşlar tarafından çıkarılan ders özetlerinden ve sorulardan oluşan yardımcı kitaplara yayın hakkı vermemeye karar verdi.
Fakülte yönetimi, Açıköğretim sisteminin mantığını unutmuş görünüyor. Öğrencilerinin tek işinin oturup ders çalışmak olduğunu zanneden Fakülte, oldukça detaylı, kimi derslerde her bir cümlenin ek bir açıklamayı gerektirdiği ders kitaplarından ders çalışacak öğrencilerin tek seferde başarılı olmasını bekliyor.
Bir diğer sorun da "özenle" belirlenmiş ve değiştirilmesi mümkün olmayan akademik takvim. Fakülte, Bahar dönemi ara sınavını 4-5 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirecek. Sınava girecek tüm öğrencilerin bu sınavda sorumlu olacakları ünite sayısı,4. Bahar dönemi final sınavı ise, 1-2 Haziran'da gerçekleşecek ve sorumlu olunacak ünite sayısı 8. Yani 26 gün içerisinde her dersten 4 yeni konunun çalışılması ve ilk dönemin 4 konusunun da tekrarı gerekiyor.
İşin özeti; Açıköğretim Fakültesi sınırları zorluyor. Öğrencilerinin 26 gün içerisinde bir dersinin ana kitabı yaklaşık 200-250 sayfa olan, ortalama 6-7 dersi çalışması ve bu derslerden sadece final sınavında başarılı olmasını bekliyor.
- Bu haftadan itibaren sizlerle yüksek öğrenim, lisanüstü eğitim, lisanslama sınavları, sertifika programları, mesleki eğitimlere ilişkin bilgileri ve gelişmeleri paylaşacağız. Önümüzdeki haftalarda ele alacağımız konulardan bazıları; Mali Müşavirlik Sınavları, SPK Lisanslama Sınavları ve Kamu Personeli Seçme Sınavı olacak. Tecrübeleriniz, merak ettikleriniz ve paylaşmak istedikleriniz bizim için büyük öneme sahip. Önerilerinizi ve fikirlerinizi [email protected] adresine iletebilirsiniz.