AB’den ‘mikroplastik’ atağı
Hayatımızın her alanında, günlük yaşantımızın her anında, yürüdüğümüz toprakta, soluduğumuz havada ve içtiğimiz suda bile karşımıza çıkan “mikroplastikler”e Avrupa Birliği savaş açtı.
AB bu hafta yürürlüğe giren yeni bir düzenlemeyle diş macunu, makyaj malzemesi, spor sahaları veya gübre gibi “mikroplastik içeren” birçok ürünü kademeli olarak yasakladı. Yasağın yaklaşık yarım milyon ton mikroplastiğin çevreye salınmasını önlemesi bekleniyor.
Birleşmiş Milletler, mikroplastik parçacıkları sayısının gökyüzündeki yıldızların sayısından daha fazla olduğunu tahmin ediyor… AB Komisyonu, zararlı kimyasallara yönelik REACH düzenlemeleri kapsamında yeni tedbirleri kabul etti. AB ülkelerinde, doğada kendiliğinden yok olmayan “mikroplastik parçacıkları” içeren ürünlerin satışını kademeli olarak yasaklandı.
Yeni düzenleme, AB’de üretilen ürünlerin yanı sıra AB dışında üretilen ve AB’ye ithal edilen mikroplastik içeren tüm ürünleri de kapsıyor. Her yıl ortalama 42 bin ton mikroplastik kullanıldığını belirten AB Komisyonu Basın Sözcüsü Johanna Bernsel, “bu yüzden mikroplastiklerin doğaya karışmasını engellemenin çok önemli olduğunu” ifade etti.
Makyaj malzemeleri, kozmetik ürünler, deterjanlar, simler, böcek ilaçları, gübreler, oyuncaklar, ilaçlar ve spor sahalarının yüzeylerinde kullanılan granüller de dahil olmak üzere, çok sayıda üründe mikroplastik parçacıklar kullanılıyor.
Sıfır kirlilik eylem planı
AB, “Sıfır Kirlilik Eylem Planı” kapsamında 2030 yılına kadar mikroplastik atıklarda yüzde 30’luk bir azalma sağlamayı amaçlıyor. AB’nin yeni düzenlemesinde “organik, çözülmeyen ve bozulmayan, beş milimetreden küçük sentetik polimer parçacıkları” mikroplastik parçacıklar olarak tanımlanıyor.
AB, üreticilerin tahmini mikroplastik emisyonlarını yıllık olarak bildirmelerini ve mikroplastiklerin salınımını önlemek için, ürünlerin nasıl kullanılacağı ve engelleneceği konusunda tüketicileri bilgilendirmesi de isteniyor. Mikroplastik parçacıklar içeren boncuklar, simler ve kozmetik ürünler de dahil olmak üzere, bazı ürünler için satış yasağı bu hafta başladı. Ancak, üretimin karmaşıklığına ve mikroplastik parçacıklara uygun alternatiflerin bulunması için bazı ürünlere 12 yıllık geçiş dönemi öngörülüyor.
Örneğin, mevcut spor tesislerinin zemin kaplamalarında granül dolgu kullanılıyor. Spor sahalarında kullanılan granül dolgu malzemeleri için işletmecilere, alternatiflere geçmeleri için 8 yıllık bir geçiş dönemi tanınıyor.
Sürdürülebilirlik ve inovasyon fırsatı
AB Sözcüsü Bernsel, sürdürülebilir alternatifler bulmak için politikacılar, araştırmacılar ve endüstri sektörünün ortak çaba göstermesi gerektiğini belirterek, “Kimya endüstrisinin geleceğinin, sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir alternatifler üzerinde durmakta yattığına inanıyoruz. ,Bu, Avrupa endüstrisi için, daha fazla sürdürülebilirlik ve inovasyon konusunda ön saflarında yer alması için bir fırsat. Rekabet gücümüzü ancak bu şekilde koruyabiliriz” açıklaması yaptı. ,
Doğayı korumak için AB’nin örnek adımlar atmak zorunda olduğunu vurgulayan Sözcü Johanna Bernsel, AB’deki yeni mikroplastik parçacıklar düzenlemesinin, dünyanın diğer bölgelerine de benzer düzenlemeleri hayata geçirme konusunda ilham vermesini umut ettiklerini söyledi. Zaten, bir umut değil midir yaşamak…