AÇEV ve Türkiye Vodafone Vakfı'nın ortak projeleri herkese örnek ol

Yavuz DİZDAR
Yavuz DİZDAR [email protected]

Her şey bir tarafa, ülkemizde elbette çok çok iyi şeyler de oluyor. Bunlardan bir tanesine geçen hafta tanık olduk. Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Türkiye Vodafone Vakfı ile işbirliği içerisinde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde okul önce eğitim projesi başlattı. Dokuz haftalık bu program çerçevesinde okul öncesi çocuklara temel eğitim verilirken, annelerine ve babalarına da bu programı destekleyici bilgiler aktarılmakta. Programın hedefleri şu şekilde ifade edilmekte: "Herkes çocuğu için daha iyi bir gelecek istiyor. 0-6 yaş çocuklar gelişimlerinin doruğundadır. Beyin böyle bir süngerken neden daha fazla geliştirmek için uğraşmıyoruz, gerçekten düşünülecek bir şey. Yedi yaş fazlasıyla çok geç, 4 çok geç, 3 çok geç. Çocukların okula başlamadan kritik yaşta yakalayıp daha eşit başlamalarını sağlamaya çalışıyoruz". Vakıf bugüne kadar 450.000 kişiye birebir ulaşıp, 5500 eğitimci yetiştirdi.

"Yedi Çok Geç" sloganını sanırım hepimiz duyduk. AÇEV bir yaş öncesinin eğitim kapsamına alınmasını amaçlıyor ve bu hedefi 2010 yılına kadar sağlamak için çalışıyor. Bunu yaparken de özellikle en çok ihtiyacı olan çocuklarla ulaşmaya çalışıyor, çünkü daha gerideler. Daha kalabalık sınıflar var, daha az öğretmen olabiliyor. Bu durumda 40-50 kişilik sınıflarda biraz daha dediğini anlayabilen öğretmenin olması bir ayrıcalık oluyor. Dahası bu olumlu değişiklikler ailenin diğer bireylerinde de dalgalanabiliyor. Bu yaklaşım dalga dalga yayılıyor, komşusu görüyor, akrabası görüyor ve o toplum içinde "biz de bir şey yapabiliriz" duygusu yayılıyor. Projenin önemine Milli Eğitim Bakanlığı özellikle inanıyor ve ilk defa bir kurumu bu kadar destekleyip işbirliği yapıyor.

Projenin gerçekleştirilmesinde en büyük desteği veren kuruluş ise Türkiye Vodafone Vakfı. Mayıs 2007'de Vodafone Vakfı'nın temelleri atılırken ilk hedefi "bilgi toplumu" olarak koyulmuş. Vodafone, "Gelişen dünyada bilgi esastır ve ülkemize düşen bunun içinde yer almaktır. Soran, tartışan, özgüveni gelişmiş bireylere ihtiyacımız özelikle fazla. Ülkemizi ileri taşıyacak bireylerin yetişmesi ve 21. yüzyıl toplumunda yer alması ve yatırımlara devam etmek boynumuzun borcudur" düşüncesiyle yola çıkıyor. Türkiye Vodafone Vakfı çocukları geliştirecek projelere özellikle önem veriyor. Destekledikleri ilk proje "Öğretmene Destek Projesi", Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir projesi olarak desteklenmiş. Bu kapsamda 160 öğretmene eğitim verilmiş ki, Diyarbakır, Ergani, Mardin gibi şehirlerden öğretmenler İstanbul'da eğitimlerini tamamlamışlar. Dahası özel sektör de buna ilgi göstermiş, bu durum Türkiye Vodafone Vakfı olarak doğru projelere yardımcı oldukları konusundaki inançlarını güçlendirmiş. Bunun üzerine Türkiye'deki en büyük bilgisayar eğitimini başlatmışlar. 2000 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 147 ülke tarafından imzalanan sekiz maddelik, "aşırı yoksulluk ve açlığın yok edilmesinin ardından tüm kız ve erkek çocukların eğitimlerinin hedeflenmesi" ilkelerine bağlı kalarak gençleri geleceğe hazırlamak için eğitim karnesinin iyileştirilmesine büyük önem veriyorlar. Bu hedefe ulaşmak için de kurumlar arası işbirliğine gidip, toplumumuzu kalkındıracak projelere öncelik veriyorlar. Bugün insana yatırım amaçlı bir projeyle karşımızdalar.

Anne Çocuk Eğitim Vakfı'nın bu projesi Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Diyarbakır, Mardin ve Batman'a odaklanıyor, 900 çocuk ve 700 anneyi hedefliyor. Proje, dil eğitimi ve sosyal davranış yaklaşımını içeriyor. Bu yaklaşım çocukların okula yönlendirilmelerini sağlayacak. Zira Güneydoğu Anadolu'da erken eğitimden fayda sağlayan çocuk sayısının daha az olduğu aşikar ve az gelişmişlikle ilgili faktörlere baktığımızda daha iyi anlaşılıyor. AÇEV bu bölge için önce bir ihtiyaç saptama araştırması yapmış, sonra da programı belirlemiş. Bunların ilki okul öncesi eğitim programı, diğeri de anne eğitimi programı. Çocuğun gelişimini bütün olarak ele alan bir program hazırlamışlar, anne eğitimi programı ise ailelerin çok önemli olduğu ve çocuğu destekleyeceği mantığı ile hazırlanmış. Hedef kitle sosyo-ekonomik olarak yetersiz olan 6 yaşındaki çocuklar. Eğitim programı bedensel gelişim modülü, dil gelişimi modülü, bilişsel gelişim modülü, duygusal ve sosyal gelişim modülü gibi modüllerden oluşuyor. Anne destek programı haftada bir gün iki saat sohbet toplantısı şeklinde gerçekleştiriliyor. Grup liderleri anneleri evlerinde de ziyaret ediyor, program süresince bir defa da babalara yönelik program yapıyor ve temel önemli mesajlar paylaşılmaya çalışılıyor. Proje sürecinde en önemli paydaşlar, Milli Eğitim Bakanlığı, valilikler ve yerel kuruluşlar. Çalışmanın 2003 yılında etkinlik araştırması yapılmış ve katılanlar katılmayanlar arasında istatistiksel fark ortaya çıktığı saptanmış. Dil yetisinde önemli farklılıklar ortaya çıkıyor. Bunlar kadar önemlisi eğitimin sürekliliğine olan katkısı ki, ilköğretime programa katılmayanların yüzde 54'ü, katılanların ise yüzde 91'i kayıt yapıyor. Bu araştırma sonuçları bilişsel ve dil gelişimlerinin 9 haftada olağanüstü farklı hale geldiğini gösteriyor.

Sözün özü, Türkiye'de çok çok iyi şeyler de oluyor. AÇEV'e, Türkiye Vodafone Vakfı'na ve Milli Eğitim Bakanlığı'na bu projeden ötürü şükranlarımızı sunuyoruz. İyi bir şeyler yapmak isteyenler için ihtiyaç duyulan doğru adreslerden birinin de AÇEV olduğunu hatırlatıyoruz. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar