AB, ABD ve yapay zekâ

Fikret AYDEMİR
Fikret AYDEMİR [email protected]

Hayatlarımızın her alanında kul­landığımız ‘çip’ler, hem Avrupa Birliği (AB hem de Amerika Bir­leşik Devletleri’nin (ABD) de kaçınılmaz olarak en büyük ilgi alanlarından biri.

Bu nedenle AB ile ABD, çip ve yapay zekâda iş birliğini artırmak istiyor.

Başta yapay zekâ olmak üzere “çip”­ler konusunda iş birliğini artırmak üze­re üst düzey görüşmeler gerçekleştiriyor.

2021 yılında başlatılan Ticaret ve Tek­noloji Konseyi, AB ve ABD arasındaki iş birliğinin ilerletilmesi ve yaşanan anlaş­mazlıkların diyalog ortamında gideril­mesi hedefleniyor.

Konseyin 6. toplantısı yapıldı

AB ve ABD Ticaret ve Teknoloji Kon­seyi’nin altıncı toplantısı, Belçika’nın ilk üniversitesi olan 1402 tarihinde kurulan Leuven Katolik Üniversitesi’nde yapıldı.

Ticaret ve Teknoloji Konseyi toplan­tısına AB Komisyonu Başkan Yardımcı­sı Vestager, AB Komisyonu Başkan Yar­dımcısı Valdis Dombrovskis, ABD Dı­şişleri Bakanı Blinken ve ABD Ticaret Bakanı Raimondo, gibi üst düzey yetkili­ler bir araya geldi.

Toplantıda, artan jeopolitik sınamalar karşısında ticaret ve teknoloji konuların­da ortak yaklaşım belirlenmeye ve iş bir­liğini artırma konusu masaya yatırıldı.

Görüşmede yapay zekâ, çip ve yarı ilet­kenler, 6G gibi gelişen teknolojiler, çev­rim içi platformlar, güvenli bağlantı, ih­racat kontrolleri, yatırım taraması, yeşil tedarik ve tedarik zincirleri konularda iş birliğiyle transatlantik ticareti teşvik edecek unsurların ele alındığı açıklandı.

Ticaret ve Teknoloji Konseyi toplantı­sından sonra düzenlenen basın toplan­tısında konuşan AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager, “Çipler­de ihracat kontrolleri konusunu görüş­tük. Eski teknoloji yarı iletkenler konu­sunda neler yapılabileceğini ele aldık” açıklaması yaptı. Eski nesil çipler konu­sundaki çalışmaları paylaştıklarını akta­ran Vestager, çiplerdeki tedarik zincirle­rinin dayanıklılığını artırmak için ileri­ye dönük önlemler alacaklarını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blin­ken de ABD ve AB’nin dünya GSYH’si­nin yarısını temsil ettiğini anımsatarak sınamalara karşı ortak amaçlar doğrul­tusunda ABD ile AB’nin birlikte hareket ettiklerinde etkili ve büyük bir güç ol­duklarını söyledi.

Eski nesil ‘çip’lerin yüzde 60’ı Çinlilerin

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo ise “Yarı iletkenler bütün ekonomimizin temelini oluşturuyor ve yapay zekâ çağı­na girdikçe bu durum giderek daha da ar­tacak. Çünkü yapay zekâ, yarı iletkenle­rin, gelişmiş çiplerin temeli üzerine inşa ediliyor” diye konuştu.

Gelişmiş çipler ve yarı iletken ihracatı söz konusu olduğunda dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Raimondo, “Çinli­ler her gün uyanınca ihracat kontrolleri­mizi nasıl aşacaklarının yollarını bulma­ya çalışıyorlar” anımsatması yaptı. Rai­mondo, “Çin’in eski nesil çiplere (Legacy chips) yoğun biçimde odaklandığını bi­liyoruz. Bu çipler arabalar, ev aletleri ve tıbbi cihazlar gibi son derece geniş bir kullanım alanına sahip” dedi.

Birkaç yıl içinde piyasaya çıkacak bü­tün eski nesil çiplerin yaklaşık yüzde 60’ının Çin tarafından üretileceğinin farkında olduklarına vurgulayan ABD Ticaret Bakanı Raimondo, Çin’in bu en­düstriye çok fazla sübvansiyon verdiği­ni, bunun da piyasada büyük bozulmala­ra yol açtığını söyledi.

‘Bize çip takacaklar’ endişesi

Sosyal medyanın bu kadar hayatımızı etkilediği yüzyılımızın en büyük korku­larından biri olan “bize çip takacaklar” endişesini sanırım artık geride bıraktık. Çünkü, zaten gönüllü olarak hatta bin­lerce dolar vererek aldığımız cep tele­fonlarımızla gönüllü olarak cebimizde ‘çip’ taşıyoruz her dakika.

Yapay zekâ da cep telefonlarımızın ar­tık vazgeçilmez bir parçası oldu.

Bu konuya AB’nin ve ABD’nin duyarsız kalması beklenebilir mi?

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Göç edebiyat taşır 18 Aralık 2024
AB’nin takımyıldızı 13 Kasım 2024