ABD'nin Müslüman dünyasıyla yeni başlangıcına Türkiye liderlik edeb

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

ABD Başkanı Barack Obama'nın Müslüman dünyasıyla yeni başlangıç yapmak istediğini söylediği Kahire konuşmasının ardından attığı önemli adımlardan biri 26-27 Nisan tarihinde Washington'da düzenlediği Başkanlık Girişimcilik Zirvesi oldu. Zirveye Türkiye'den davet edilen 5 kişi Teknopolis Türkiye Direktörü Şirin Elçi, Airties Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Çelebi; Yemek Sepeti Genel Müdürü Nevzat Aydın; Pozitron CEO'su Fatih İşbecer ve Deulcom International CEO'su Baybars Altuntaş oldu.

Zirve ve buna bağlı gelişmelerin, hem Müslüman dünya hem de ABD için büyük önem taşıdığını ifade eden Şirin Elçi, öncelikle 2011 yılında yapılacak olan Girişimcilik Zirvesi'ne Türkiye'nin ev sahipliği yapacağı haberini veriyor.

"ABD'nin, 'paylaşılmış değerler, karşılıklı saygı ve sorumluluğu temel alan ortaklıklar yoluyla uygulamaya geçirilen yeni dış politika yaklaşımının yansıması' olarak tanımlanan bu açılımın somut adımlara dönüştürülebilmesi, her iki kesimin de şu anda en büyük önceliğini oluşturuyor" diyen Elçi, kendisi ile yaptığımız görüşmede zirveye yönelik şu bilgileri verdi: "ABD Başkanlık Girişimcilik Zirvesi, Başkan Obama'nın Kahire'de 4 Temmuz 2009 tarihinde yaptığı 'yeni başlangıçlar' temalı konuşmanın sonucunda organize edildi. Obama, konuşmada, ABD Hükümeti'nin ABD'de ve dünyadaki Müslüman topluluklar arasında iş önderleri, vakıflar ve girişimciler arasındaki bağları derinleştirmek için yapılabilecekleri belirlemek amacıyla bir zirve toplantısı yapılacağını duyurmuştu. Zirveye, tüm dünyadaki ABD Büyükelçilikleri ve Girişimcilik Zirvesi websitesi www.entrepreneurship.gov aracılığıyla 700 girişimci aday gösterildi. Adaylar arasından, 50 ülkeden 250 kişi seçildi ve Zirve'ye davet edildi. Zirve, girişimciliği ilerletme üzerine yatırım yapanlar ve ilgili kişilerin yanı sıra Başkan Obama ile bazı üst düzey ABD hükümeti yetkililerinin katılımıyla gerçekleşti. Tartışmalar için forum düzenlemenin ötesinde, katılımcılar ve diğerleri için ekonomik fırsatlar yaratarak hayatlarını değiştirecek kalıcı ortaklıklar kurulması amacıyla çok çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Biz, Zirve'nin ortaya koyacağı somut çıktılardan Türkiye'nin azami ölçüde yararlanabilmesi için Zirve öncesinde, Zirve boyunca ve sonrasında yoğun lobi faaliyetleri gerçekleştirdik. Türkiye'nin aynı zamanda, katılımcı ülkelere liderlik edecek şekilde somut projeleri hayata geçirebilmesi için girişimlerde bulunduk."

Türkiye için beş öncelik

Şirin, konuya ilişkin olarak bilgilendirildiği andan itibaren, Türkiye'nin öncülüğünde gerçekleştirilebilecek bir dizi projeyi şekillendirmek için harekete geçtiğini söylüyor. Zirve öncesinde kamu, özel sektör, akademik dünya, STK ve medya temsilcileri ile bir araya gelen Elçi, uzun bir proje listesinden 5'ini öncelikli olarak belirlemiş ve Türkiye'nin önderliğinde Müslüman dünyasında hayata geçirilmek üzere kaleme almış.

"Projelerin her biri, zirvenin ana temasını oluşturan girişimcilik ve inovasyonla ilgili farklı ve önemli bir boyuta işaret ediyor" diyen Elçi, beş önceliği şöyle sıralıyor:

1. Politika boyutu,

2. Özel ve kritik hedef kitle olarak kadınlar,

3. Eğitim,

4. Din adamlarıyla toplumsal kültürel dönüşüm,

5. Ekonomik gelişmenin motoru olarak şirketler.

Önerilen projelerin her birinin, Türkiye'nin liderliğinde başlatılmasını ve Zirve'yle kapsanan ülkeleri kapsayacak şekilde gerçekleştirilmesini öngördüklerini ifade eden Elçi, "Bu listeyi ABD'de ilgili kesimlerin yanı sıra Başkan Obama'ya ilettim. Bu projelerin bir kısmını Türkiye olarak bugünden başlatmamızın ve önümüzdeki yılın zirvesinde sunuyor olmamızın; ülkemizin, konuyla ilgili üstleneceği lider konum bakımından önemli olduğuna inanıyorum. Bu projeler, tabii ki Türkiye için sosyal ve ekonomik ilerlemeye katkı sağlayacak projelerdir" diyor.

2 milyar dolarlık bütçe

Elçi, ABD Başkanı Obama ve Dışişleri Bakanı Clinton'un, ABD Hükümeti'nin liderliğinde gerçekleşecek bazı programların uygulamaya konacağını ifade ettiklerini söylüyor. 2 milyar dolarlık bütçeli bu programlar şu başlılardan oluşuyor:

. Küresel Teknoloji ve İnovasyon Fonu,

. Silikon Vadisi liderleriyle ortaklıklar oluşturmaya yönelik program,

. Dışişleri Bakanı Kadın ve Kızların Güçlendirilmesi için İnovasyon Ödülü,

. e-Mentörlük programı.

"Tüm bu programlar, Türkiye için de önemli fırsatlar taşıyor" diyen Elçi, şu yorumlarda bulunuyor: "Bu alanlar, uzun yıllardır Türkiye'de ve gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere çok çeşitli ülkelerde faaliyet gösterdiğimiz alanlar. Obama tarafından, Kahire'de açıklanmış olan Küresel Teknoloji ve İnovasyon Fonu'nun 2 milyar dolarlık bir yatırımı harekete geçirmesinin öngörüldüğü ifade edildi. Bunun, özel sermaye olduğu, telekomünikasyon, sağlık, eğitim ve altyapı gibi sektörlerde ülkeler arası fırsatları tetikleyeceği belirtildi. Silikon Vadisi liderleriyle ortaklıklar kapsamında, Silikon Vadisi'ndeki yüksek-teknoloji liderleri, deneyimlerini Ortadoğu, Türkiye ve Güneydoğu Asya ile paylaşacaklar. Kadın ve kızların güçlendirilmesi için inovasyon programı ise kadınların politik, ekonomik ve sosyal olarak güçlendirilmesini amaçlayan girişimlerin önünü açmayı hedefliyor."

Kalkınma Marşı

Bu arada küçük bir not daha: Şirin Elçi, Türkiye'nin öncelik verdiği projelerle birlikte Başkan Obama'ya 6.5 yaşındaki oğlu tarafından bir yıl önce bestelenen "Kalkınma Marşı"nı da iletmiş. Elçi, "Çalışmakta olduğum bir rapor için kullandığım Birleşmiş Milletler ve OECD kalkınma grafikleri oğlumun çok dikkatini çekti. İyi-kötü, eşitlik-eşitsizlik, ilerleme gibi konulara fazlasıyla kafa yoran bir çocuk olarak duygularını müziğe döktü. Türkiye'nin potansiyeline dikkat çekmek açısından bu bestenin ilginç olabileceğini düşündüm" diyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar