Acenteler ne gibi finansal faaliyetler yapabilecek?

Can KANTAR
Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

 

 

"Bankalar sigortacılık yapmasın" söylemi, sigorta sektöründe uzun bir süre gündem oluşturmuştu. Acentelere sorulduğunda, kimi "Bankalar sigortacılık yapmasın" diyor; bir diğer kesim ise "Bankacılar sigortacılık yapabilir, ama rekabet kurallarına uyarak yapsın. Kredi verirken 'Sigortayı benden yaptırırsan kredi faiz oranını şu kadar puan indiririm' demesin" diyor. Sonrasında bir Acenteler Yönetmeliği Taslağı hazırlandı, burada bankaların sigortacılık faaliyetlerine bir kısıtlama getirilmek istendi ve sonucunda taslak rafa kalktı.
 
"Havuç değil gerçek"
 
Geçtiğimiz ay içerisinde yeni bir taslak hazırlandı ve sektör görüşüne sunuldu. Yeni taslakta ise konu ile ilgili bir önceki taslakta yer alan bazı maddelerin ortadan kalktığı görüldü. Acenteler bu konuda eleştirilerini yükseltince bir toplantıda, Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Sayın Ahmet Genç, "Acenteler de bankacılık yapacak, bu konu ile ilgili çalışma yapılıyor" demiş. Bu söylem iki yıl önce de Sayın Genç tarafından dile getirilmişti. Sonrasında sektör kulislerinde bunun, Sayın Genel Müdür tarafından acentelerin önüne konulan bir havuç misali olduğu söylenmiş. Bunun üzerine Sayın Ahmet Genç, "Bu havuç değil, gerçek" diye torba yasa detayını paylaşmış.
 
Bu torba yasada, "Sigorta aracılarının, finansal faaliyetlerde bulunabilmesinin yetkisi Hazine'ye verilir" denilmesinin üzerine, bu sefer bir sigorta brokeri Hazine'ye yazı yazarak "Acentelere var da bize yok mu?" demiş. 
 
Brokerler treni kaçırıyor mu?
 
Ben de Sigorta Brokerleri Derneği (SBD) Başkanı Basri Batıkarayel'i aradım. "Siz de bankacılık faaliyeti yapmak istiyor musunuz, bazı meslektaşlarınız treni kaçıracağı endişesinde, Hazine'ye e-posta gönderiyormuş" dedim. SBD Başkanı Sayın Basri Batıkarayel ise bana, "Can Bey, ortada fol yok yumurta yok. Finansal faaliyetler kavramı ile ne kastedildiği belli değil. Ayrıca biz müşteriyi temsil ediyoruz, yani biz sigorta şirketlerinin temsilcisi değiliz. Bizim işimiz sigortacılık. Faaliyetlerden kasıt bankacılık, faktoring ve leasing işlemleri ise kendi içimizde bunu tartışmamız gerekir. Çünkü bizim işimiz sigortacılık. Biz süreci yakından takip ediyoruz, meslektaşlarımızın menfaatleri doğrultusunda birtakım konular açıklığa kavuştuğunda bizlerin de söyleyeceği bir şey olacaktır. Daha ne olduğu belli değil, sorduğum yetkililer de bu konuda henüz bir şey bilmiyor" dedi.
 
"Hazine ile aramız iyi"
 
Ayrıca Sayın Batıkarayel, sigorta brokerlerinin bir icra komitesinin olmamasının bir eksiklik olmadığının da altını çiziyor ve ekliyor: "Biz Hazine ile koordineli ve şeffaf iletişim halindeyiz. Hazine'nin bu ilişkimizden memnun olduğunu zannediyorum ki, Sigorta Brokerleri Derneği'nin yetkilerini artırdı." Gelişmelere hep birlikte tanık olacağız...
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar