ABD'de Türkiye isyanı var, yüzde 650 ek vergi istiyorlar
Washington-Ankara arasında geçen yıldan bu yana devam eden siyasi gerilimin ekonomiye de faturası ağır oluyor. Çelik ve alüminyumda yaşanan vergi artışları metal sanayisinden otomotive sıçramıştı. Her ne kadar zayıf görünse de gıda pazarı da artık bu durumdan etkileniyor.
ABD’nin en önemli kiraz ve vişne üreticileri Michigan’da. Ülkedeki toplam üretimin 4’te 3’lük bölümü bu bölgede gerçekleşiyor. Ancak şimdilerde Michigan’daki kiraz ve vişne üreticileri Washington yönetimine karşı Türkiye bayrağını açmış durumda.
Nasıl mı?
Anlatayım.
Geçtiğimiz günlerde Michigan eyaletindeki 4 önemli üretici Shoreline Fruit LLC, Cherry Central Cooperative, Frankfort’s Smeltzer Orchard Co. LLC ile Graceland Fruit Inc ile Utah merkezli Payson Fruit Growers Co-op ile Dried Tart Cherry Trade Committee ABD’nin Ticaret Bakanlığı ile Uluslararası Ticaret Komisyonu’na ilginç bir dilekçe gönderdi.
Dilekçede Türkiye’nin kiraz ve kurutulmuş vişnede fiyat kırdığını, Türk üreticilerin pazarı düşük fiyatla bitirme noktasına getirdiğini iddia etti.
Üreticiler, Türkiye’ye karşı ek vergi talebinde bulundu.
Oran mı?
Tamı tamına yüzde 650...
Yanlış okumadınız.
Türk ürünlerine karşı yüzde 650’lik ek vergi talebinde bulunuldu.
Türkiye, bu alanda dünyanın en büyük üreticisi konumunda. ABD pazarına yerel üretimin oldukça altında sattığı konuşuluyor. Yapılan 756 tonluk ürünün satış miktarı 10 milyon lira civarında, ancak fiyatlardaki fark ve artış oranı dikkat çekici. 2016’ya oranla yüzde 259’luk artış yaşanmış. Bu verileri toplamak için ABD’li üreticiler, 80 bin dolarlık araştırma yaptığını ve 1.75 milyon dolarlık bir saha çalışması daha yapacaklarını ifade ediyorlar.
Gelelim ABD’deki yerel ve Türk ürününün fiyat farkına.
Türk ürünü Türkiye'de 6.5 kat daha pahalı
ABD’de Michiganlı üreticiler toptan olarak 1 kilo kurutulmuş vişneyi 7.5 dolara satıyor. Türk malı ise iddialara göre Türk malı üretim ise yaklaşık 1.7 dolar.
Yani 6 dolara yakın bir fiyat farkı var.
ABD’li üreticiler bununla da sınırlı kalmamış ve Türk üreticilerin Türkiye’de satış fiyatını da araştırmış. Burada çıkan fiyat ise 10 doların üzerinde.
Yani Türkiye’de üretilen tatlılar için kullanılan kurutulmuş vişnelerin İstanbul’da satış fiyatı, ABD’dekinden oldukça aşağıda. Yani Türk tüketici, (onca gümrük ve ulaşım masrafını katmamıza rağmen) ABD’den 6.5 kat daha pahalı tüketiyor.
Kiraz yetiştiricisi ve Cherries R Us ile Cherry Ke'nin CFO’su Nels Veliquette, “Bir sonraki adım atılmaz ve Türkiye’ye ek vergi konulmazsa, bu endüstriyi kaybedebiliriz” diyor.
ABD’de üreticiler Türkiye’den yana sıkıntı yaşıyor.
Ancak Türkiye’de üretilen bir ürün binlerce kilometre ötedeki; dünyanın en güçlü ve zengin ülkesinde, İstanbul’dan 6.5 kat daha ucuza satılıyor.
ABD’li şikayetçi...
Türkiye’de ses yok...