AB Maliye Bakanları..

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

 

 

bir üye ülkede mevduata el konulmasına nasıl karar verebilir?
 
 
Güney Kıbrıs'ın kurtarılması için plan hazırlayan AB Maliye Bakanları, bu ülke bankalarındaki mevduatın bir bölümüne el konulmasına nasıl karar verebilir?
Nasıl verebilir diye sormak için çok geç.
Şimdi geriye dönük olarak tartışılması gerekenler şunlar:
- Güney Kıbrıs sadece Avrupa Birliği'ne üye olarak kabul edilmedi "Para Birliği"nin de üyesi. Para  Birliği demek birlik içinde paranın (tasarufların-sermayenin) serbestçe dolaşımı demek. Para birliğinde Euronun bir güvencesi var.
- Güney Kıbrıs'daki bankanın, bu bankadaki Euro mevduatın, Birliğin başka ülkelerdeki bankalardan ve Eurodan farkı yok.
- Krizin başından bu yana AB otoritelerinin öncelik verdikleri konu, bankaların güçlendirilmesi oldu. Bu nedenle bankalara  devamlı kaynak aktarıldı. Bu aktarma yapılırken bankaların sahip ve yöneticileri sorgulanmadı. Bu defa  Güney Kıbrıs'da bankaların kaynakları üzerinden çözüm arayışına giderken sistemin geleceği tehlikeye atılıyor.
- Çok önemli bir ayrıcalık krizden çıkmaya çalışan Yunanistan, İtalya, İspanya ve Porkekiz için benzer  uygulamanın gündeme gelmemesidir. Bu ülkelerde bulunan bankalardaki birikimler, mevduat içinde de yabancılara ait hesaplar  vardı. Bu ülkelerdeki mevduat,  Güney Kıbrıs'dakinden daha fazla idi. 
Bunlar AB Maliye Bakanlarının mevduata el koyma kararı ile ilgili olarak tartışılabilecek durumlar.
Gelelim  Güney Kıbrıs'ın durumuna.
- AB üyeleri,  Yunanistan'ı ve  onun bebeği olarak Güney Kıbrıs'ı alel acele tam üye olarak kabul eder ve  para birliğine alırken, bu ülkelerin ekonomilerinin durumunu dikkate almadılar.
- Güney Kıbrıs'ın  kamu ve özel sektör dış borcu milli gelirinin 5  katına kadar  bir günde yükselmedi. AB'nin istatistik otoriteleri bu gelişmeleri ay ay  tablo halinde yayınlıyordu. Bütçe açığı ve cari açık veren bir ülkenin  Euro borcunun küçültülmesine imkan olmadığı, borcun devamlı artacağı biliniyor.
- AB Maliye Bakanları'nın  yardım paketi, Güney Kıbrıs'ın yıllık milli geliri olan 17.5 milyar Euro dolayında bir finansman imkanını ortaya koyuyor. Bunun anlamı    dış borç yükünün  milli gelirin 5 katından 4 katına inmesidir. Bu büyüklükte bir dış borcu Güney Kıbrıs'ın çevirmesi gene de imkansızdır.
- Kurtarma paketi diye ortaya konulan paket bir yanda bankalara güveni yok edecek, öte yanda uzun süre ülkeye döviz girişini engelleyecektir.
Bütün bunların sonunda Güney Kıbrıs ekonomisi batar mı? Veya Güney Kıbrıs Avrupa Biliği'nden   Para Birliği'nden çıkar mı? İkisinden de çıkmaz veya çıkarılmaz.
Sonunda AB ülkeleri   Yunanistan'ı da Güney Kıbrıs 'ı da yüzdürür. Çünkü tüm AB ülkelerinin Yunanistan ve Güney Kıbrıs hayranlığı vardır.
Ama  bu arada ne olur?
- Yunanistan ve Güney Kıbrıs'da halkın huzursuzluğu  bir süre daha devam eder.
- Güney Kıbrıs için ortaya konan mevduat vergisi önerisi, önümüzdeki dönemde finans sisteminde gereksiz kuşkulara, endişelere yol açar.      
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018