ABD, GDO mısır yasağını kazandı

Mine ATAMAN
Mine ATAMAN Tarımsal Hülasalar mine.ataman@dunya.com

Meksika, 2023’te ABD’den aldığı GDO mı­sırın insan sağlığı için uygun olmadığı argümanıyla ithalatına yasak getirmiş, hayvan yemi ve endüstriyel kullanım için kademeli olarak biyoteknolojik tahıllara geçiş yapılma­sı kararını almıştı. ABD yasağın bilimsel bir te­mele dayanmadığını kanıtlayınca yasak kaldı­rıldı.

Ülkeler sözde sağlık endişesiyle küresel ticareti dizayn ediyor. Son yıllarda Türkiye’de de gündemde olan “pestisit/tarım ilaçları” gi­bi konuların altında da bu türden sebeplerin ol­duğunu daha önce yazmıştım. ABD, Ocak-Ekim arasında Meksika’ya 4,8 milyar dolarlık mısır ihraç etti. Meksika Hükümeti, yasağı kaldırır­ken endüstriye; “mısır tarımında kullanılan glifosat yerine daha sağlıklı bir herbisit kulla­nılmasını ve biyolojik mücadeleyi artırma gibi talimatlar verdi.”

ABD Tarım Bakanlığı çiftçi­sini korumak için Meksika’ya dava açıp mısır üreticisinin pazar kaybetmemesi için uğraşır­ken biz mısır düşmanlığını tetikleyip üretimi­ne kota koyup, pek çok endüstrinin ve hayvan yemlerinin hammaddesi olan mısırın üretimi­ni engelliyoruz. 2023 yılı mısır ve yan ürünle­ri ithalatı 924 milyon dolar. Hem ihracat artsın diyoruz, hem ithalatın önünü açıyoruz.

Portakal devi Alico narenciye işinden çıkıyor

Narenciye devi Alico, “Florida’da narenciye üretmek artık ekonomik değil, hastalıklar, ka­sırgalar üretimi yüzde 73 düşürdü, karlılık için her yolu denedik, tarım endüstrisindeki mali­yetler artık yönetilemiyor” diyerek sektörden çekileceğini duyurdu. Arazilerin bir bölümü satılacak, kiraya verilecek bir kısmı da ticari ve konut geliştirmek için ranta açılacak. Ka­liforniya merkezli avokado ve limon üreticisi Limoneira da borçlarını ödemek için binlerce dönüm arazisini satışa çıkardı.

Geleneksel tarımın miadı doldu

Klasik yöntemlerle verim artıran her yön­tem uzun vadede antropojenik sera gazı emis­yonlarını artırıyor. Tahıl ürünleri tohumdan sofraya kadar küresel ısınmaya etkisi 1961’den 2020’ye kadar sekiz kat arttı, sürdürülebilir­lik endeksi üç kat azaldı. Gezegende artık ge­leneksel yöntemlerle tarım yapmak çok mali­yetli. ABD Tarım Bakanlığı Milton Kasırgası ve yeşillenme hastalığı gibi nedenlerden ötürü narenciye rekoltesinin asrın en düşük seviye­sinde olduğunu öngörüyor. ABD, 2014’ten beri turunçgil hastalığıyla mücadele için 400 mil­yon dolar harcadı.

Balon balığını getir para kazan

Mısır Devlet Başkanı Sisi daha çok para ka­zanmak için Süveyş Kanalı’nı büyütünce Kızıl­deniz’den akın akın istilacı türler Akdeniz ve oradan Karadeniz’e geldi. Tarım ve Orman Ba­kanlığı, balon balığı ile mücadele kapsamında daha önce 2,5 TL olan destek tutarı 10 TL’ye çı­karıldı. 2020’den beri 373 bin balon balığı av­landı. Hem balıkçılık desteklendi hem de sucul biyoçeşitlilik korundu.

Kesimhanelere kamera zorunluluğu

Gıda güvenliği standardı kültürden kültüre değiştiği gibi teknoloji, ihtiyaçlar ve gelir art­tıkça da zamanla değişir/gelişir. Hayvansal gı­dalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeli­ği güncellendi. Hayvan refahı/hijyen gibi gıda güvenliği hedefleri için kesimhanelere kamera zorunluluğu getirildi.

Arkadaşlık/Aile hastalıkları önlüyor

Cambridge Üniversitesi tarafından yapı­lan bir araştırmaya göre; arkadaşları olmayan ve aileleriyle görüşmeyen kişilerin bağışıklık sistemi daha zayıf, diğer insanlara göre kalp, felç ve tip 2 diyabet gibi hastalıklara yakalan­ma riskleri daha yüksek. Çalışmada İngiltere Biyobankası’nda bulunan 40-69 yaş aralığın­daki 42 bin kişinin kan örneklerindeki prote­inler incelendi. İzolasyon ve yalnızlık puanları hesaplandı. Ekip, iltihaplanmaya/viral enfek­siyona/ şeker hastalığına/ felç ve erken ölüme neden olan sosyal izolasyonla ilgili 175 prote­in ve yalnızlıkla ilişkili 26 protein keşfetti. Dr. Chun Shen’e göre; “bazı proteinlerin nedeni tamamen yalnızlık.”

Tarımsal haberler

Ben Cornwel tarafından yapılan bir araştır­maya göre, İngiltere’de süpermarketlerdeki yi­yeceklerin yüzde 51’i gereksiz yere ambalajla­nıyor. Hava kirliliğindeki iyileşme bebekler­de fıstık alerjisinin azalmasını sağlıyor. Aynı araştırmaya göre gıda alerjisi olan kişilerin ço­ğu psikolojik sorun yaşıyor.

İngiltere, 31 mil­yon ek kasa taşıyacak yeni bir tren hattı hizme­te açtı, kamyon taşımacılığı kaynaklı karbon salınımını düşürdü. Biz de otoyollarda kam­yon görünce ticaret ne güzel diyoruz. Ezcüm­le; insanlık evrende pek yeni olsa da bilgelik okulunda hiddetiyle caka satıyor, önüne geleni hırpalıyor. Her şeye rağmen, havadisler türlü türlü endişe yanında umut getiriyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tarım Dondu 13 Nisan 2025