AB ekonomisi Yunanistan'a endekslendi
AB ülkeleri krizi Yunanistan'a endeksledi. Öyle bir tablo var ki, Yunanistan bütçesini denkleştirir ise AB ülkelerinde ekonomik kriz sona erecek.
Yunanistan bütçesini denkleştirir ise AB ülkelerinde bankalar kurtulacak, euro kurtulacak.
Bu iş bu kadar basit mi? Acaba AB ülkeleri kendilerini kandırmıyor mu?
Acaba Yunanistan'ın üzerine fazla gidilmiyor mu?
Acaba Yunanistan bütçesini denkleştirebilir mi?
Yunanistan'ın bilinen rakamlara göre milli geliri 300 milyar euro. Bütçe geliri 120 milyar euro. Bütçe gideri 150 milyar euro.
Bu tabloya göre 30 milyar euroluk açık milli gelirin yüzde 10.5'u dolayında.
Yunanistan'dan istenen bu açığı düşürmesi. Açık nasıl düşürülür? Vergi geliri artırılır. Harcamalar kısılır. Yunanistan harcamaları kınsak için memurları işten çıkarıyor, maaşları kısıyor. geliri artırmak için vergilere zam yapıyor.
Ama gene de açık var.
Yunanistan, 2011 yılı için Avrupa Birliği (AB), Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) şart koştuğu bütçe hedeflerini tutturamayacağını açıkladı. Yunanistan Maliye Bakanlığı pazar günü, alınan tüm sıkı tasarruf önlemlerine rağmen, yüzde 10.5 oranındaki bütçe açığının, hedeflenen yüzde 7.6 oranına düşürülemeyeceğini bildirdi.
Bakanlık, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik çöküntü nedeniyle oranın bu yıl ancak gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 8.5'i dolayında olabileceğini hesapladıklarını açıkladı. 2012 yılı için ise bütçe açığının GSYH'nin yüzde 6.8'ine denk gelmesi bekleniyor. Yunan ekonomisinin bu yıl yüzde 5.5 oranında da küçüleceği tahmin ediliyor.
Papandreu hükümeti, pazar akşamı 2012 yılı bütçe taslağını onaylayarak, bir dizi yeni tasarruf önlemi kararlaştırdı. İlk kez borçlanma ile finansmanın yer almadığı bütçede, 6 milyar 600 milyon euroluk tasarruf yapılması öngörülüyor. Sıkı tasarruf önlemlerinin, AB, IMF ve ECB'ye bağlı uzmanlardan kurulu Troyka ile birlikte kararlaştırıldığı açıklandı. Troyka, Yunanistan'a aktarılacak yeni kredi dilimlerini serbest bırakmak için, ülkenin bütçe disiplinine bağlı kalıp kalmadığını inceleyerek, kararını veriyor.
Burada bir noktaya dikkat etmek gerekir.
Tabii olarak ekonomi sıkılınca, büyüme aşağıya iniyor. Milli gelir küçülüyor. Milli gelir 300 milyar eurodan 280 milyar euroya düşüyor.. 300 milyar euro dolayındaki milli gelirde 30 milyar euro dolayındaki açık yüzde 10.5 oranında. Ama aynı açık milli gelir 280 milyar euroya inince daha büyük görüntü alıyor.
AB, IMF ve ECB'den uzmanlardan oluşan troykanın Atina'daki incelemeleri sürüyor. Troykanın sekiz milyar euroluk kredi dilimine onay vermemesi halinde, Yunanistan'ın ekim ayı ortasından itibaren yükümlülüklerini yerine getiremeyeceği ifade ediliyor.
Bütün bu söylentiler son ayın, son haftanın söylentileri değil. Aylardır sürüyor. AB ülkelerinde güven yok olunca euronun değer kaybı artıyor. Bankalar konusunda kötümser bekleyişler öne çıkıyor.
İşin kötüsü şurada: AB ülkelerindeki bu çalkantı bizi de giderek olumsuz etkiler hale geldi. Türk ekonomisi büyük ölçüde hem finans hem mal piyasaları yoluyla AB ülkeleri ile yakın ilişki içinde.
Şimdilik olumsuz etkiyi döviz kurunda izliyoruz. Ardından ihracatta gerileme işaretleri ortaya çıkacak. En kötüsü ise bu olumsuz gelişmelerin banka sistemini sarsmaya başlamasıdır.