AB yolunda engel, başlıkların açılıp kapatılamaması

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

 

AB'ye üyelik işleminin karara bağlanabilmesi için, Türkiye'nin AB müktesebatını kabul etmesi anlamına gelen 35 başlık altındaki müzakerelerin tamamlanması, bunun için de başlıkların açılması ve müzakerelerin tamamlanmasından sonra da AB Komisyonu tarafından onaylanarak başlıkların kapatılması gerekiyor.

Bizler başlıkların açılıp kapanması konusundaki çalışmaları başlatarak hızlandırmak yerine  karşılıklı tartışmayı sürdürüyoruz.

Bu aşamada Bakan Bağış'ın AB konusunda temaslarda bulunmak için Fransa'ya gitmesi ve AB  Komisyonu üyelerinden birinin söyledikleri AB konusunu gündeme taşıdı.

Avrupa Komisyonu'nun enerjiden sorumlu üyesi Günther Oettinger, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecindeki isteksiz yaklaşımı eleştirdi ve 'önümüzdeki yıllarda bir Almanya şansölyesinin, Fransız bir meslektaşıyla birlikte sürünerek Ankara'ya gideceğini ve 'Arkadaşlar, bize katılın' diyeceğini' söyledi.

Alman Bild gazetesinin aktardığına göre Brüksel'de Konrad Adenauer Vakfı'nın düzenlediği bir etkinliğe katılan Oettinger, Almanya Şansölyesi Merkel'in önümüzdeki hafta gerçekleştireceği Türkiye ziyareti öncesinde çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin AB'ye  katılım sürecindeki isteksiz yaklaşımı eleştiren Oettinger, "Önümüzdeki yıllarda bir Alman şansölyesinin, Fransız bir meslektaşıyla birlikte sürünerek Ankara'ya gideceğini ve Türklere 'Arkadaşlar, bize katılın' diyeceğinden eminim" dedi.

Paris'te AB ilişkilerinden sorumlu  kişilerle temaslarda bulunan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB Komiseri Oettinger'in sözlerini yorumladı: "Sürünerek mi gelirler, diz mi çökerler bilmem. Kesin olarak bildiğim bir şey varsa mutlaka dize gelecekler. Türkiye kendisine art niyetle yaklaşanları dize getirecek güce ve tezlere sahiptir. Merak etmesinler, Türkiye misafirperverdir. Kapısına geleni süründürmez, diz çöktürmez… AB de alnı ak, başı dik olarak yoluna devam etmek istiyorsa yönünü Türkiye'ye çevirsin."dedi.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso  adına açıklama yapan  AB Komisyonu sözcüsü, "Bu Günther Oettinger'in kendi görüşü, Avrupa Birliği Komisyonu'nun görüşlerini yansıtmıyor" dedi.Türkiye'nin derdi bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek.

Sürünerek gelmeye gerek yok. Başka ülkeler AB'ye nasıl üye oldu ise Türkiye de AB'ye öyle katılma arayışında.

3 Ekim 2005'de Müzakere Çerçeve Belgesi kabul edildi.

Katılım müzakereleri başladı.

Müzakere konusu 35 başlık altındaki AB müktesebatı ile ilgili çalışmaların tamamlanmasıdır.

Türkiye 35 başlık altında uyumu nasıl gerçekleştireceğini anlatacak, AB Konseyi de açılan her başlıkla ilgili çalışmayı  onaylayacak.

En zararsız  başlık olan Bilim ve Araştırma başlığı 2005 yılında açıldı. Müzakereler başladı.

Derken Fransa 8 başlığı bloke etti. AB   Komisyonu  Ek Protokol'ün Türkiye tarafından tam y gerekçesi ile  müzakereleri durdurdu.

Bugüne kadar 13 başlık açılabildi. Sadece Bilim ve Araştırma Başlığı geçici olarak kapatıldı.

Demek ki müzakere edilecek daha 34 başlık var.

Başlıklar açılıp kapanmadıkça AB'ye üyelik gerçekleşemeyeceğine göre önceliğimiz  tartışmalara girmek değil, başlıkların açılmasını sağlamak olmalıdır.

Bakan   Bağış'ın Fransa gezisi bu bakımdan önemlidir ama sonunda kararı verecek olan AB Komisyonu'dur.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018