ABD şirketleri finans krizinden sonra, güven krizini aşmak zorundalar

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

ABD Başkanı Barack Obama göreve geldiğinden bu yana krizden kurtulmak için ABD şirketlerine büyük sorumluluklar düştüğünü söylüyor.

2008 yılında tüm dünyada olduğu gibi ABD'de de CEO'lar kamuoyunda çok büyük bir güven kaybı yaşadılar ve bu krizden önemli dersler aldılar.

Bu ders başlıklarından bazılarını şöyle sıralayabiliriz: Kolay kâr etme arzusu, öldürücü olabilir; disiplin içinde yönetilen şirketler, her mevsimde başarılı olur; önümüzdeki beş yıl içinde her şey yeniden tanımlanacak; İş dünyası daha hesap verebilir olacak.

Yaşadığımız krizi ve bu kriz sürecinde iş dünyasının yapması gerekenleri Fortune dergisine değerlendiren ABD Başkanı Obama'nın ve ABD'nin önde gelen şirketlerinin CEO'larının dikkat çektikleri öncelikli konu iş dünyasının kaybettiği güveni yeniden kazanması.

Obama: Kısa yoldan kar etme arzusunun yerini sürdürülebilir büyüme almalı

Yaşadığımız ekonomi ve finans krizinin nedenlerinin bir hayli karmaşık olduğunu söyleyen Obama, ekonominin sağlıklı gelişimi için güvenin yeniden inşaa edilmesinin büyük önem taşıdığını söylüyor. "Gerçek şu ki suçlanacak çok fazla unsur var" diyen Obama, bu krizi çözmek için, sadece kurumsal Amerika'nın değil, Washington'dan reel ekonomiye kadar tüm sistemde değişim gerektiğini ifade ediyor. "Kısa yoldan kar etmek ve istismarın yerini yenilikçilik ve doğru yönlendirme almalı" ifadesini kullanan Obama, sağlık, enerji ve eğitim gibi üretkenliği artırıp, rekabet gücü veren alanlara öncelik verilmesi gerektiğini söylüyor.

"Ekonomi politikamın temel hedeflerinden birisi sürdürülebilir büyümeyi ön plana çıkarmak" diyen Obama'nın geleceğe yönelik öncelik verdiği bir diğer konu da eğitim: "Yeni nesil bilim adamlarının, mühendislerin ve yaratıcıların daha fazla sürece dahil olmaları gerekli. Öte yandan eğitim sistemimizin çalışanlarımızı 21. yüzyıla yeterince etkin bir şekilde hazırlamadığını da kabul etmemiz gerekiyor. Küresel ekonomide rekabet edebilmek için matematik ve bilim alanlarında daha eğitimli işgücüne ihtiyacımız var. Hedef, 2020 yılında ABD'nin yeniden dünya genelindeki en fazla üniversite mezununa sahip olan ülke konumuna gelmesi" diyen Obama, "Yasa yapıcılar olarak bizim görevimiz piyasayı kontrol altına almak değil, fakat piyasanın yaratıcılık ve yenilikçilik üretme kapasitesini güçlendirmek. Bununla birlikte daha derin bir resesyona girmemek için agresif bir şekilde harekete geçmek gerekiyor. Tarihte de gördüğümüz gibi, hükümetler yeniden kredi akışını sağlamak için erken ve agresif bir hareket gerçekleştirmezlerse, krizler senelerce sürebiliyor" yorumlarında bulunuyor.

Peki, ABD ekonomisinin patronu Obama bu şekilde düşünürken, ekonominin farklı liderleri neler söylüyor? İşte J.P. Morgan Chase, PepsiCo ve Ford gibi büyük şirketlerin CEO'larının ABD ekonomisinin durumuna yönelik görüşleri:

J.P. Morgan Chase CEO'su Jamie Dimon: ABD bankaları beş sene içinde sağlığına kavuşur

