AB’de gelirin yarısıyla 30 metrekare ev kiralamak…

Suat TAŞPINAR
Suat TAŞPINAR AVRUPA'NIN DOĞUSU [email protected]

Bırakın İstanbul’u; Ayvalık’ta bir dai­renin kirasının Zagreb’de oturduğu­muz aşağı yukarı aynı vasıflardaki eve eşit olduğunu öğrenmek beni şaşırttı. Malum, Türkiye fiyatların “akılla anla­şılamayacağı” bir dönemden geçiyor, he­le de ev kiraları denince. Dönüp bakınca Avrupa’da da bir tuhaflık var.

Avrupa şehirlerinde dalga dalga yayı­lan Airbnb isyanı haberlerine denk gel­miş olmalısınız. Özellikle şehir merkez­lerinde günlük kiralamalar çok kazan­dırdığı için mülk sahipleri yerlilere uzun kontratla ev kiralamak istemiyor, “me­kanın asıl sahibi” olan halk, artık fahiş ev kiralarını ödeyemiyor. Sırf bu yüz­den nispeten yoksul güney ve doğu Av­rupa’da gençlerin ebeveynlerinin evini terk etme yaşı gittikçe artıyor. Hırvatis­tan, 31 yaş ile AB’de lider.

Kiralar acımasızca artıyor

Avrupa Bölgesel Kalkınma ve Uyum İzleme Ağı’nın (ESPON) “uygun fiyatlı ve kaliteli konutlara erişim sorunu” baş­lıklı son raporu krize parmak basıyor.

Hırvatistan’da özellikle sahil bölgele­rinde kiralar acımasızca artıyor. Dubro­vnik’te bir vatandaş “40 metrekare için 900 euro istiyorlar, biz nerede yaşaya­yım?” isyanında. ESPON raporuna göre Hırvatistan’ın bu gözde bölgelerinde or­talama aylık gelirin yüzde 40’ıyla en faz­la 30 metrekare konut kiralayabilirsiniz.

Sorun kangrene dönüştü

Aslında tüm Avrupa, konut kriziyle karşı karşıya. 2015’ten bu yana AB dü­zeyinde emlak fiyatları yüzde 44 arttı. Bu, çoğu ülkede ücretlerdeki artışın hay­li üzerinde. Ev satın almaya gücü yetme­yenler kiralamak zorunda. Özellikle tu­ristik talebin yüksek olduğu büyük şe­hirlerde, AB’nin doğusundaki ülkelerde ve turistik bölgelerde sorun kangrene dönüşüyor.

Yine ESPON raporuna dönersek; ra­porda, Paris, Berlin, Lizbon ve Madrid, kira fiyatlarının gelire kıyasla en yüksek olduğu şehirler. Paris’te gelirin ortala­ma yüzde 45’ini ayırıp sadece 30 metre­kare ev kiralayabiliyorsunuz. Bu oranlar Berlin’de yüzde 40 ve 35 metrekare, Liz­bon’da yüzde 38 ve 40 metrekare. Bu açı­dan en makul görünen şehirler Varşova, Sofya ve Bükreş. Bu şehirlerde bireyler gelirlerinin yüzde 25-30’unu kiraya ayı­rarak 60 ila 70 metrekarelik evlerde otu­rabiliyorlar.

İpotek faizleri yükseliyor

Yüksek enflasyon sarmalından kurtul­maya çalışılan pek çok ülkede ipotek fa­izleri yükseliyor, kredi ile ev sahibi ol­mak zorlaşıyor, bu durumda kiralıklara talep mecburen artıyor, fiyatlar uçuyor, Airbnb gibi yan faktörler yaraya iyice tuz basıyor, hayat daha da zorlaşıyor…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Schengen’de yaya kaldık! 15 Ağustos 2024