ABD’li Gates, İzmirli Rapro’yu satın aldı
Dünyanın en büyük endüstriyel kayış üreticisi Gates Corporation, Avrupa’da büyüme kararı aldı, bir Türk şirketini bünyesine kattı. Merkezi ABD’nin Denver kentinde bulunan Gates’in aldığı şirket; İzmir merkezli Rapro. Gates Corporation’ın resmi sitesinde yer alan bilgilere göre, Türk hortum şirketi Rapro ile ABD’li dev, bölgedeki ağını da genişletecek. Yıllık 25 milyon dolar yani yaklaşık 100 milyon lira ciro elde eden Rapro için ABD’li şirketin ödediği bedel ise açıklanmadı. Ancak şirketin CEO’su Ivo Jurek, “40'tan fazla ülkede müşterilere hizmet veriyor” dedi.
Rapro’nun, Avrupa'daki gelişmekte olan bölgelerde çalıştığını vurgulayan Jurek, “İşini büyütme konusundaki başarısı, gelişmekte olan pazarlarda genişlemeyi amaçlayan genel stratejimizi pekiştiriyor" diye konuştu.
V kayışının mucidi, 107 yıllık tarihi var
107 yıllık geçmişi olan Gates Corporation, 100’den fazla ülkede çalışıyor. 30’dan fazla ülkede tesisi bulunan ABD’li devin 14 bin çalışanı var. 1911'de şirketi kuran Charles Gates, aynı zamanda ‘V kayışı’ denilen lastikten ve dokuma iplikten üretilmiş kayışın da mucidi.
Endüstriyel, hidrolik, zirai ve otomotiv uygulamalarında yüksek teknoloji ürünü kauçuk kayışlar ve hortumların önde gelen üreticisi olan şirket, tarım, madencilik gibi alanlara yönelik de çalışmalarda bulunuyor.
Rapro, turbo hortumunda dünyanın en büyüğü
Rapro ise İzmir ve Manisa’da üretim yapıyor. 9 bini aşkın ürün çeşidi ile sektörün öncü şirketlerinden Rapro, dünyada bir çatı altında en büyük turbo hortumu çeşitliliğine sahip firma olarak biliniyor. İzmir’de 17 bin metrekarelik üretim tesisi olan şirketin Manisa’daki tesisi ise 16 bin metrekare. Şirketin kurucusu ise Türkiye’nin ilk kauçuk parça üreticisi ve ihracatçılarından Gian Giacomo Ragusin.
***
Limak’tan Kuveyt’e 600 milyon liralık proje
Türk müteahhitlik sektörünün en önemli projelerinden birine Kuveyt’te imza atan Limak, bu ülkede bir çalışmayı daha hayata geçiriyor. Bilindiği üzere 2016’da sözleşmesi imzalanan, geçen yıl da temeli atılan Kuveyt Uluslararası Havalimanı projesini, 1.3 milyar Kuveyt Dinarı, yani yaklaşık 4.5 milyar dolara Limak Grubu üstlenmişti. Limak, 4 yılda tamamlanması planlanan dünyanın en modern ve teknolojik yapılarından biri olacak bu havalimanının ardından, Kuveyt’te 153 milyon dolarlık yani 600 milyon liranın üzerinde bir değerle konut projesini hayata geçirecek.
Kuveyt hükümetine ait Public Authority for Housing Welfare (Konut İdaresi Kamu Kurumu) ile bu konuda altyapı sözleşmesi geçtiğimiz günlerde imzalandı. Limak, 3 bin 260 parselin yapımı, tamamlanması ve bakımını üstlenecek. South Abdullah Al-Mubarak (Güney Abdullah El-Mübarek) adı verilen projeyi Limak, 2 yılda tamamlayacak. Projede Limak, yol ağları, otoparklar, kanalizasyon sistemleri, yağmur suyu drenajları, telefon ağı, elektrik santralleri, yol aydınlatması, su tankı ve güç kablolarının yerleştirilmesi gibi çalışmalara imza atacak.
İlk projesi hastane olmuştu
Limak Holding’ten Melek Güvener projeyle ilgili olarak, “Güney Abdullah El-Mübarek konut projesini uygulamak için Kamu İdaresi Kamu İdaresi tarafından seçildiğimiz için onur duyuyoruz. Kuveyt'in büyümesinde ve ilerlemesinde bir rolümüz var” sözleriyle anlatıyor.
Bilindiği üzere Limak, 2009 yılında Kuveyt’e adım attı. Şirketin 9 yıl önce aldığı ilk önemli iş, Enfeksiyon Hastalıkları Hastanesi’nin inşası olmuştu.