Acenteler cinnet geçiriyor!

Can KANTAR
Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN [email protected]

Acenteler şu sıralar şubeleşme ile uğraşıyor. 30 Aralık 2014’te Hazine Müsteşarlığı bir yönetmelik yayınlayarak sektördeki acente şubeleşmesine bir düzen getirmeye çalıştı. Yönetmelikle sermaye şartı getirilirken diğer taraftan şubelere teknik personel ve müdür zorunluluğu da getirildi. Müdür ve teknik personel olabilmek için ilk önce SEGEM belgesi alınması gerekiyor. Müdür olabilmek için dört yıllık üniversite mezunu için sigorta sektöründe 18 ay, iki yıllık sigortacılık yüksekokul mezunları için 2 yıl tecrübe şartı aranırken, dört yıllık sigortacılık fakültesi mezunları için ise tecrübe aranmıyor.

Şubeleşme ile ilgili ise şöyle bir özet bilgi vermem gerekiyor. Resmi kayıtlarda 15 bin acentenin yanı sıra 4 bin 500 adet de şube bulunuyor. Bu yeni yönetmelik ile işini doğru yapan acente organizasyonlarının biraz zorlansalar da faaliyetlerine devam ettiklerini biliyorum. Bu 4 bin 500 şubeyi eski tali acentelerin sektör ile buluşması olarak niteliyorum. Arada mutlaka yeniler de vardır. Benim şubelere bakış açım ise şöyle. Şubeler 20 şirketten poliçe kesebiliyor. Diğer acenteler iki, bilemediniz üç şirket ile çalışıyor. Şubeler çok şirket ile çalıştıklarından müşterilerine uygun teklifi verebiliyor. Bu da haksız rekabet oluşturuyor. Şubeler tabii ki açılsın ama bunu yaparken seçilecek bölgeler, küçük acenteleri öldürecek noktalardan ziyade potansiyel yaratılacak bölgelerde olmalı. 4 bin 500 şubeyi kurtaralım derken 15 bin acenteyi zor durumda bırakmamak gerekir diye düşünüyorum. 

Geçtiğimiz günlerde bir acente dernek yetkilisi ciddi bir haber ajansına açıklama yapmış. Yetkili yazıda dernek başkanı diye geçiyor; derneğin başkanı değil, üstelik yönetim kurulunda da bulunmuyor. Bu haberin üzerine dernek tarafından, ‘Bugün birçok haber sitesinde ihlas haber ajansı kaynaklı PASAD Başkanı İbrahim Demir demeci olarak ‘’11.500 işyeri kapanıyor’’ başlıklı bir haber yayınlanmıştır. İbrahim Demir derneğimizin başkanı olmadığı gibi derneğimizi temsil etmeye de yetkili değildir. Ayrıca demecinde verdiği rakamlar gerçek olmadığı gibi görüşleri de derneğimizin görüşlerini yansıtmamaktadır. Kamuoyuna duyurulur. PASAD Başkanı  H. Necmi ÜZE’ diye açıklama yapıldı. Olay gerçek bir skandal. Bir diğer skandal ise sektörü yakından takip ettiklerini iddia eden bazı sitelerinin bu haberi kullanmış olmaları. 

Sigortacılık öğrencileri ne güne duruyor

Sayın İbrahim Demir mi kendisini başkan olarak tanıttı yoksa ajanstaki meslektaşım mı atladı bilemem ama haber baştan aşağı yanlış. Zaten kendisini gerçek dernek başkanı da yalanladı. 11 bin 500 şube demiş, ben şube sayınsı 4 bin 500 olarak biliyordum, gayri resmi bu işi yapanları ağzından mı kaçırdı acaba?  Her şubede bir müdür ve teknik personel zaten zorunlu, İbrahim Bey, durum böyle olunca 20 bin kişi işsiz kalacak demiş. Herhalde her şubede 1.5 kişi çalışıyor! İbrahim Bey çok ciddi bir işveren olsa gerek elemanlarını ararken belediye hoparlörü kullanıyor. Camiilerde imamlardan da yardım istemeliydi bence. Sigortacılık bölümlerinden mezun gençler sokaklarda işsiz gezerken ya da başka mesleklerde çalışırlarken İbrahim Bey yönetmelik çıktığında eleman alsaydı süre bitiminde tecrübe edinmiş olurlardı. 

Sayın İbrahim Demir önce ülke ekonomisini, sonra sigortacılık sektörünü düşünür gibi yapmış ama sonra sözü kendine getirip zararını anlatmış! Sanırım oruçluydu ya da cinnet geçiriyordu. Sağlık sorunu ile ilgili bir şey diyemeyeceğim geçmiş olsun. Gerçekten acenteler arasında sağlık sorunları yaşayanları ben de duyuyorum. Üzülmemek elde değil. Bazı acente temsilcilerini ayrı koyuyorum ama bu kadar ciddiyetsizlik olursa tabii acenteler itibar kaybeder.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar