"ABD, diplomatik problemde cezayı iş dünyasına ve vatandaşa kesmemeli"
Bundan 5 yıl önce stratejik ortak olduğumuz düşüncesiyle ABD'ye müşterilerine ve pazara yakın olmak için, partnerlerinin isteğiyle 50 milyon dolarlık yatırımla fabrika kuran bir iş adamımız vize krizini değerlendirirken, “Amerika diplomatik bir problemde aldığı kararla cezayı bize ve kendi iş adamları ile sıradan vatandaşlara kesmiş durumda. Sorunun bir an evvel çözülmesi gerekir.” değerlendirmesini yaptı.
Şu anda vize sorunu ile yaşadıkları bir sorun olup olmadığını sorduğumda şu yanıtı aldım:
“Biz oraya Amerika ile stratejik ortaklığımız olduğu ve müşterilerimizin, 'Buraya fabrika kurun tedarik kolay olsun' dedikleri için gittik. 50 milyon dolarlık yatırım yaptık. Oradaki fabrikamızda Türk mühendis ve işçilerimiz çalışıyor. Münavebeyle değişiyorlar. 24’ünde oradaki grup gelecek, buradaki grup gidip onların yerini alacaktı. Gidecek grup vize sorunu nedeniyle gidemediği için, gelecek grup ta gelemiyor, orada kalmaya devem ediyor. İşimizle ilgili programda engel olundu. Oradakileri getiremediğimiz için, buradakileri gönderemedik. Ayrıca, bütün teknik ekibimiz Türkiye’deki fabrikamızda. Amerika’daki fabrikada bir arıza olursa, üretim aksarsa onlar da gidemeyecek. İşler aksayacak, müşteriye hizmet veremeyeceğiz, eksiklik yaşayacağız. Diplomasinin problemini iş dünyası olarak biz çekiyoruz. Stratejik ortağız diye yatırım yaptığımız ülkeye gidemiyoruz. Yerinde bir tasarruf değil. Aynı durum ülkemizde yatırımı olan ABD’li şirketler için de söz konusu. Onlar da bizdeki vize kısıtlaması nedeniyle aynı durumdalar, Diplomatik alandaki kavga bizlerin iş dünyasının sırtına yüklenmiş durumda.. Amerika’nın aldığı karar haksız ve yersiz. Diplomatik ilişkilerde sorunlar çatışmayla değil, görüşmelerle çözümlenir. Diplomatik kanalların bir an önce işletilip, görüşmelerin başlatılıp sorunun çözülmesi gerekir.”
Görüşlerini aktardığım iş adamı, Amerika’ya yatırımı yapan iş adamlarından sadece birisi. Bunun benzerini orada yatırımı olan birçok iş adamından ve Türkiye’de yatırımı olan Amerikalılardan da duyabiliriz. Sadece 2017’de Amerika’da 200 yeni Türk şirketi kurulmuş. Türkiye’de de 974 Amerikan firması var. Bu diplomatik sorunun cezasını iş dünyasının ve sıradan vatandaşların çekmesinin önüne geçmek için diplomatik kanalda hareketin ve çözüm için görüşmelerin bir an önce başlatılması gerekir.