"ABD ekonomisini ve bankaları beş sene içinde sağlığına kavuşacak. Bankacılığın temel konularında bir değişiklik yaşanmayacak. Bazı butik bankalarda ve yatırım bankalarında ise değişiklikler olabilir. Bu bankaların bazıları büyük şirketlerin bünyesine katılabilir. Bu rekabet açısından iyi bir gelişme olacaktır. Geri kalan her şey ise değişecek. Öncelikle bazı yapılandırılmış ürünler asla geri gelmeyecek. Menkul kıymet piyasaları daralacak. Öncelik para olmayacak. Bir psikolog değilim, fakat tüketim toplumunda da önemli bir değişim olacak. Üç yerine iki araba sahibi olmak, daha az sıklıkla yemeğe çıkmak veya ışıkları kapatmak gibi değişimler yaşanacak. Eğer insanlar biraz daha düşünceli, tutucu olurlarsa; sahip oldukları temel değerlerin, sahip oldukları paradan daha önemli olduğunu anlarlarsa, bu ülkemiz için son derece olumlu olur. Öte yandan kamuoyundaki öfkeyi bastırmak için bankalara önemli sorumluluk düşecek. Bankalar çok fazla yanlış yaptıklarını kabul etmek zorundalar. Bundan sonrasında ise şirketlerimizi akıllıca yönetmek bizim elimizde. Yüksek kaliteli sermaye, sağlam nakit akışı, dürüst ve şeffaf raporlama, mükemmel bir risk ölçümü ve yönetimi bundan sonrasının en önemli unsurları arasında. Bununla birlikte tabii ki fırsatları değerlendirip, yatırım yapmaya da devam etmemiz gerekiyor."

Pepsico CEO'su Indra Nooyi: Tüketici fiyattan çok değere öncelik verecek

"ABD şirketleri finans krizinin ardından kendilerini çok daha uzun bir krizin içinde bulacaklar: Bu da güven krizi. Sonuçta, sorumlu olsun olmasın, herkes yaşanan bu krizin sonuçlarından kendini düşen payı yaşayacak. Meydana gelen bu yıpranma hem refah düzeyi kapitalizmin dinamik ve yaratıcı ruhuna bağlı olan ABD, hem de müşterileri ve diğer şirketler ile hergün bir güven alışverişine giren ABD şirketleri için

olumsuz sonuçlar yaratacak.Kriz sürecinde şirketler önemli bir yol ayrımına gelecekler. Ya kısa vadeli performanslarını dikkate alacaklar ya da uzun vadede sürdürülebilir büyümeyi seçecekler. Bu süreçte şirketlerin yarattığı değerler ön plana çıkacak.Tüketiciler sürdürülebilir bir ilişki için fiyattan çok değere öncelik verecekler. Şirketlerin misyonu yeniden tanımlanacak. Öncelik ise yeniden güven oluşturmak ve değer yaratmak olacak."

Ford Motor Başkanı Bill Ford: Otomobil satışlarındaki artış, ekonominin düze çıktığının önemli bir işareti olacak

"Ekonominin nasıl gittiğini görmek için yerel otomobil satıcınıza gidip, satışların ne düzeyde olduğunu sormanız yeterli olacaktır. Alacağınız cevap, dükkana gelenlerin sayısının az olduğu, satışların ise daha az olduğu yönünde olacaktır. ABD genelinde otomobil satışları geçen yılın yüzde 50 altında. Bu yüzden Başkan Obama, tüketicilerin yeniden pazara dönmeleri için güvene ihtiyaçlarının olduğunu farkında. Dolayısıyla otomobil satışlarının yeniden yükselmesi için iki yeni düşünce ileri sürüyor. Bunlardan biri

ABD hükümeti tarafından kullanılan otomobil filosunun modernleştirilerek, az benzin kullanan veya hibrid otomobillerin satın alınması. Bu hareket yaklaşık 17 bin otomobil ve otobüs anlamına geliyor. İkinci düşünce ise, bu modernleşmenin sadece 17 bin otomobille sınırlı kalmaması ve ABD halkının da çevre ve ekonomik yaralarları çok fazla olacak yeni nesil otomobil kullanımına özendirilmesi.

Otomobil satışlarının artması, ABD'nin ekonomik toparlanmasının başladığına yönelik önemli bir işaret olacaktır."

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar