ABD'nin AB'ye gümrük vergisi Türk ve Rus çelikçilere yaradı
ABD'nin Türkiye, Çin, Brezilya başta olmak üzere dünyanın bir çok ülkesine uygulamaya başladığı alüminyum ve çelikte ek vergi kararı yeni ticaret savaşlarının da başlangıcı oldu. Avrupa Birliği ülkelerinin de bu listede yer alması sektörde ihracat-ithalat haritasını da değiştiriyor. Yeni vergilendirmenin başlamasının üzerinden kısa bir süre geçmesine rağmen, Avrupa Birliği, ithalat için rotasını sınır komşusu ülkelere çeviriyor. Rusya ile birlikte Türkiye en dikkat çeken çelik üretici ülkeler.
Avrupa Çelik Üreticileri Birliği (Eurofer) tarafından hazırlanan 2018 yılı 4'üncü çeyrek ve 2019 beklenti raporu da bu yeni hedef ülkelerin yükselişini gözler önüne seriyor. Türkiye, Avrupa Birliği’ne en fazla çelik ihracat eden hatta ihracatında en fazla artış gösteren ülke konumunda.
Eurofer'in raporuna göre Türkiye, bu yılın ilk 9 ayında Avrupa'ya 726 bin ton çelik ihracatı gerçekleştirdi. İkinci sırada Rusya var. Rusya'nın Avrupa Birliği ülkelerine ihracatı 462 bin ton.
Üçüncü sıradaki Güney Kore 427 bin ton, dördüncü Hindistan 368 bin ton çelik ihracat etti. Çin listede 358 bin ton ile 5'inci sırada. Çin'i Ukrayna, Tayvan, Sırbistan ve Brezilya takip ediyor.
Artış oranında da lider Türkiye
Oransal olarak en fazla artış yine Türkiye'ye ait. Türk üreticiler, bu yılın Ocak-Eylül'ü kapsayan 9 aylık sürecinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 57'lik artış gerçekleştirdi. Türkiye'yi yüzde 56 ile Rusya takip ediyor. Üçüncü sıradaki Çinli üreticilerin Avrupa'ya satış hacmindeki artış yüzde 410 olurken, bu oran Güney Kore'de ise yüzde 9.
Rus Kommersant Gazetesi'nin de yer verdiği bilgilere göre ise ABD'nin AB’den yapılan çelik ihracatına yüzde 25 gümrük vergisi getirmesi en fazla Türk ve Rus çelik imalatçılarına yaradı.
Küresel satış yüzde 12.5 yükseldi
Türkiye'nin küresel ihracatı ile ilgili veriler bu yılın ilk haftasında Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanmıştı.
Türkiye çelik ihracatı yılın ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 12.5 artış ile 14.7 milyon tona, değerde ise yüzde 34.1’lik artışla 10.9 milyar dolara ulaşmıştı.
İhracatta miktarda ve değerde artış sağladıklarına dikkat çeken Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, ilk 9 aylık döneme ilişkin, "2018 yılının Ocak-Eylül döneminde Türk çelik sektörünün ana ihracat ürünü olan inşaat çeliği ihracatı yüzde 2.9 artarak 4.2 milyon tona ulaştı. Değerde ise yüzde 31 artarak 2.3 milyar dolara yükseldi. Bu dönemde miktar bazında en çok artış yaşanan ürünler sırasıyla yassı sıcak, filmaşin, profil, inşaat çeliği ve alaşımlı yassı olarak ön plana çıktı” demişti.
Ülke AB’ye çelik ihracatı (bin ton)
Türkiye 726
Rusya 462
Güney Kore 427
Hindistan 368
Çin 358
Ukrayna 247
Tayvan 225
Sırbistan 138
Brezilya 109
Vietnam 83
*Eurofer 2018’in 3’üncü çeyrek verileri
***
17 ülkeden 116 şirket Türk tekstilcileri ile buluştu
Türk ihracatının lokomotif sektörlerinden tekstilde en önemli görev hammaddecilerde. Türkiye sektörün ana unsuru kadar hammadde üretiminde de bölgenin en önemli oyuncusu. Bu nedenle İstanbul, her iki yılda bir önemli bir fuara evsahipliği yapıyor. InterDye & Textile Printing Eurasia adlı bu furar geçtiğimiz hafta başladı. Açılışını Türkiye Tekstil Terbiye Sanayicileri Derneği (TTTSD) Başkanı Vehbi Canpolat’ın yaptığı fuarda bu yıl Hindistan, Çin, Pakistan, İsviçre, İtalya, İspanya, Endonezya gibi 17 farklı ülkeden katılımcı yer aldı. Bu ülkelerden gelen katılımcılarıns ayısı ise 116. Canpolat, “Bu fuar tekstil terbiye sektörü için çok önemli. Tekstil terbiye sektörü olarak bu fuarı ana hammadde olan boya kimyasal kısmında dünyaya açılma kapısı olarak görüyoruz. Bu nedenle her yıl daha da globalleşerek, 17 farklı ülkeden 116 olan katılımcı firma sayımızın 2 katına çıkacağına inanıyoruz” diyor.
“Türkiye, ilk 5 ülke arasında”
Hindistan’dan Türkiye’ye uzun yıllardır tekstil kimyasalları ihraç ettiklerini belirten Sarex Chemicals Pazarlama Müdürü Parkash M. Saraf ise “Türkiye bizim çok uzun yıllardır ürün gönderdiğimiz bir pazar ve potansiyeli gerçekten çok yüksek. İhracat yaptığımız 40 ülke arasında ilk 5’in içerisinde yer alıyor. Türkiye’yi tekstil sektöründe çok ciddi bir güç olarak görüyorum fakat son dönemlerde gerçekleşen alımlarda biraz azalma oldu. Bu fuardan sonra artış göstereceğine inanıyorum. Burada daha önce ürün sattığımız ama bizi tercih ettiğini bilmediğimiz firmalarla birebir tanışma ve iş yapma fırsatı bulduk. Geçtiğimiz sene Türkiye’ye yaptığımız yaklaşık 2.5 milyon dolarlık ihracatın bu fuar sayesinde çok daha yukarılara çıkacağına inanıyorum” diye konuşuyor.