ABD piyasaya para akıtmaya devam edecek

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Görülüyor ki,  ekonomiler  duraklayınca harekete geçirmek için piyasaya para akıtılsa, faiz  sıfıra çekilse de piyasa kolay açılamıyor.

Seçimlerden sonra  ABD Merkez  bankası'nın (FED) para musluğunu biraz daha açması bekleniyordu. Beklenen oldu.

Önceki gün FED, ekonomiyi harekete geçirmek için piyasaya para akıtmaya devam edileceğini ve faizin düçük tutulacağını açıkladı.
İlginç olan şudur. Şimdiye kadar merkez bankalarının enflasyona odaklanmalarına alışmıştık. FED ise bundan sonra işsizlik oranına odaklanılacağını açıkladı.
Biz nasıl ki  gözümüzü "cari açık" rakamına dikti isek  ABD'dekiler de işsizlik oranlarına gözlerini dikmiş durumdalar.

ABD'de ekonominin iyi gidip gitmediği  işsizlik oranlarından izleniyor. Hedef işsizliği yüzde 7.5'un altına indirmek. Bunun  için her ay en az 200 bin kişiye iş imkanı yaratabilecek ölçüde ekonominin canlandırılması arayışı var.

Halbuki bugünlerde ekonomi ayda sadece 140 bin kişiye iş imkanı yaratabiliyor.
FED, ekonomiyi canlandırmak için  aylık tahvil alım limitini 40 milyon dolardan 85 milyon dolara çıkaracağını, enflasyon yüzde 2.5'u aşmadıkça, işsizlik oranı yüzde 7.5'a ininceye kadar  sıfıra yakın faiz uygulamasının süreceğini ilan etti.

Bilindiği gibi, on yıl önce çıkarılan bir kanunun süresi sona erdiği için yılbaşından sonra  ABD'de vergi indirimleri sona eriyor. Bütçeye 600 milyar dolarlık kesinti geliyor. Bunların sonucu ise ekonomide durgunluğun artmasından korkuluyor.

Bu gelişemeler bizi nasıl etkiler? Bu gelişmelerden ne ders çıkarılabilir:
- ABD piyasaya para akıtmaya devam edeceğine göre dünyada para  bolluğu devam edecek demektir. Bu bol ve ucuz paranın bir bölümü Türkiye'ye gelir. Döviz sıkıntısı yaşanmaz.

- Döviz bolluğu sıfıra yakın faiz rüzgarında Türkiye'de de faizler geriler, doların fiyatı ucuzlar.

İyi de bu gelişmelerden acaba ne ders çıkarabiliriz?

Görülüyor ki,  ekonomiler  duraklayınca harekete geçirmek için piyasaya para akıtılsa, faiz  sıfıra çekilse de piyasa kolay açılamıyor.

Bizde ekonomideki yavaşlamaya çare olsun diyerek son zamanlarda sık sık  faizin aşağıya çekilmesinden  söz ediliyor.  Faizin aşağıya çekilmesi  talebi nasıl artırır? İnsanlar daha  fazla tüketici kredisi kullanır ise artırır. Halbuki biz banka kredilerini sınırlamak istiyoruz. Alt gelir grubunun borç yükünü artırmaktan korkuyoruz.
Açık anlatım ile, "İndirelim faizi, ekonomi canlanır" bakleyişi yanlış bir  bekleyiş. Faizi indirsek de  piyasaların açılması, talebin canlanması mümkün olmayabilir. Çünkü tüketimdeki yavaşlama alt ve orta gelir grubundakilerin harcama güçlerinin sınıra dayanmasından kaynaklanıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018