Acaba, düşler gerçek mi oluyor!...

Mahmut SABAH
Mahmut SABAH KAYSERİ'den [email protected]

Düne göre bugün, daha hareketli daha gelişmiş bir Kayseri gerçeği var ortada. Sorunlardan arınmış geniş caddeleri, ferah ve iç açıcı ana arterleri, parkları ve de yeşil alanları ile artık çağdaş bir metropol kimliğine bürünüyor Kayseri… Düne göre sosyal yaşantı bugün daha canlı; ticari hayat daha hareketli… Dahası; üreten, ürettiğini iç ve dış pazarlarda satarak ekonomiye katma değer yaratan bir sanayi sektörü var kentte. Kısacası, yerel yönetimler boş durmuyor; iş çevreleri de öyle…

Katlı oto parklardan atık su arıtmaya, işyeri sitelerinden, kültür ve kongre saraylarına, gençlik merkezlerinden sportif tesislere, yüz ağartan onca hizmete tanık oluyor kent halkı son  yıllarda. Örnek vermek gerekirse, modern otobüs terminali, Avrupai görselliğe sahip raylı sistem, UEFA standartlarında stat, kısa süreçte hayata geçirilen projelerden sadece birkaçı. Isınmada doğalgaz rahatlığını, ulaşımda kuzey çevre yol kolaylığını, yine bu kısa süreçte yaşama imkanı bulmuş kent insanı. Şimdi de, kuzeye taşınmasıyla kente soluk aldıracak demiryolu hattı ile Boğazköprü Lojistik Köyü açılış için bekliyor sırada. Ve tabii, düşleri gerçeğe dönüştüren Erciyes Kayak Merkezi’nin, Anadolu Harikalar Diyarı gibi devasa projelerin de unutulmaması gerek.

Evet… Kayseri Büyükşehir  Belediyesi kıpır kıpır. Bir yanda yeni yatırımların planlaması yapılıyor; beri yanda uygulama çalışmaları tamamlanan projeler açılışa hazır hale getiriliyor. Şimdi sırada gün sayan Selçuklu ve Türk Tıp Tarihi müzeleri ile Arkeoloji ve Milli Mücadele müzeleri var. Kaleiçi Kültür Sanat Merkezi, Kayseri Kültür Yolu ve Eski Kayseri Mahallesi gibi turizm amaçlı kültürel projeler de öyle… Varsayalım turizm ve ticarette düşler gerçek oluyor. Ya sanayileşmede… Acaba öyle mi dersiniz?  Bize göre hayır!  Zira kentin gerçek anlamda ufkunun açılabilmesi, galiba biraz da dış pazarlarda söz sahibi olmasına bağlı. Bunun için de nitelikli üretime, yani teknoloji donanımlı yatırımlara ihtiyacı var. 

Kayseri’nin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimine katkı sağlayacak çabalar, elbet bunlarla da sınırlı kalsın istenmiyor. Örneğin, Kayseri dışındaki “Kayseri sevdalısı” girişimcilerin de içinde yer alacağı bir ‘mutabakat’ ortamı oluşturularak, hem sorunlara ortak çözüm yolları aransın, hem de turizm alanında Kayseri dışına yatırım yapmayı alışkanlık haline getiren Kayserili işadamlarına “Kayseri’den başka Kayseri yok” gerçeğinin önemi anlatılsın isteniyor.

Oda ve SİAD’ların başkanları, birlikte gezdikleri Anadolu Harikalar Diyarı’ndan çok etkilenmişler. Mahmut Hiçyılmaz ( KTO), Mustafa Boydak (KAYSO), Mustafa Alan (KESOB) İbrahim Yılmaz (KAYSİAD), Hamdi Kınaş (GESİAD), Ahmet Çolakbayraktar (MÜSİAD) Kayseri iş dünyası adına ortak bir açıklama yaparak, Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet politikalarından övgüyle söz ederek, Mehmet Özhaseki sayesinde Kayseri’nin “ marka kent” olma yolunda emin adımlarla ilerlediği görüşünde birleştiklerini duyurmuşlar. Doğrusu, yerinde bir tespit. Katılmamak ne mümkün… 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Patateste sorun bitmiyor 23 Nisan 2018