AB’ye üye olacağımıza inananlar yüzde 33.2 inanmayanlar yüzde 57.7

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

TAVAK’ın 2011 yılından bu yana her yıl tekrarladığı Türk Halkının AB üyeliği ve AB ilişkileri konusunu ele alan anketinin 2019 sonuçları yayınlandı. Yıllara göre inişli çıkışlı sonuçlar ortaya koyan AB’ye üye olmaya inanç, geçmiş dönemlerde yüzde 20’ler seviyesine inmişken şimdi biraz toparlanarak yüzde 33.2 seviyesine çıkmış durumda. Ama bir dönemlerin 60-70’ler seviyesinin çok uzağında.

Bizim için önemli bir çıpa olan AB üyeliği konusunda Türkiye Avrupa Eğitim Bilimsel Araştırmalar Vakfı TAVAK’ın 2011 yılından bu yana düzenlediği Türk Halkının AB’ye üyelik konusunda ne düşündüğünü ortaya koyan 8 ilde bin 186 kişiyle yüz yüze görüşmeyle yapılan araştırmanın 2019 yılı sonuçları açıklandı.

Buna göre Türk halkının yüzde 33.2’si AB’ye üye olunacağına inanıyorken, inanmayanların oranı yüzde 57.7 seviyesinde.

2011 yılındaki ilk araştırmada AB üyeliğine inanların oranı yüzde 61 iken, inanmayanların oranı yüzde 46 olarak ölçülmüştü. Yıllar içerisinde Almanya, Fransa, Hollanda, İtalya, Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Avusturya ile yaşanan krizler nedeniyle, bir ara AB üyeliğine inananların oranı yüzde 21’e kadar gerilemişti. Son yıllarda biraz artarak yüzde 30’ların üzerine çıkmış durumda. 2019 araştırmasında her üç kişiden biri AB üyeliğine inandığını belirtirken, yaklaşık üç kişiden ikisi inanmadığını açıklıyor.

Bu sonuç da AB konusundaki sorunların ele alınıp çözülmesi gerektiğini gösteriyor. AB’nin 2018 yılında toplam ihracatımız içindeki payı yüzde 50, ithalatımız içindeki payı ise yüzde 36.2 seviyesindeydi. Bu da AB ile dış ticaretimiz ve ilişkilerimizin bizim için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

TAVAK araştırmasının ortaya koyduğu bazı sonuçlar şöyle:

-Ankete katılanların yüzde 60.5’i hükümetin AB üyeliği konusundaki çalışmalarını yetersiz bulurken, yüzde 18.2 yeterli bulduğunu söylüyor. Yüzde 21.3 gibi büyük oranda bir kesim ise, “bilmiyorum” diye yanıtlıyor. 2023 yılında Türkiye’nin AB üyesi olmayacağına inananların oranı ise yüzde 57.2.

-Türkiye’ye kimlerin destek verdiği sorusuna yüzde 44.2 ile Akdeniz ülkeleri yanıtı verilirken, bunu yüzde 22.4 ile Doğu Avrupa ülkeleri, yüzde 15.2 ile Kuzey Avrupa ülkeleri, yüzde 6.4 ile Batı Avrupa ülkeleri görüşü izliyor. Araştırmaya göre Türk halkının İspanya, İtalya, Yunanistan ve Hırvatistan’dan destek beklentisi yüksek.

-Ankete katılanların yüzde 67.9’u Almanya ile ilişkilerin düzelmesi gerektiğine inandığını belirtiyor.

-Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin ekonomik yarar sağlayacağına inananlar yüzde 64.4 gibi yüksek bir orana sahip. Buna karşın "ihtiyaç yok" diyenlerin oranı ise yüzde 26.9’da kalıyor.

-Ankete katılanların yüzde 22.1’i üyelik gerçekleşirse “serbest dolaşım” katkısı sağlanacağına
inandıklarını söylerlerken, yüzde 48.4 herhangi bir katkı sağlamayacağı görüşünü ortaya koyuyor.

-"Türkiye’nin üyeliğinin AB’ye katkısı ne olur?" sorusuna yüzde 21.1’lik kesim “nüfus” derken, yüzde 19.3’lük grup ise “Ekonomi” yanıtını veriyor.

Araştırma Türk Halkının AB üyeliği konusunda yıllara göre yüzde 60’lar ile yüzde 20’ler arasında inişli çıkışlı beklentilerini ortaya koyuyorlar. En düşük yıllar Sarkozy ve Merkel ile sorun yaşadığımız yıllar olarak ortaya çıkıyor.

Avrupa ülkeleriyle en sorunlu ikili ilişkiler yaşadığımız dönemlerde bile dış ticaretimizde ve
turizmimizde ilk sırada yer alan AB ülkeleriyle ilişkilerimizi geliştirmemizin ve üyelik konusunda bize engeller çıkarsalar da AB normlarına uyum için çaba sarf etmemiz gerektiğine inanıyorum. AB ilişkisini sürekli kılarak ekonomimiz ve demokrasimizi geliştireceğimizi düşünüyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar