AB ve para aklama

Ömer Faruk ÇOLAK
Ömer Faruk ÇOLAK EKONOMİ ATLASI [email protected]

Türkiye’de para aklama, vergi kaçırma konularında tartışma almış başını giderken, Avrupa Birliği (AB) maliye bakanları toplantısı sonrası düzenli yayınlanan vergi raporu da 5 Aralık’ta açıklandı. Raporun tamamına http://www.consilium.europa.eu/media/31945/st15429en17.pdf adresinden ulaşabilirsiniz.

Rapordan iki liste çıktı. Bunlardan ilki vergi kaçırma ve para aklama da cennet ülkelerin sıralandığı kara liste. Yani cennet aslında AB için cehennem oluyor.

Liste uzun. Listede bizim için kardeş statüsündeki ülkeler de var. Bu ülkeler şunlar: Bahreyn, Barbados, Grenada, Guam, Macau, Marshall Adaları, Moğolistan, Namibya, Palau, Panama, Saint Lucia, Samoa, Güney Kore, Trinidad Tobago, Tunus ve Birleşik Arap Emirlikleri. Bu ülkeler vergi cenneti olmanın bedelini AB ile ticaret yaparken dezavantajlı gruplar statüsüne girerek ödeyecekler. Yani yaptırımlar devreye giriyor.

Raporun ikinci bölümünde ise 47 ülkeden oluşan kara liste adaylarının yer aldığı gri liste var. Bu ülkeler farklı kimliklere göre gruplandırılıyor. Örneğin bazı ülkeler sadece şeffaflığı yeterince sağlamadığı için, bazı ülkeler vergi sistemlerinin yeterince açık olmaması nedenleri ile bu listede yer alıyorlar. Türkiye’de bu listede yer alan ülkeler arasında.

Bunu okuyunca hemen komplo teorileri aklınıza geldi ise, böyle düşünmeyin derim. Çünkü listede İsviçre de, Makedonya da, Sırbistan da, Uruguay da Ermenistan da, Ürdün de, Tayvan da, Tayland da, Bosna Hersek te, Vietnam da var. Liste böyle uzuyor.

Türkiye bu defa “bu karar yok hükmündedir modundan” çıkıp, AB’ne gerekli düzenlemeleri yapacağız taahhüttün de bulunmuş. Zaten bunu yapmasa kara listeye girecek. Maliye Bakanlığı böylece iyi bir iş yapmış oluyor.

AB tüm ülkelere bu konuda da, diğer konular da şunu söylemeye çalışıyor: AB kurallar ve kurumsal yapılanması ile idare edilmekte. Türkiye bu söylemi dikkate alsa, AB ile yaşadığımız anlaşmazlıkların birçoğu ortadan kalkacak.

Hükümetten iyi haber

Nitekim vize serbestliği ile ilgili önümüzde engel olan düzenlemelere ilişkin olarak hükümetin AB’nin isteklerini gerçekleştirme yönünde çalışmalar yapıldığı haberini alınca, nihayet AB’nin anlaşılmaya başladığını düşündüm. Geç kalınmış olsa bile, bu güzel haber.

Türkiye AB perspektifini yitirmemeli. AB’nin kimi ülkelerince zaman ortaya çıkan önyargılı davranışları ile mücadele etmliyiz. Unutmayalım, AB üyesi Türkiye, bugünkünden çok daha güçlü bir ülke olur.

Ankara yeniden kent mi oluyor?

Ankara’da yirmi üç yılın sonunda karanlıklar içinde kalmış köy statüsünden kent olma yönünde adımlar atılıyor. Yeni Belediye Başkanı Mustafa Tuna toplu taşıma araçlarının çalışma saatlerini uzattı. Başkanı tanımam, ama petshoplarda satılan hayvanlarla ilgili söylediklerini de duyunca umutlanmaya başladım.

Sayın Başkan’a buradan seslenmek isterim, kent kimliğimizi anımsattığınız için teşekkürler, ancak öyle çok yapılacak iş var ki, gerçek kentlileri dinler iseniz, ne halde olduğumuzu siz de anlayacaksınız

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Çin böyle gider mi? 04 Ekim 2019
Yeni parasal ralli 27 Eylül 2019
Trump etkisi 13 Eylül 2019
Kapıyı çalan kimdir? 06 Eylül 2019
Talep mi borç sorunu mu? 30 Ağustos 2019