ABD'de yönetimin Türkiye'den bekleyişleri

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

ABD'yi yönetenler Türkiye'den ne bekliyor? Bunun bilinmesinde yarar var. ABD'yi başkan yönetiyor. Ama Başkanın arkasında Temsilciler Meclisi ve Senato var. 

ABD'yi Ankara'da temsil edecek, ABD'nin bekleyişlerini gerçekleştirmeye çalışacak Büyükelçi'yi Başkan belirliyor. Ama büyükelçinin onayını Senato Dış İlişkiler Komitesi onaylıyor.

Büyükelçinin göreve başlamadan, Türkiye'de ABD'nin bekleyişlerini nasıl savunacağını komite üyelerine anlatması gerekiyor.

Başkan Obama'nın Ankara Büyükelçiliği'ne aday gösterdiği Francis Joseph Ricciardone, adaylığının onay süreci çerçevesinde geçen hafta Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde ifade verdi, soruları yanıtladı.

Senatörlerin  bu söyleşide büyükelçiye yönelttikleri sorular ve onun verdiği cevaplar, ABD yönetiminin Türkiye 'ye ilişkin görüş ve bekleyişlerini ortaya koyuyor.

l) Ermeni Soykırımı

Senatör Bob Menendez'in sorularına karşılık Ricciardone, 1915 Ermeni olaylarını, Obama Yönetimi gibi "katliam" olarak nitelendirdi. Elçi adayı, göreve gelmesi halinde, Türkiye-Ermeni ilişkilerinin normalleştirilmesi süreci için çalışacağını söyledi.

2) Türkiye İsrail İlişkileri

Türkiye İsrail ilişkileri konusunda  ise Ricciardone şunları söyledi:

Türkiye-İsrail ilişkisinde dengenin yeniden sağlanmasını desteklemek benim görevimin büyük bir parçasını oluşturacak. Türkiye'nin, Ortadoğu sorununda etkin bir oyuncu olmak istiyorsa, İsrail ile güçlü ve normal ilişkiler kurması gerektiğinin farkında olduğunu düşünüyorum.

3) İran ile ilişkiler

Ricciandone, Türliye'nin İran ile ilişkilerinin hoş karşılanmayacağını vurguluyor.

4) Rum Patrikhanesinin "ekümenik" statitüsü

Ricciandone diyor ki:Fener Rum Patrikhanesi'nin "ekümenik" (evrensel) statüsükonusunda Türk yetkililere telkinde bulunmaya devam edeceğim. Türkler dini hoşgörü konusunda tarihlerinden gurur duyuyorlar. Ancak modern çağda her zaman uygulayamıyorlar. Türklere sahip oldukları bu büyük gelenekleri hatırlatacağım.

5) Heybeliada Ruhban Okulunun açılması

Ricciandone, Heybeliada Ruhban okulunun açılması gereğini vurguluyor.

6) PKK Sorunu

Ricciandone, "ABD Türkiye'nin PKK ile mücadelesini destekliyor. Türkiye'nin 'Ulusal Birlik Projesi', Kürtlerin ve Türkiye'deki diğer toplumlar ve hassas grupların insan hakları ve ekonomik durumunun geliştirilmesini amaçlıyor.  Bu girişimin devam ettirilmesi, sadece PKK'nın zayıflatılmasına değil, Türk demokrasisi ve tüm Türkler için insan haklarının ilerletilmesi ve güçlendirilmesine de katkı sağlayabilir" diyerek  hükümetin demokratik açılım çabalarının destekleneceği işaretini veriyor.

7) Ergenekon ve darbe iddiaları, orduyu zayiflatma hareketi

Türkiye'de ordunun kontrolünün azalması gibi olumlu değişimler oldu. Türkiye'de darbelerin yaşandığı günleri artık hayal etmek zor. Medyaya yansıyan  haberlerde Ricciandone'nin Kıbrıs konusundaki görüşleri yer almıyordu.

Kısaca görülmektedir ki, ABD yönetimi,  Ermeni sorununu çözmemizi, Rum Patrikhanesinin bekleyişlerini cevaplamamızı, İsrail ile iyi ilişkiler içinde olmamızı, İran'a yüz vermememizi bekliyor, istiyor.

Bizim  ABD yönetiminden bekleyişlerimizi sıralarken, onların neler beklediklerini unutmayalım. Bu iş sonunda" al gülüm, ver gülüm "meselesidir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018