ABD'de krize çözüm arayışlarından alınacak dersler var

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

 

Kriz ABD'de çıktı. ABD krizden zarar gören ülkelerin başında geliyor.

Ama kriz bizi de etkiliyor.

Bu tabloda bize düşen ABD'de krizi durdurmak ve krizden çıkmak için alınan tedbirlerin izlenmesi. Bunlardan ders alınması.

ABD'de tüm yönetimin önceliği kriz. Irak, Afganistan, El Kaide, İran gibi dış sorunlar gündemde krizden sonra geliyor.

Geliniz görünüz ki Türkiye'de iktidarın gündeminde kriz yok. İktidar şimdilerde mahalli idare seçimlerine kilitlenmiş durumda.

Salı günü yeni Başkan Obama, Kongre'nin ortak oturumunda yaptığı ilk konuşmada halka ve piyasalara güven vermeye çalıştı.

Alınan ve alınacak tedbirleri anlattı.

Bizde maalesef Başbakan ekonomi konusunda güven verme gereğini duymuyor. Alınacak tedbirlerden söz etmiyor.

Başkan Obama Kongre'nin ortak oturumunda yaptığı konuşma ile Amerikan halkına mesaj verdi. Ekonominin zayıfladığı belirsiz günlerden geçmekte olan Amerika'nın canlanıp yeniden imar edilmiş olarak eskisinden daha güçlü hale geleceğini söyledi.

Amerikalılar'dan, toparlanıp kendi geleceğinin sorumluluğunu almasının beklendiğini belirtti. "Ekonomiyi canlandırmanın ve uzun vadeli refahı yaratacak olan temelleri de atmanın zamanı geldi" dedi.

Yönetiminin hızla istihdam yaratarak ve de bankaları yeniden kredi verir hale getirerek, bunlara ek olarak da enerji, eğitim ve sağlık gibi alanlara yatırım yaparak ekonomik büyümeyi yeniden yakalayacaklarını anlattı.

Geçen hafta yürürlüğe giren ekonomiyi canlandırma paketinin sadece bir başlangıç olduğunu tekrarladı. "Bu sadece bir başlangıçtır. Bu planı mükemmel bir şekilde uygulasak bile, finans sistemimizi zayıflatan kredi krizini temizlemedikçe, gerçek bir ekonomik canlanmayı yakalayamayız"dedi.

Bankaları kurtarma planına halkın muhalefetini bildiğini belirtti ve dedi ki, "Ancak kriz zamanlarında öfke ile değil, sorumlulukla hareket etmemiz gerekiyor. Tek bir kuruşu bile Wall Street patronlarını ödüllendirmek için kullanmayacağım. Bu planın esasında bankalara değil, halka hizmet yatıyor."

Amerika'da yol ve köprülerin yenilenmesini, toplu ulaşım sistemlerinin genişletilmesini, rüzgar türbinleriyle güneş enerji tesisleri ve hızlı internet sistemlerinin kurulmasını hedef alan paketin 3 buçuk milyon kişiye istihdam yaratacağını ve bu yeni işlerin yüzde 90'ının özel sektörde olacağını anlattı.

Hükümetin ekonomik durgunluğu önlemek için gerekeni mutlaka yapması gerektiğini belirten Obama, ülkeye ekonomik gücünü yeniden kazandırmanın tek yolunun, yeni işleri ve sanayileri yaratacak olan uzun vadeli yatırımlardan geçtiğini söyledi.

"Geleceğin iş ve sanayilerinin sınırlarımız dışında gelişeceği bir geleceği kabul edemem ve Amerikalılar da bunu kabul edemez. Amerika'nın yeniden dünyaya öncülük yapmasının zamanı geldi" dedi.

Kongre'ye bu hafta sunacağı bütçe tasarısının, sadece ülkenin geleceğini gösteren bir metin olmayıp, devraldığı bir trilyon dolarlık açığı, finans krizini ve durgunluğu yansıtacağını hatırlattı. Her iki partili politikacıları, önceliklerinden vazgeçmeye çağıran Obama, "Çünkü bu değerli hedefler için para yok," diye konuştu.

Amerika'nın tarihte zor dönemlerden geçerken bile özel teşebbüsü terk etmeyip, güçlendirdiğini söyledi.

Bütçenin, ihtiyaç olmayan harcamaları kesmekle birlikte, ekonomik geleceği için hayati önem taşıyan enerji, sağlık ve eğitim gibi alanlara yatırım öngöreceğini belirtti.

Ülkenin dev boyutlara ulaşmış bulunan borcunu azaltıp, başkanlık döneminin sona ereceği dört yıl içinde yarıya indirmeyi vaat etti.

Bütçenin her kaleminin gözden geçirilmekte olduğunu, daha şimdiden on yıl içinde 2 trilyon dolarlık kesinti kalemini belirlediklerini bildirdi.

Obama'nın Kongre'nin ortak oturumunda yaptığı konuşmayı, VOA radyosunun internet sitesinde yayınlanan tercümeden özetledim.

Özette görülüyor ki, başkan, insanlara ve şirketlere bilgi veriyor. Onların önlerini görmelerine yardımcı oluyor.

Bizde bu tür bigiler insanlara ve şirketlere verilmediğinden insanlar ve şirketler önlerini göremiyor. Bu nedenle insanlar da şirketler de içlerine kapanıyor. Harcamaları kısıyor. Ekonomi kilitleniyor.

Açık anlatımıyla ülkemizi yönetenlerin ABD'de olan biteni izlemesinde, orada olan bitenden ders almasında büyük yarar var.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018