“ABD 5G pazarlamasında Çin’in gerisinde kaldı”

Fatoş KARAHASAN
Fatoş KARAHASAN Markalar & İçgörüler [email protected]

Bu cümle George Bush’un Başkanlığı sırasında Avrupa’daki NATO gücünün komutanlarından, Barack Obama’nın eski ulusal güvenlik danışmanı General James Jones’a ait. Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen Güvenlik Konferansı’nda CNBC’ye bir demeç verem Jones, Çin hükümetinin desteklerinin Asya’nın daha düşük maliyetle teknoloji üretmesini ve ABD’yi geçmesini mümkün kıldığını belirtti. ABD ve Çin’i karşılaştırdığı söyleşisinde, Jones, Çin’deki yoğun rekabeti kazanan kuruluşun, dünyanın en güçlü oyuncularından biri haline geleceğini öne sürdü.

ABD’nin Huawei başta olmak üzere Çin kökenli şirketlere uyguladığı aşırı baskı ve büyük yaptırımların gerisinde Jones’un söylediği gibi, Çin’in 5G’de dünyanın en ileri teknolojilerin, geliştirmiş olması yatıyor. Süper hızlı mobil 5G İnternet dijital ekonomide yeni bir dönem başlatacak. Nesnelerin İnterneti ve Sürücüsüz Araçlar gibi yeni teknolojilerin yaygınlaşmasına olanak sağlayacak. Görünen o ki, Çin hükümetinin teknolojiye verdiği destek ve Çinli kuruluşların kesintisiz yatırımı sonucunda, ABD 5G’de rekabet üstünlüğünü Asya’ya kaptıracak.

Başarılı bir işveren markası için önce “Çeşitlilik ve Dahiliyet”

İtalya’nın önde gelen gazetelerinden Corriere della Sera’nın haberine göre, Work Wide Women adındaki yeni bir girişim, Diversity@Work isimli bir bilgisayar oyununu piyasaya sürmeye hazırlanıyor. İtalya kökenli olan Work Wide Women kuruluşu, yıllardır kadınların dijital dünyayla yakınlaşması ve çeşitlilik ilkesinin yaygınlaşması (Diversity) için çalışıyor.

Diversity@Work oyunu, gerçek vakalar üzerine kurulu. Oyuncuların bir mantık çerçevesinde farklı senaryolara verdikleri cevaplara göre belirleniyor.

Yönetim, liderlik, çalışma ortamı ve ekip çalışması becerileri gibi konulara yanıt veren katılımcılar, tercihlerine göre puan kazanıyor ya da kaybediyorlar.

Böylece, oyun oynarken, önyargılarıyla yüzleşme ve mevcut algıları sorgulama imkanı buluyorlar.

Listede Türkiye’den şirket yok

Thomson Reuters ‘ın üç yıldır yayınladığı Dünyanın Çeşitlilik ve Dahiliyet konularında en başarılı 100 şirketi indeksi bu alandaki en önemli raporlardan birisi. Çalışma için 7000 şirket inceleniyor. 2018 Thompson Reuters Global Diversity and Inclusion Index’in ilk sıralarında Accenture, Novartis, Medtronic, Diageo, Gap ve Telekom Italia yer alıyor. Ne yazık ki listede bir Türk şirketi bulunmuyor.

Şirketler, çeşitlilik, dahiliyet, insani gelişim ve çelişkili haberler gibi alanlardaki 24 parametreye göre değerlendiriliyor 2018 yılında 52 yeni şirket ilk 100 arasına girdi.. 17 şirket ikinci yılda da yerini korudu. Liste dışı kalmış olan 12 şirketse, yeniden listede yer almayı başardı.

Kızlarımız bilgisayar mühendisi oluyor

Türkiye’de bilgisayar mühendisliği bölümünde okuyan erkek öğrenci oranı yüzde 80’lerde, kız öğrenci oranı ise sadece yüzde 20. Gebze Teknik Üniversitesi, bu gerçekten yola çıkarak fırsat eşitsizliğine dikkat çekmek için harika bir girişim başlattı. Ülkemizde bilgisayar mühendisliği alanında kariyer yapan kız öğrenci sayısını artırmak için Intertech ve Accenture ile birlikte ‘Kızlarımız Bilgisayar Mühendisi Oluyor’ projesini yarattı. İlk aşamada İstanbul ve Kocaeli’de lise öğrenimi gören, yüz kız öğrenciye bölüm tanıtımı yapıldı. Öğrenciler, program kapsamında İstanbul Teknopark’ta bulunan Intertech Ar-Ge merkezinde ağırlandı.

Etkinlikte akademisyen, mühendis ve yönetici olarak sektörde büyük başarılara imza atmış isimler de yer aldı.

Bir güzel haber de İTÜ’den

2017 yılında İTÜ Teknokent’te kurulan Yapay zeka girişimi Tarentum için düzenlenen tohum yatırım sürecine girişim sermayesi şirketi olarak, Fethi Sabancı Kamışlı önderliğinde ESAS Ventures katıldı. Böylece, Tarentum, 4 milyon TL yatırım almış oldu. Tarentum’un tohum yatırımcıları arasında, Türkiye’nin önde gelen melek yatırımcılarından Endeavor Derneği Türkiye Başkanı ve Mynet Kurucusu Emre Kurttepeli, Varol Civil, Ömer Aras, Lidya Ventures Başkanı Turgut Gürsoy ve İTÜ Teknokent eski CEO’su Kenan Çolpan bulunuyor.

Tarentum AI, özellikle yenilenebilir enerji, bankacılık/finans ve oyun sektörlerine yapay zeka ve makine öğrenmesi (Machine Learning) odağında ürünler geliştiriyor.. Tarentum’da, 20 senelik ABD kariyerinin ardında Türkiye’ye dönüş yapan Massachusetts Institute of Technology (MIT) mezunu Oğuz Silahtar’ın yanı sıra Bell Labs, McKinsey, Google gibi şirketlerde uluslararası tecrübeye sahip Utku Azman Kurucu Ortak olarak görev yapıyor. Kurucu Yatırımcı olarak ise Intel Türkiye eski Genel Müdürü Burak Aydın yer alıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar