Acenteler "Yarıcı" olmaya razı oldu

Can KANTAR
Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

Sigorta acenteleri, Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı bir duyuru ile ikiye ayrıldı. Hazine son duyurusu ile "Yasada tali veya alt acentecilik kavramının olmadığını sigorta acentelerinin sadece resmi şube açabileceğini, aksi davranışlara da yasaların öngördüğü şekilde cezalandırılacağını" açıkladı. İşin özeti bu. Bundan sigorta acenteleri etkilendiği gibi, sigorta şirketleri de etkilenmiş oldu. Ve acenteler kendi aralarında ikiye bölündüler.

Acente mi, Broker mi ?

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki acentelerin büyük kısmı ayakta kalabilmenin savaşını veriyor. Hele hele bir de sadece bir iki şirketin acenteliğini yapıyorsa işi daha da zor. Çünkü bu kıyasıya rekabet ortamında sigorta ürünleri arasında şirket bazında çok değişken fiyatlar uygulanabiliyor. İşe acenteler tarafından bakıldığında yıllarca hizmet verdiği müşterisi bir başka şirketten daha uygun bir fiyat alıp sigortacısının karşısına geldiğinde, acente zor durumda kalıyor genelde. Hatta müşteri "sana güvendim, beni yıllarca kazıkladın" bile diyebiliyor. Acente de müşterisini elinde tutabilmek uygun fiyatlı poliçeyi bir arkadaşından kestirerek "yarı"ya razı oluyor. Böylece müşterisini de kaçırmamış oluyor. Bu sistem yıllarca böyle sürüp gelmiş. Bu işe giren sigorta acentelerine de "Yarıcı" deniyormuş.  Bir veya bilemediniz iki sigorta şirketinin acenteliği ile ayakta durmak oldukça zor. Bir acentenin 3-5 şirketin acenteliğini de alması ondan daha zor. O zaman kavramlar çakışıyor, acente mi ?, broker mi ? karışıyor.

"Komisyonumdan fedakarlık ederim"

Bu sarmala bakıldığında sistemin bu güne kadar komşu acenteden çıkarılan poliçelerle döndürüldüğünü sektörde herkes biliyor. Hesaplar incelense bu çıkacak ortaya. Bir toplantıda bu konuyu bir acente ile tartıştım. Kendisi bu gibi işlere girmediğini müşterisini elinde tutmak için gerekirse komisyonundan fedakarlık ettiğini söyledi bana. "Neden ?" dediğimde ise "Müşteri benim ama, şirket arkadaşımın şirketi. Bir sorun yaşandığında acentesi olmadığım şirketten işimi nasıl halledebilirim ki ?. Poliçe kestirdiğim arkadaşımdan da nasıl böyle bir şey isterim ki hadi bir yardım etti iki yardım etti, üçüncüde ben arayıp isteyemez olurum. Bu nedenle acenteler arası işbirliği bana göre değil" dedi.

İş organizasyona dönüşünce…

Sigorta acenteleri işbirliği yaparken, bu iş bir organizasyona dönüşünce, Hazine buna "dur" dedi. Bazı sigorta şirketleri bu organizasyonlar kanalıyla acentelere tahsilat yetkisi vermeden yüzlerce ekran açtırdı. Organizasyona sıcak bakan acenteler ise "Bu organizasyonların kime ne zararı var ki ? Lastikçiye, motorcuya poliçe kestirmiyoruz ki, acenteye kestiriyoruz. Zaten sigorta acenteleri arasında poliçe alışverişi, yani işbirliği var. Bu resmi bir kanaldan yapılsın ve acenteler komisyonun  "Yarı"dan çoğunu alsınlar. Ayrıca ekran açılan kişiler, yetkili, levhaya kayıtlı sigorta acentesi. Bu şekilde acenteler birden fazla sigorta şirketinden acentelik alma külfetinden de kurtulmuş oluyorlar." Diye savunuyorlar kendilerini.

Brokerler bu işe karşı

Sigorta brokerleri ise bu işe karşı. Çünkü bin bir zahmet ile birçok koşulu yerine getirerek sigorta brokeri oluyorlar. Bu nedenle brokerler acentelerin bu girişimlerle birer broker gibi çalışmalarına sıcak bakmıyorlar. Buna da hak vermemek elde değil. Ben tek çatıda 4 ortaklı 12 şirket acenteliği yapan sigorta acentesi biliyorum.  O da sonunda broker oldu zaten.

El altından "işbirliğine" devam

Sigorta şirketlerinden küçük olanlar ise tali ve alt acentelik organizasyonuna sıcak baktıkları için bu konuda mağdur oldukları söylenebilir. Çünkü acente yapıları küçük, ancak bu yolla acentelerin elinde fiyat alternatifi yaratabiliyorlardı.  Konuyu özetlersek herkes kendi açısından haklı. Tek acentelik ile ayakta duran, müşterisini elde tutabilmek için "işbirliği" yapmak zorunda. Küçük sigorta şirketleri acentelik ağını bu organizasyonlarla güçlendirmeyi amaçlıyordu ama olmadı. Brokerler ise kendilerine 15.000 rakip gelmesine sıcak bakmadı. Sonunda Hazine bu organizasyonlara "dur" dedi. Yani el altından poliçe alıp vermeye devam.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar