AB Tanımlı kamu borcu yükü en az olan ülkelerden biriyiz

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Açıklanan 2011 Yılı Orta Vadeli Proğramı'na göre bizim AB tanımlı dış borç stokumuz, 2010 yılında GSYH'nın (Milli Gelir'in ) yüzde 49.0'u oranında olacak, 2011 yılında yüzde 42.3 oranına inecek.

Bu oran yüzde 60 Maasricht sınırının altında. Halbuki Maasricht sınırını uymaya söz veren AB ülkelerinden Almanya'da yüzde 73,Fransa'da yüzde 77,İngilltere'de yüzde 68 oranında.

Hazine Müsteşarlığı açıklamalarına göre 2010 yılı ortasında bizim 345 milyar TL'si iç,120 milyar TL'si dış borçumuz var.. Bazı ayarlama kalemleri ile AB tanımlı borç toplamı 444 milyar TL olarak belirleniyor.

Bu rakam dolara dönüştürülüp, GSYH rakamı ile oranlanıyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) dün, yaşlanan nüfus ve kamu maliyesini eriten finansal krizle mücadele maliyeti nedeniyle dünyanın en büyük bazı ekonomilerinde kamu borçlarının "patlama yolunda" olduğunu belirten bir rapor yayınladı.

Bu rapora göre, mevcut mali politikalar temel alındığında, 2050 yılı itibariyle dünya nüfusunun üçte ikisinden fazlasını oluşturacak 49 ekonominin ortalama net borç oranı, Gayri Safi Yurtiçi Hasılalarının (GSYH) yüzde 245'ine ulaşacak. Bu oran, 2007 yılında yüzde 148 düzeyindeydi.

Dünya Bankası ve IMF'nin Ekim ayı "Dünya Ekonomik Görünümü 2010" raporuna göre, 2010 yılı ilk çeyrek itibariyle ABD'nin 13 trilyon 917 milyar dolar toplam dış borcu (devlet ve özel sektör dış borç toplamı) bulunuyor. ABD'yi 9 trilyon 123 milyar dolarla İngiltere, 5 trilyon 123 milyar dolarla Fransa ve 4 trilyon 969 milyar dolarla Almanya izliyor.

Toplam dış borcun GSYH'ye oranına göre en kötü durumdaki ülke İrlanda. İrlanda'nın milli gelirinin 11 katı kadar dış borcu var. (Toplam dış borcun GSYH'ye oranı yüzde 1.102)

Gelişmiş ülkeler içinde toplam dış borcun GSYH'ye oranı bakımından en kötü durumda olan İrlanda'yı i İngiltere, Hollanda, Hong Kong, Belçika, Portekiz, İsviçre, Avusturya ve Fransa izliyor.

Türkiye ise toplam dış borcun GSYH'ye oranına bakıldığında, değerlendirmeye alınan 32 ülke arasında 25'inci sırada. Türkiye'den yüksek borcu olan 24 ülke, daha az borcu olan 6 ülke var.

Toplam dış borcun GSYH'ye oranına bakıldığında en iyi durumdaki ülke yüzde 14,4 ile Brezilya. Brezilya'yı yüzde 18,2 ile Hindistan, yüzde 20,4 ile Meksika, yüzde 22,8 ile Güney Afrika, yüzde 25,8 ile Endonezya, yüzde 33,6 ile Arjantin  ve Türkiye izliyor.

Dünyada şartlar nasıl değişiyor. Eskiden biz kamu borçlarının ve özellikle kamunun dış borcunun fazlalığından yakınırdık. Bütçe açığının büyüklüğünden yakınırdık.

Kriz sonrası Türkiye kamu borcunun ve bütçe açığının milli gelire oranı bakımından dünyanın iyi durumdaki ülkeleri arasında yer almaya başladı.

Türkiye'nin öne çıkan bir avantajı da genç nufusu. Çünkü ülkelerin borç yükünün artmasına ilişkin değerlemelerde yaşlı nufusun borçlanmayı artırıcı etkisi üzerinde de durulmaya başlandı.

S&P Raporunda."Yaşlanan nüfus, emeklilik ve diğer sosyal hizmetlerin maliyetini yukarı doğru çekerken, hükümetler mali politikalarında değişiklik yapmadıkça, borçlanmadaki artışın ülke kredi notlarının düşmesine neden olacağı" ileri sürülüyor. "Nüfusun yaşlanması, dünya genelinde ülkelerin ekonomik büyümelerinin geleceğinde derin değişikliklere yol açacak" deniliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018