Acenteler Bankacılık yapsın !
Hani bir tabir vardır ya "Çivi çiviyi söker" diye. İşte bunun gibi bir şey. Son yıllarda sektörün sık tartıştığı bir konudur; Mesleği sigortacılık olmayanların acentelik yapması. Acentelere çok ortak geldi bu dönemde, Bankalar, plazalar, çeşitli farklı meslek çalışanları, bunların hepsi acentelerin pastasına göz diktiler. Ya da acenteler böyle algılıyor. Diğer taraftan ise sigorta şirketleri de pazarın büyümesi gelişmesi için farklı dağıtım kanallarına ihtiyaç duyulduğunu savunuyor. Burada temel sorun ise sigorta sektörünün güven esaslı yapısı nedeniyle "bugün var, yarın yok satış modelleri, ya da başka işleri sebebi ile satış sırasında sigortalıya gerekli bilgileri tam olarak aktarmayan veya hasar anında müşterisinin yanında olmayan satış ekibinin sigortacılığa olan güveni azalttığı görüşü hakimdi. Sonrasında özellikle bankalarda yapıldığı belirtilen "Zorla poliçe satışı" ATM'lerden ya da hesap ekstrelerinden müşteriye sorulmadan satılan sigorta ürünleri, sigortacılığa zaten az olan güveni iyiden iyiye ortadan kaldırıyor...Bunun için banka müdürlerine, sigorta şirketlerinin genel müdürlerine kadar geniş bir sorumluluk yelpazesi ile çerçeve Hazine tarafından çizildi. Kendisine sorulmadan yapılan sigortalara sebep kim ise ciddi para cezalarına çarptırılır oldu.
Acente müşterisinin "finans danışmanı" olmalı
Özetle sigorta acentelerinin işine yapmaya, pastasını paylaşmaya çok aday varken ortada Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü'nden ilginç bir öneri geldi. Geçtiğimiz hafta içerisinde Sigorta Acenteleri Derneği (SAB) tarafından Bahçeşehir Üniversitesi'nde bir panel düzenlendi.. Panelin başlığı "Tüketici, istihdam ve eğitim açısından Acenteler Yönetmeliği'ne bakış". Katılımcılar ise sektörün değerli temsilcileri. Konu döndü dolaştı ve bankaların sigortacılık yapmasına geldi. Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Ahmet Genç acentelere ilginç bir öneride bulundu. Genç "Madem bankacılar sigortacılık yapıyor, biraz pozitif düşünün sizler de bankacılık yapmak isteyin. Sizlerin de on binlerce kişiden oluşan portföyleriniz var. Gidin bankalarla anlaşın onlara kredilerinde aracılık yapın, o zaman verilen kredilerin de poliçelerini siz kesin. Karşı tarafın sigortacılık yapmasını engellemek için uğraşacağınıza aynı baskıyı "bize müşterilerimizin finans danışmanı olmamıza izin verin" diye yapın." dedi.
"Acenteler Yönetmeliği 'Yemen'e gitti" gelemiyor !
Acenteler Yönetmeliği bir göründü bir yok oldu. Üzerinde çok tartışmaların olduğunu tahmin edebiliyoruz. Bir taraftan bankalar, diğer taraftan sigorta şirketleri ve acenteler bastırıyorlar. Sigortacılık Genel Müdürü Ahmet Genç ise tam anlamıyla arada kalmış bence. Çünkü toplantıda bu konu ile ilgili bir soruya "yeni yönetmelik ile bazı dağıtım kanallarının yetkileri sınırlanıyor" diyebildi. Diğer taraftan da acentelere karşı atak önererek siz de bankalar ile anlaşın, müşterilerinizin "Finans Danışmanı" olun" deyiverdi. Acentelerin bankaların sigortacılık yapmalarını engelleme çabalarını saygı ile karşılıyorum ama daha önceki yazılarımda belirttiğim gibi "Yönetmelik bu hali ile geçse bile şükredin, banka lobisinin kamu otoritesi üzerinde etkisi çok daha fazladır" dediğimde bana farklı yorumlar ve tepkiler gelmişti.
Bilgilendirmedeki "imza" kalkıyor
Bu arada geçtiğimiz yıllarda Groupama ile Fransa'da incelemelerde bulunduğumuzda oradaki acentelerin müşterilerinin aynı zamanda finans danışmanı olduğunu öğrenmiştik. Satış temsilcileri (aslında Groupama acentesi) mobil modem, laptop ve küçük katlanır printer ile müşterisinin ayağına kadar gidip onun tüm finansal ihtiyaçlarına çözüm üretebiliyormuş. İsteyene poliçe satabildikleri gibi, kimine kredi almasına aracılık edip ya da mevduat hesabı bile açabiliyormuş. Sigortacılık Genel Müdürü Ahmet Genç'in söylemek istediği sanırım bu. Ahmet Genç bu arada bilgi formlarındaki imza gerekliliğinin sistem olarak yürümediğini kabul etti. Acentelere bu konuda "Hadi imza şartını kaldıralım ama, bunun yerine bir öneride bulunun "dedi.
Acentelerin rakibi internet
Toplantıda söz alan 60 yıldır sigorta acentesi ve broker olarak sektöre hizmet veren David Kohen şunları söyledi. "Herkes sigortacılık yapmak istiyor. Herkes acentelerin payına göz dikmiş durumda, sizler bankalarla uğraşırken, belki ben göremeyeceğim ama, asıl rakibiniz gelecekte internet olacak. Ona göre çalışmalarınızı yapın bence" dedi. Size uzun ömürler dileriz David Bey....