ABD faiz beklentileri altını zorluyor

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş [email protected]

Geçtiğimiz haftayı ağırlıklı olarak 1070-1080 dolar/ons dar bandında geçiren altın, son işlem günü satış baskısına daha fazla dayanamayarak bandı aşağı yönde kırdı ve 2010'dan bu yana ki en dip seviyeyi boyladı. Haftayı 1058 dolar/ons seviyesinden tamamlayarak yüzde 1.83 daha değer kaybeden altını, gümüş yüzde 0.8, platin yüzde 2.39 ve paladyum yüzde 2.5 ile takip etmek durumunda kaldılar. 

Haftaya 1078.50 dolar/ons'la giriş yapan altın, Asya piyasalarından itibaren darbe yemeye başladı ve 1070 dolar/ons'un altına gevşedi. Salı günü tepki alımlarını karşılayarak yüzünü yukarı döndü. Geçtiğimiz hafta uluslar arası piyasaların gündemine düşen haber, Rusya jetlerinin Türkiye tarafından vurulmasıydı. Piyasalarda hafif bir panik oluşurken, altın 1085 dolar/ons’a kadar yükseldi. Diğer yandan, ABD’nin Kasım ayı Tüketici Güven Endeksinde çok sert düşüşler kaydedilmesi de altına ivme kazandırdı. Hafta ortasında ise altın, önceki günün kaybını geri vermek zorunda kaldı. Dolar, hızla değer kazanıp 1.0566 pariteye kadar ivme kazanırken, altın irtifa kaybetti. ABD’den açıklanan veriler piyasaların dalgalanmasına neden oldu. İmalat üretim verisi, Ekim ayında ekonomistlerin beklentilerini aşarken yeni konut satışları ise beklentileri karşılayamadı. Bir diğer önemli ve ilginç veri ise; henüz inşaatı başlamadan satılan konut miktarının 2007’den bu yana en yüksek seviyesinde olmasıydı. Perşembe günü Şükran Günü sebebiyle kapalı olan ABD piyasalarından dolayı altın oldukça hacimsiz ve dar bantta bir seans kaydetti. Cuma günü, haftalık pozisyonlarını kapatan yatırımcılar ve Fed'in faizi artırmasına dair beklenti içinde olan yatırımcıların panik satışlarıyla altın 1052 dolar/ons'a kadar sürüklendi. Altın'da son işlem 1058 dolar/ons'tan gerçekleşirken yüzde 1.83 değer kaybetti. Dolar ise yüzde 0.5 kazandırdı. 

Piyasalar artık her fırsatta Fed'in Aralık ayında faizleri artık artıracağını bahane ederek altın satıyor. Hiç bir desteği, savunması kalmayan altın 1040 dolar/ons desteğini de kaybettiği taktirde, sonrasında gelecek 'stop loss'lar, teknik satışlar altın'ı nakavt edecektir. Diğer yandan Jeopolitik etmenlerin getirdiği yükseliş hareketleri pek uzun soluklu olmadığı gibi sağlıklı da değil. Ekonomik politikalarla paralel ve etkileşim halinde olan emtia piyasası, kendi dinamiklerinden beslendiği takdirde gerçek bir trend hareketinden bahsedebiliriz. 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018