AB ülkelerinin ihracattaki payı % 37'e geriledi

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

 

Haziran ayında altın ihracatı, motorlu kara taşıtları ihracatının önüne geçti.
Altın ihracatının artışına paralel olarak ithalat da artmaya başladı.
Sonuçta bizim dış ticaret rakamlarımızdan altın ithalat ve ihracatını çıkararak değerleme yapmamız daha doğru olacak.
Altın hariç ihracattaki yıllık artış yüzde 4, ithalattaki daralma yüzde 10 oranında.
Cari açık (döviz açığı) hesaplanırken altın ticaretini dışarıda tutmak imkansız.
Altın ticareti dahil 6 ayda ihracatımız 74.3 milyar dolar, ithalatımız 17.1 milyar dolar, dış ticaret açığımız 42.7 milyar dolar.

Geçen yılın ilk yarısına göre, ithalattaki daralma 2.6 milyar dolar, dış ticaret açığındaki açığa göre, ihracat artışı 8.8 milyar dolar, ithalattaki daralma 11.4 milyar dolar.
TİM'e göre 6 aylık ihracat 1.5 milyar dolar. TÜİK'e göre 5.8 milyar dolar. İki rakam arasındaki fark 4.3 milyar dolar. İşte bu rakam ihracatı şişiren altın ihracatını işaret ediyor.
TÜİK'e göre ihracat artışı 6 ayda 8.8 milyar dolar. Bu rakamdan 4.3 milyar dolarlık altın ihracatı çıkarıldığında gerçek ihracat artışı 4.5 milyar dolara iniyor..
Dikkat buyurunuz, ekonomideki daralmaya ve petrol fiyatlarının artmamasına rağmen, ithalatta 6 aylık daralma sadece 2.6 milyar dolar. Yüzde 2.1 oranında daralma var.
Önümüzdeki günlerde açıklanacak 6 aylık cari açık rakamının 35 milyar dolar olması, hazirandan geriye 12 aylık açık rakamının 63 milyar dolar olması bekleniyor.

Bu durumda yılsonu açık beklentisi 55 milyar dolar dolayında. Açığın milli gelirin yüzde 10'u düzeyinden yüzde 8'ine doğru gerileyeceği söyleniyor.
Tabii ki dış ticaret ve cari açık ile ilgili bu gelişmeler, döviz kurunda yukarıya çıkışı önlüyor. Tersine döviz ucuzluyor. Ülkeye döviz girişi artıyor. Petrol fiyatlarının 100 dolar dolayında dolanması da bu tablonun iyiliğine destek veriyor.

Açık anlatım ile döviz tablosu iyi durumda.
Ciddi sorun Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracatın toplamdaki payının yüzde 37'lere düşmesidir.
Avrupa Birliği pazarı zengin ve devamlı pazardır. Bu pazarı kaybetmemiz, buna ek olarak Suriye olayları nedeniyle Suriye ve Körfez ülkelerine ihracatın durması önümüzdeki günlerde ciddi sıkıntılara yol açabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018