AB'ciler Yunanlıları kurtaramıyor Hırvatları üye yapıyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Bazılarına göre Yunanistan zaten iflas etti. Ama AB ülkeleri iflas etmiş Yunanistan'a gene para akıtma formülü peşinde.

Yunanlıları kurtaramayan AB ülkeleri şimdi Hırvatları AB'ye üye yapma arayışında.

Dün bu yazının yazıldığı saatlerde 350 milyar euroluk borcu olan Yunanistan'ın alacaklılarıyla müzakerelerinde görüş ayrılıkları devam ediyordu.

Alacaklılar adına müzakereleri yürüten Charles Dallara, Atina'dan Paris'e dönmüştü. Ama er veya geç Yunanlıları mutlu edecek bir formül ile Yunan borçlarının şimdilik bir bölümünün silineceğini herkes kabul ediyordu. Şimdilik bir bölümü, daha sonra kalan bölümü.

Yunanistan'ın 350 milyar euroluk borcunun yaklaşık 100 milyarlık kısmının silinmesi, ödemelerin yeniden yapılandırılması amacıyla Uluslararası Finans Enstitüsü Atina'da Yunan Hükümeti ile görüşmeler yapıyor.

450 finans kuruluşunu temsil eden ve alacaklılar adına müzakereleri Uluslararası Finans Enstitüsü Başkanı Charles Dallara yürütüyor.

DW Alman Radyosu'nun haberine göre, özel alacaklıların, bankalar ve hedge fonların, Yunanistan'ın iflasını önlemek için vazgeçmesi gereken rakam yaklaşık 103 milyar euro. Alacaklılar bunun karşılığında Atina'nın geriye kalan borcunu ödeyeceğine dair bir garanti istiyor.

Kalan borcun hangi faiz oranı ile geri ödeneceği, taraflar arasında tartışma yaratan bir diğer konu. Bankalar yaklaşık yüzde 4.6 oranında faiz talep ederken, siyasetçilerin önerisi faiz oranının yüzde 3'ün altında kalması. Geri ödemenin 30 yıl vadeye yayıldığı göz önünde bulundurulduğunda ortaya hayli büyük bir fark çıkarken, pazarlıkların nasıl sonuçlanacağına dair bir tahmin yürütülemiyor.

Anlaşma sağlanamaması durumunda Avrupalı liderlerin, borçların tek taraflı olarak silinmesine karar verebilecekleri bu durumda ise Yunan devlet tahvillerinden kaybı olanların sigorta şirketlerine akın edeceği tahmin ediliyor.

DW Alman Radyosu'nun haberine göre Hohenheim Üniversitesi'nden Prof. Hans-Peter Burghof, Yunanistan'ın aslında fiilen iflas etmiş olduğu kanısında. Burghof, "Yunanistan iflas edemez, Yunanistan zaten battı.

Asıl sorun, bunu ne zaman idrak edeceğimiz ve ne zaman bu iflas durumunun üzerini parayla örtmekten vazgeçeceğimiz" diyor.

(Bir ara değerleme: Biz krizde AB ülkelerinden ayrıştık. Bütçe açığımızın ve kamu borcunun milli gelire oranı bakımından sağlamlıkta 1 numarayız. Geliniz görünüz ki biz yüzde 6.5 dolayında faiz ile borç bulabiliyoruz. İflas etmiş Yunanistan'a Batı finans çevreleri 30 yıl vade tanıyor.Yüzde 3 faizden söz ediliyor.)

Yunanistan bu durumda iken, kriz ile başı dertde iken AB topluluğu Hırvatları tam üyeliğe kabule hazırlanıyor.

Hırvatlar 20 yıl önce Yugoslavya'dan ayrıldı.

Hırvatistan'ın nüfusu 4.5 milyon. Nüfusun yüzde 88'i Katolik yüzde 5'i Ortadoks.

Milli geliri 60 milyar dolar dolayında. İşsizlik oranı yüzde 18'lerde dolanıyor.

Türkiye ile birlikte adaylığı kabul edildi. Biz henüz müzakere için açılan dosyalardan birini kapatamadık. Hırvatistan tüm hazırlıkları bitirmiş durumda.

Hırvatistan halkı önceki gün Avrupa Birliği üyeliğini oylamak üzere sandık başındaydı. Referanduma katılanların yüzde 66'sı "evet" oyu kullandı.

2005 yılında Türkiye ile birlikte Avrupa Birliği üyelik müzakerelerine başlayan Hırvatistan, Avrupa Birliği'nin 28'inci üyesi olmaya hazırlanıyor.

Hırvatistan, üyelik müzakerelerine başladığı 2005 yılından 8 yıl sonra, 2013 yılı Temmuz ayında AB'nin 28'inci üyesi olacak.

Hırvatistan'ın imzalamış olduğu Katılım Anlaşması, gelecek aylarda 27 AB ülkesinin parlamentoları tarafından onaylanacak. Böylelikle Hırvatistan, Slovenya'dan sonra Avrupa Birliği'ne üye olmayı başaran ikinci eski Yugoslavya Cumhuriyeti olacak.

Hırvatistanda ekonomi kötü durumda. Bu yıl milli gelirin en az yüzde 1 küçülmesi bekleniyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018