ABD vergi reformu ve yıl biterken dolar/TL, BİST-100 Endeksi
Global piyasalarda 2017 biterken fiyatlanma riski adına bir çok kritik başlığı 2018'e devredecek. Ara ara bu başlıkları yazıyor ,konuşuyor olacağız ama bunların içinde ortadoğu merkezli jeopolitik riskler ve ABD'nin vergi reformu süreci ve etkileri açısından gözümüze çarpan iki önemli başlık olmakta.
ABD uzun yıllar sonra yapılan vergi reformu ile bir çok şeyi bir arada gerçekleştirmeyi planlıyor. Trump'a nasip olan bu reform Askeri ve siyasal gücü dışında ekonomik gücünü dünya üzerinde çok daha fazla hissettirmek isteyecek ABD'nin kısa-orta ve uzun vadeli planları ile önemli oranda örtüşüyor.
AB'den hemen ciddi eleştiri alan ve olası etkileri henüz çok fazla tartışılmayan bu reform sonrası global sermayeye açık bir davet verilirken , küresel ölçekte dolaşan kendi sermayesine de ülkene geri dön çağrısı yapılmış olmakta.
İlerde ara ara daha fazla yer vereceğimiz ve ekonomide büyüme istihdam ve enflasyon adına kademeli ciddi sonuçları olacağı düşünülen ABD vergi reformunun pratikte adım adım global ekonomiye etki edecek iki önemli sonucu olacağa benziyor. Daha fazla agresif olmak zorunda kalabilecek FED'in de etkisi ile biraz daha hızlı yükselme ihtimali taşıyan faiz riski ve şimdilik dengeli dursa da üzerinde onu frenleyen olası risklerden kurtulması halinde yeniden yükselme riski taşıyabilecek bir dolar endeksi.
Kısa vade adına şimdilik masada kalmaya devam eden risk iştahına paralel 2018'in ilk çeyreği de dahil özellikle hala gelişen piyasalar adına manevra alanı devam ediyor görünse de , yılın devamında adım adım ABD merkezli faiz ve kur baskısını daha fazla hissetme riskinin de masada duracağını söyleyebiliriz.
2017'yi kapatırken bizim piyasalara kısaca baktığımızda ise ABD merkezli dava sürecinin sonucunun 2018'in ilk günlerine devrettiği ve oluşan bu ortamda yılı olabildiğince pozitif tarafta kapatmaya çalışan bir piyasa ortamı gözlemliyoruz.
Dolar-TL şimdilik 3.80-3.88 aralığında ve daha çok 3.80 civarında kalmaya çalışarak yönünü ararken , davadan çıkacak sonuca göre ilk refleks olarak 3.80 altına yada TCMB faiz hamlesi sonrası test edilen 3.90 üstüne sert bir hareket ihtimali taşıdığını belirtmek isteriz.
Borsa tarafında ise dolar bazlı görece ucuzluğa , yüksek büyümeye paralel pozitif bilanço beklentisine paralel yukarı yönlü gitme isteğinin devam ettiğini izliyoruz. Dolar bazlı grafiklerde 2.50-2.70 cent üzerinde kaldıkça en son döndüğümüz 3.33 cent seviyesini de içinde barındıran 3.00-3.50 aralığı ptansiyel hedef olmaya devam edecektir.
TL bazlı grafiklerde ise gelecek olası satışlarda aşağıda 107.500-110.000 aralığı altına kalıcı inilmedikçe ve özellikle 112.000 üzerinde kuvvet toplamaya başladıkça bir kez daha 113.000-115.000 aralığı ve burann geçilmesi durumunda yeni sıralı rekorlar görebilme adına 118.000-125.000 aralığının potansiyel hedef olacağını bir kez daha hatırlatmak isteriz.