AB ile 51'inci Ortaklık Konseyi Toplantısı yapıldı

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

 

AB (Avrupa Birliği)'nin temeli olan Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) 1958 yılında kuruldu. Türkiye 1959 yılında ortaklık için başvurdu.
1963 Yılında Türkiye ile AET arasında ortaklık ilişkilerini düzenleyen Ankara Anlaşması imzalandı.
Ankara Anlaşmasıyla belirlenen amaçlara ulaşılmasını sağlamak ve bu ortaklık ilişkisinin uygulanmasına ve geliştirilmesine yönelik her türlü düzenlemeyi yapmak üzere temel karar organı olarak bir Ortaklık Konseyi oluşturuldu.
Ortaklık Konseyi, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni temsil eden üyeler, AB üyesi devletlerin hükümetlerini temsil eden üyeler, Konsey ve Avrupa Komisyonu'ndan katılan üyelerden oluşuyor.
Bu çerçevede Ortaklık Konseyi'nde, AB tarafından Konsey Dönem Başkanı üye devletin Dışişleri Bakanı ile Komisyonun Genişlemeden Sorumlu Üyesi ve Türkiye'den de Dışişleri Bakanı ile Devlet Bakanı ve Başmüzakereci bir araya geliyor.
Ortaklık Konseyi  en az altı ayda bir Bakanlar düzeyinde toplanıyor ve dönem başkanlığı altı aylık sürelerle, bir AB temsilcisi ve bir Türk temsilci tarafından sırayla yapılıyor.
Ortaklık Konseyi'nde Türkiye'nin bir oyu ve AB tarafının bir oyu var. Kararlar oybirliği ile alınır. Ortaklık Konseyi'nde, her iki tarafın olumlu oyu olmadan hiçbir kararın alınmasına imkan yok.
Ortaklık Konseyi'nin 51'inci toplantısı Brüksel'de yapıldı. Toplantıya Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB Dönem Başkanı İrlanda'nın Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Ticaret Bakanı Eamon Gilmore ve AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu Üyesi Stefan Füle katıldı.
Davutoğlu, ortak basın toplantısında, 'Ortaklık Konseyi'nin 51'inci toplantısını yaptığımızı özellikle vurgulamak istiyorum. 1963 Ankara Anlaşması'ndan beri yarım asrı geride bıraktık. AB üyeliği yarım asırdır stratejik hedefimiz oldu ve böyle kalmaya devam edecek' dedi.
Türkiye 1995 Yılından  buyana  AB ile Gümrük Birliği  çerçevesinde yakın ilişki içinde.
1999 Yılı sonunda Helsinki Zirvesi'nde Türkiye'ye  adaylık statüsü tanındı.
Katılım müzakereleri 2005 yılında başladı. Müzakere Çerçeve Belgesi  kabul edildi
AB 'ye katılacak ülkelerin daha önce yürürlüğe giren AB mevzuatını (müktesebatını) benimseyerek uygulamayı kabul etmesi gerekiyor.
Bunun için AB bürokratları ile bizim temsilcilerimiz  tarama raporları hazırlıyor.
AB ile müzakereler  değişik konuları kapsayan 35 başlık altında yapılıyor.
En zararsız başlık olan Bilim ve Araştırma başlığı 2005 yılında açıldı. Müzakereler başladı.
Derken Fransa 8 başlığı bloke etti. AB Komisyonu Ek Protokol'ün Türkiye tarafından tam uygulanmadığı gerekçesi ile müzakereleri durdurdu.
Bugüne kadar 13 başlık açılabildi. Sadece Bilim ve Araştırma Başlığı geçici olarak kapatıldı.
Demek ki müzakere edilecek daha 34 başlık var.
Bir başlığın müzakereye açılabilmesi veya kapatılabilmesi için 27 üyenin  mutabakatı gerekiyor.
Fransa'dan başka Kıbrıs'ın  engellemeleri de başlık açılmasına imkan vermiyor.
Başlıklar açılıp kapanmadıkça AB'ye üyelik gerçekleşemeyeceğine göre önceliğimiz tartışmalara girmek değil, başlıkların açılmasını sağlamak olmalıdır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018