AB Pazarına Giriş Bilgileri
İhracat yapmak isteyen veya ihracatlarını arttırmak isteyenlerin istekleri tek noktada düğümleniyor, " siz bana müşteriyi bulun gerisine karışmayın."
Ancak bunun pek de kolay bir iş olmadığının hepimiz farkındayız…
Piyasaya sürdüğümüz ürün veya hizmetin alıcıları, bulundukları yerlerde bizi beklemiyorlar. Bizden önce onları bulanlarla pazarlık edip iş bitiriyorlar. Ara sıra sohbetimizde belirttiğim gibi " büyük olan küçük olanı değil, hızlı olan yavaş olanı yer." Bu nedenle işin anahtarı bize müşteri bulunmasını beklemek değil, müşterinin nerede olduğunu belirlemek için neye ihtiyacımız olduğunu bilebilmek.
Türkiye ihracatının rakamlarına baktığımızda, gözde pazarımızın Avrupa Birliği (AB) olduğu görünüyor. İhracatımızın yarısından fazlası bu topluluğa yapılıyor. Bugün, dikkatli olmak ve ihracatlarını yapılması gerektiği gibi yapmak isteyen ihracatçılarımız için, önemli bilgiler alabilecekleri bir internet sitesi tavsiye etmek istiyorum.
" Export Helpdesk " ( http://exporthelp.europa.eu ) adını taşıyan ve AB resmi makamlarınca hazırlanmış bir site bu. Amacı AB ülkelerine ihracat yapmak isteyenlere, bu pazarlar hakkında sağlıklı ve güncel bilgiler vermek. Siteye erişim sağladığınızda İngilizce, Fransızca, İspanyolca ve Portekizce dillerinden birini kullanarak sitede dolaşabilirsiniz.
Bu sitedeki bilgilere hızlı erişim sağlayabilmek için, ihracatını yapmak istediğiniz ürünün (GTİP) Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon numarasını bilmeniz gereklidir. Bu numarayı bir gümrük müşavirine danışarak bulmanız yararlı olur. Ancak yolunu kendisi bulmak veya hızlı araştırma yapmak isteyenler, http://www.gumruk.gov.tr adresinde önce " ticaret erbabı " üzerini, sonra da " tarife " ve en sonunda da " tarife cetveli " sekmelerini tıklayarak, GTİP kodlarının detaylı olarak verildiği listelere erişim sağlayabilirler. Bulunan GTİP kodunu kullanarak" Export Helpdesk " sitesinde kolayca dolaşabilirsiniz. Öte yandan GTİP numaralarını bu sitenin giriş formundaki (input form) arama (borwse or search) seçeneğini kullanarak da bulabilirsiniz.
Ticaret İstatistikleri (Trade Statistics) bölümünde, AB piyasasının hangi ürünü, hangi ülkelerden ithal ettiğini, ihracatçı ve ithalatçı ülke temelinde bulabilirsiniz. Toplam bedellerini, ton ve adet temelinde de miktarlarını görebilirsiniz. Dikkatli yorumlanması halinde bazı ürünler için bu bilgiler, ortalama pazar ithalat fiyatları hakkında bile bilgi fısıldayabilir.
Gerekenler ve vergiler (Requirements and Taxes) bölümünde ise, giriş formuna (input form) GTİP numarasını yazıp arattığınızda, araştırdığınız ürüne ait genel, özel ve vergi bilgileri önünüze gelecektir.
Tercihli Anlaşmalar (Preferential arrangements) bölümünde hangi ülkelerle tercihli anlaşmalar yapıldığını, hangilerine ne konuda ne kadar taviz verildiğini bulabilirsiniz. Bu da size rekabeti tanımlamakta yardımcı olacaktır.
İthalat tarifeleri (import tariffs) bölümünde hangi ürüne, hangi ülkeden geldiğinde, ne tür bir gümrük vergisi uygulandığını bulabilirsiniz. Bu da sizin AB dışındaki rakiplerinizle kendinizi kıyaslamanıza yardım edecektir.
Bağlantılar (links) bölümünde ise AB'ye ihracat yapmak isteyenlerin ihtiyaç duyacağı başka bilgileri elde edebilecekleri AB ve uluslar arası kaynaklara bağlantılar verilmektedir.
Doğru ve güncel bilginin hızla elde edilmesi ve tarafsız bir şekilde yorumlanması, ihracatçılarımıza doğru ve hızlı karar verme olanağı sağlayacaktır.