ABD Ticaret Odası Başkanı Tom Donohue: "ABD'li şirketlere 
Önemli birer müttefik olan Türkiye ve ABD arasındaki ticari ilişkiler oldukça zayıf. Her ne kadar ABD, Türk ihracatçıların hedef pazarları arasında yer alsa da, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler, siyasi ilişkiler kadar gelişmiş değil. 2010 yılında iki ülkenin dış ticaret hacmi toplamı 16 milyar dolar oldu. Bu rakamın yüzde 23'ünü Türkiye, yüzde 77'sini ise ABD gerçekleştiriyor. Türkiye'nin ABD'ye ihracatı son on yılda sadece 3,1 milyar dolardan 3,7 milyar dolara yükseldi; ABD'den ithalat ise 3,1 milyar dolardan 12,3 milyar dolara çıktı.
İki ülke arasındaki ticareti ve ekonomik ilişkileri desteklemek amacıyla kurulan Türk-Amerikan İş Konseyi'nin konuğu olarak Türkiye'ye gelen ABD Ticaret Odası Başkanı Tom Donohue, Türkiye ve ABD'nin zorluklara karşı işbirliği kurdukları gibi, fırsatlardan yararlanmak için de daha fazla işbirliği içinde olmaları gerektiğini söylüyor.
Üçüncü ülkelerde işbirliği önemli fırsatlar sunacak
"Oyun tahtasında taşlar yer değiştirdi. Dünyada yeni bir dönem yaşanıyor. Türkiye ise bu yeni dönemde hızlı yükseliyor ve güç kazanıyor. Türkiye ekonomisinin gücü, ABD ile yakın ittifakına büyük katkı sağlayacak. Artık birbirimize daha çok ihtiyacımız var" diyen Donohue, şöyle devam ediyor: "Türkiye'nin dinamik iç pazarı çok büyük fırsatlar sunuyor. Bunun yanı sıra çevre pazarlara ulaşmak açısından Türkiye çok önemli bir konumda. Afrika ve Ortadoğu başta olmak üzere, üçüncü dünya ülkeleri ile yapılacak işbirlikleri çok büyük fırsatları beraberinde getirecek. Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan dönüşüm sürecinde Türkiye diplomatik bir lider oldu. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un dediği gibi, bu ülkelerdeki insanlar Türkiye'yi örnek almaya çalışıyorlar."
ABD'li şirketler Türkiye'nin sunduğu potansiyeli bilmiyor
Türkiye'nin enerji kaynakları açısından da çok stratejik bir konumda bulunduğunu kaydediyor Donohue ve şunları söylüyor: "Enerji güvenliği için küresel istikrar çok önemli. Bu kapsamda Türkiye ve ABD birlikte çalışabilirler. Ortak stratejik çıkarlarımız çok fazla. Ticaretin artırılması, ortak çıkarlar açısından çok önemli bir rol oynayacak. Bugün ABD'li şirketler Türkiye'deki potansiyelin ve Türkiye'nin sunduğu fırsatların farkında değiller. Bu yüzde ABD Ticaret Odası kapsamında yeni bir odak grubu oluşturduk ve ABD'li şirketlere 'Uyanın; Türkiye en fazla fırsat sunan pazarlardan biri' çağrısı yapıyoruz."
Gündemimiz benziyor
ABD iş dünyasının en büyük endişesinin ABD ekonomisinde yaşanan dalgalanmalardan kaynaklandığını kaydeden Donohue'nin yorumları şöyle: "Çok büyük bir işsizlik sorunu ile karşı karşıyayız. Mortgage krizinin yarattığı kamu borçlarının büyük bir bölümünü işsizlik sigortası, sosyal güvenlik gibi kalemler oluşturuyor. Yine de ABD ekonomisinin bu süreci atlatacağına inanıyoruz. Bu yüzden çok yüklü bir gündemimiz var. Bunların başında yeni pazarlar bulmak, dünya standartlarında altyapı hizmetleri sunmaya devam etmek, teknolojide liderliğimizi korumak, ABD şirketlerinin iç Pazar ve dış pazardaki güçlerini artırmak; iç talebin artmasını sağlamak geliyor. Hızla büyüyen Türkiye'de de son derece benzer bir gündem söz konusu. Bu kapsamda, işbirliği içinde olmamız her iki ülke açısından çok kazançlı olacaktır."
Türk şirketlerine kolaylık sağlanmalı
ABD'nin Türk şirketlerine karşı daha misafirperver olması, vize konusunda kolaylıklar sağlanması, siyasiler arasındaki diyalogda ticaret ilişkilerinin desteklenmesi gerektiğini kaydeden Donohue, Türkiye'nin olduğu kadar, ABD'nin de Türkiye'ye sunacağını büyük fırsatlar olduğunu ifade ediyor.
Donohue'nin yorumları şöyle: "ABD çok büyük bir pazar. Türk şirketlerinin ABD pazarına girmeleri için kolaylıklar sağlanmalı. Öte yandan ABD'li şirketlerin de Türk pazarında daha yoğun bir şekilde bulunmaları için, fikri haklar rejimine uyulması, şeffaflık konusunda hiçbir engel bulunmaması gerekiyor. Bu arada, Türkiye'de devlet hala bankacılık, sanayi ve ulaşım gibi sektörlerde önemli bir role sahip. Bu durumun önümüzdeki yıllarda değişeceğini ümit ediyoruz.
Türkiye lider rolü üstleniyor
ABD Ticaret Odası olarak iş dünyası ile daha fazla diyolog içinde olmayı hedefliyoruz. ABD ve Türkiye, iki küresel lider olarak ilişkilerini çok daha yüksek seviyelere taşımak zorundalar. Bir tarafta Arap Baharı, diğer tarafta Euro bölgesi krizi, dünya gerçek bir karmaşa sürecinden geçiyor. Bu olayların tamamı birbirini etkiliyor. İsrail- Türkiye; İsrail-Filistin ve İsrail-Mısır ilişkileri açısından çok ciddi değişimler gündemde. Türkiye tüm bu yapılar arasındaki ticari ve stratejik gelişmelerde lider rolü üstlenecek."