Acenteler, oyunuzu kullanın mesleğinize sahip çıkın

Can KANTAR
Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

 

 

Bugün TT Arena'da İstanbul Ticaret Odası seçimleri var. Sigortacılık Meslek Komitesi'ni seçmek için sigorta acenteleri, eksperler oy kullanacaklar. İstanbul Ticaret Odası sigorta sektörünün kalbinin İstanbul'da olmasına paralel en çok prim üretilen ve en çok acenteye sahip olması nedeniyle önemli ilimiz ve önemli bir kurumumuz. Her ne kadar acenteler, sivil toplum kuruluşlarından ümitlerini kesmiş olsalar da her zaman örgütlü hareket bir güç oluşturur. Bu seçimlerin önemi hemen sonrasında yapılacak sektör meclisi seçimleri ve TOBB bünyesinde kanunla kurulmuş icra komitelerinin şekillenmesi olacak. Yani burada oy vermek demek gelecekte ki tüm mesleki gelişmeleri takip edecek ekibi oluşturmak demektir.

Öncelikle mutlaka oyunuzu kullanın. Oy kullanmazsanız sonrasında şikayet etmeye hakkınız olamaz.  Sivil Toplum Kuruluşlarının genel kurulları 20-30 kişi ile yapılıyor ve bu yönetimler 17 bin acenteyi temsil etmeye çalışıyor. Gidip oyunuzu kullanın sonra hesap sorun derim.

Sigorta acenteleri ile çok yakın ilişkim var, günde onlarca e-posta alıyorum. Sorunlarına hakim sayılırım. Gördüğüm şu; sigorta sektörünün yüzde 65 prim üretimini gerçekleştirmelerine rağmen STK'ların yöneticileri arasındaki çekişme nedeniyle bir güç oluşturamıyorlar. Bu nedenle gerek kamu otoritesi, gerekse sigorta şirketleri tarafından ciddiye alınmıyorlar. Durum böyle olunca sahipsiz kalıp tüm kazanımları zaman içinde erezyona uğruyor. Kendilerince hak kaybı yaşıyorlar. Sigorta acentesi ekmek derdinde, piyasa koşullarında bankalarla, internet siteleri ile, çağrı merkezleri ile, hatta acentesi oldukları sigorta şirketleri ile rekabet etmek zorunda kalıyorlar. Çünkü ekmek aslanın ağzında olacak. Bundan sonra tüm acenteler için daha zorlu günler geliyor. Bu nedenle haklarını kaybetmemeleri için İcra Komiteleri, Meslek Komiteleri, Derneklerin önemi artacak.

Temiz bir sayfa açılmalı

Bugüne kadar bu kurumlarda acenteleri temsil edenler, bağıra çağıra, kavga ederek sorunlara çare aramışlar. Fakat görülen o ki her geçen gün bir önceki günü arar oldunuz. Bu kurumlara seçeceğiniz kişiler öncelikle, bunu kendi çıkarları için kullanmayacak kişiler olmalı. Bu kurumlara acentesinin şubesini açmayacak, oda üyelerine "komisyon ile hasar takipçiliği yapmayacak" en azından bu kurumların kartvizitlerinde kendi şahsi şirketlerinin e-posta adresi yazmayacak, sorunlara hakim ama kırmadan dökmeden, herkesle barışık tüm dernek ve acenteleri kucaklayan, dört yılda bir değil, her zaman sizler için çalışacak kişiler seçilmeli.

"Acenteler vasıfsız, yardımcı olayım"

Bu arada bir sigorta şirketinin bir liste ile seçime katılacağını duydum ki, ne diyeceğimi bilemedim. Sigorta acentelerinin en büyük itilafı yaşadığı kurumların başında kendi sigorta şirketleri geliyor. Bir sigorta şirketi de çıkıyor ve diyor ki ; "sorunlarınızı çözmek için Odalarda ki meslek komitelerine biz sigorta şirketleri de üye versin, sorunlarınızı çözmeye yardımcı olalım!!!. "Siz vasıfsızsınız, hatta safsınız ben sizin yerinize sizin haklarınızın takipçisi olayım" O zaman Türkiye Sigorta Birliği'nin yönetimine acenteler, eksperler ve brokerler da üye versin ismi "Birlik" nasıl olsa tüm sektörel sorunlar burada çözümlensin..

Her ne olursa olsun, her kim hangi liste ile seçime girerse girsin, bir grup seçilecek. Ama önce gidip oyunuzu kullanın ve mesleğinizin geleceğine siz karar vermiş olun. Mesleğinize sahip çıkın. Oyunuzu kullanın lütfen.. Sonra şikayet etmeyin...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar