ABD’ye ihracatta rüzgar bizden yana
Nagihan ÜNÜVAR / Markam Sen Marka ve Pazarlama Yönetim Danışmanlığı Kurucu & Genel Koordinatör
Geçtiğimiz günlerde Türkiye’yi ziyaret eden ve gerek devlet, kamu, gerekse özel sektör temsilcileriyle bir araya gelen ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross’un açıklamaları önemliydi. ABD’li yatırımcıları Türkiye’ye davet eden çağrısı, ticaret hedefinin 100 milyar dolara çıkarılmasını hedefleyen ortak çalışma gruplarının çağrıları, KOBİ’ler başta olmak üzere ABD’ye ne satalım sorusunu da gündeme getirdi. Özellikle, Çin’le ABD arasındaki ticaret savaşları ve yaratılan kriz ortamı, son dönemde ekonomik kriz fırtınasından burnunu yukarıya doğru çevirme sürecine girmeye başlayan ülkemiz için bir fırsat ortamı yarattı.
Ağustos 2018’den bu yana ilişkilerde gerginlik yaşanmış olsa da, ABD, yıllarca, gerek ticari, gerekse politik anlamda ülkemizin önemli bir partneri olmuştur. Bugün, 1.700’den fazla ABD’li şirket Türkiye’de faaliyet gösteriyor. İhracat rakamlarımızdaysa 2018’de ilk sırada Almanya yer alıyor. Ancak, Almanya’nın son dönemde ekonomik resesyona girmesi ve Brexit etkisinin AB ihracatımızı etkileyecek olması, ABD ilişkilerini üst düzeye taşımamızın ne kadar önemli olduğunu açıkça gösteriyor. Nitekim, e-İhracatta da ABD en çok elektronik ticaret yaptığımız ülkedir.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) raporuna göre, 2018 yılında ABD en çok ihracat yaptığımız ülkeler arasında, Almanya, İngiltere, İtalya ve Irak’tan sonra 5.inci sırada yer alıyor. Aynı raporda, 2018 yılında ABD ihracatımızın 8.3 milyar dolar olarak gerçekleştiği belirtiliyor. Öte yandan, dünyanın en çok ithalat yapan ülkesi olan ABD’nin ithalatında en önemli partner Çin. Ticaret savaşlarıyla birlikte ABD Çin’den ithalata kısıtlamalara giderken, ABD’nin Çin’den ithal ettiği ürünler için başka alternatif ülke arayışına da girdiğini görüyoruz. Bu durumun bizim için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Raporların içinde fazla boğulmadan, keza Ross’da son toplantıda bunu dile getirdi, hemen aksiyona geçmeli ve devletlerin yapacağı ticari anlaşmalar, gümrük ve lojistik düzenlemeleriyle birlikte bir yandan Ticari Heyet çalışmaları yapılırken, bir yandan da ihracat için gerekli bağlantıları yapmak üzere reel sektörün kendi imkanlarıyla da harekete geçmesi gerekiyor.
International Trade Center’ın (ITC) raporuna göre, 2018’de ABD’nin en çok ithalat yaptığı ülkeler sırasıyla, Çin, Meksika, Kanada, Japonya ve Almanya. Türkiye bu listede 33.üncü sırada yer alıyor. Trademap verilerine göre, ABD’nin en çok ithalatını yaptığı ilk üç ürün; 386,4 milyar dolarla, kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler, bunların aksam ve parçaları, 367.1 milyar dolarla, Elektrikli makina ve cihazlar, ses kaydetme verme, televizyon görüntü ses kaydetme verme cihazları, aksam parça aksesuarı, 306.7 milyar dolarla, motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları, bunların aksam, parça, aksesuarlar.
ABD’nin Türkiye’den en çok ithalatını yaptığı ürünler; Kazanlar, makineler, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler, bunların aksam ve parçaları, Motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları, bunların aksam, parça, aksesuarı, Halılar ve diğer dokumaya elverişli maddelerden yer kaplamaları, demir ve çelik, Mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler, bitümenli maddeler, mineral mumlar, Taş, alçı, çimento, amyant, mika veya benzeri maddelerden eşya, demir veya çelikten eşya, Örülmemiş giyim eşyası ve aksesuarı, Hava taşıtları, uzay taşıtları ve bunların aksam ve parçalar olarak belirtiliyor.
ABD’nin Çin’den ağırlıklı olarak ithal ettiği ürünlerse makine ve elektronik eşyalardır. ABD ikinci olarak Çin’den en fazla mobilya, çocuk oyuncağı ve tekstil ürünü satın almaktadır. Dolayısıyla mobilya, oyuncak ve tekstil sektörlerinde faaliyet gösteren firmalarımız için de ABD önemli bir fırsat haline gelmiştir. Özellikle güçlü olduğumuz tekstil sektöründe atağa geçmemiz bu sektörde faaliyet gösteren binlerce üreticimize nefes aldıracaktır.
Türkiye’de toplamda 6.492 ihracatçı firmamız bulunuyor. Bu sayı ihracat hacmine bakıldığında yeterli seviyede değil. Daha çok ihracat yapmak ve fırsatları değerlendirerek katma değer yaratmak için ihracat motivasyonumuzu artırmamızda fayda görüyorum.