90 yaşındaki Mickey, çocukların beslenmesine el attı
Mickey Mouse, 7’den 70’e her yaştan çocuğun sevdiği bir karakter. Çocuklar üzerindeki etkisi çok yüksek olduğundan pazarlama anlamında marka değeri de oldukça yukarılarda. Bu durum, sevimli farenin ailesi için de geçerli. Çünkü Mickey’in ait olduğu The Walt Disney Company, yüz milyonlarca insanın halen takip ettiği birçok alt iş kolunun da sahibi durumunda. Kitlelere, özellikle de çocuklara ulaştığı kanal sayısı çok fazla. Tema park ve tatil köyleri, medya, stüdyolar ve tüketici ürünleri olmak üzere dört ana iş kolu olan şirketin 2017 cirosu 55.1 milyar dolar. Forbes’un yaptığı araştırmaya göre Disney “En Beğenilenler” listesinde 5, “Dünyanın En Değerli Markaları” listesinde ise 7’nci sırada. Kasım ayında Mickey’nin 90’ıncı yaş günü kutlamaları için hazırlıklar yürüten Walt Disney, ulaştığı geniş kitlelerin hayatına dokunmak için uzun yıllardır birçok sosyal sorumluluk projesi yürütüyor. Bu konuda sorumluluğu büyük. Sosyal sorumluluk alanındaki çalışmalarını "yaratıcı düşünme", "toplumları güçlendirme" ve "iyi yaşam" diye üç ayakta toplayan global yönetim, 2006’dan bu yana özellikle sağlıklı nesiller oluşması için bir dizi önemli kararı uygulamaya koydu. Bu kararlar Türkiye’de de uygulamaya konuldu. Bunların başında 2006’da globalde yayımlanan “Besin Değerleri Kılavuzu” geliyor.
Hedef yüzde 85 uygunluk
“Besin Değerleri Kılavuzu”, Disney’in ulaştığı tüm kanallarda devreye aldığı bir kriterler dizisi adeta. Öncelikle şirkete lisanslı üretim yapan tüm gıda firmaları kılavuzdaki değerlere uymak zorunda. Bu çok önemli çünkü tüm dünyada milyarlarca tüketici bu lisanslı ürünlerle buluşuyor.
Şirketin bu konuda geçirdiği süreci ve Türkiye’deki yansımalarını Disney Türkiye Kurumsal İletişim Kıdemli Müdürü İdil Şenerdi Barry anlattı. “Bu aslında bizi izleyen ailelerin talebiydi. Çünkü artık aileler bazı yiyeceklerden çocuklarını uzak tutmayı başaramıyor. Çocuklarının hareketsizliğinden şikâyet ediyorlar. Bu konuda bizden yardım istediler. Biz de ünlü karakterlerimiz aracılığıyla çocuklara programlarımızda ‘iyi yaşam’ı anlatıyoruz" diyen Barry, tüm dünyada çocuklara televizyon kanalları, tema parklardaki uygulamaların yanı sıra kampanyalarla da sağlıklı yaşamı anlattıklarını vurguluyor.
"İyi yaşam" sürecinin uzun soluklu bir yolculuk olduğunu söylüyor Barry. Bu yüzden Walt Disney’in hedefi 2020'ye kadar lisanslı gıda ürünlerinin yüzde 85’inin klavuza uygun hale gelmesini sağlamak. Kalan yüzde 15’lik dilim içinse şunları söylüyor: "Biz insanlara bir şeyleri dikte eden bir kuruluş olmak istemiyoruz. Onlara ulaştığımız kanallarla sağlıklı beslenmeyi anlatalım istiyoruz. Yine de çocuk doğum gününde pasta yemek ya da gazlı içecek içmek istiyorsa bu da tercine kalsın.”
Reklam yasağı koydu
Geçtiğimiz aylarda Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), çocuklarla ilgili tüm kanallarda sağlık açısından sakıncalı bulunan besinlerin oluşturduğu bir liste yayımlamış ve bunların reklamlarının yasak olduğunu açıklamıştı. İdil Şenerdi Barry, Disney Channel’ın bu uygulamayı bir yıldan uzun süredir hayata geçirdiğini belirterek, “Biz bunu Türkiye’de 2017 başından bu yana yapıyoruz. Kanalımız Türkiye’de 17 milyon kişiye ulaşıyor. Bizim için çocukları doğru beslenme alışkanlığına yöneltmek çok önemli” diye açıklıyor durumu.
Besin değerleri kılavuzu, dünyada beslenme alınındaki güncel araştırmalara uyarak oluşturulmuş. Periyodik olarak bağımsız beslenme uzmanlarınca denetleniyor. Ayrıca EFSA (Avrupa Goda Güvenliği Otoritesi) ve EU Pledge Nutrition Criteria tarafından da değerlendiriliyor. Bunun yanında WHO gibi kuruluşlardan da danışmanlık alınmış bu kılavuz oluşturulurken. Kılavuz, uzun bir listeden oluşuyor. Ancak temel olarak sağlıklı besinleri belirlerken şu üç ana soruya yanıt alınması gerekiyor: Dengeli beslenme düzenine (sebze, meyve, tam tahıl, az yağlı süt vs.) katkısı oluyor mu, çocukların yeterli porsiyon miktarı almasını (kalori kriteri gibi) destekliyor mu ve kaçınılması gereken besin ögelerini (sodyum, şeker, yağ, trans-yağ ve kafein) kısıtlıyor mu?
Hasta çocuklar için 100 milyon dolar
Disney’in globalde yoğunlaştığı topluma değer katma stratejilerinden birinin başlığı da “Keyifl i Anlar Yaratmak”. Barry'nin, “Evrensel mesajlarla anları keyifl i kılmayı amaçlıyoruz” diye açıkladığı yaklaşım kapsamında Disney’in önemli hedefl eri var. Buna göre şirket hayati tehlike içeren bir hastalıktan tedavi gören çocuklara keyifl i anlar yaşatabilmek amacıyla 5 yılda 100 milyon dolarlık bir katkı yapacağını ilan etti. Birçok ayağı olan bu kampanyanın Türkiye ayağı için hazırlıklar yürüttüklerini söyleyen Barry, 2019’da projeye başlayacaklarını belirtiyor. Barry’nin planında bu kampanyaya tedarikçileri de katmak var.
Gönüllü kahramanlar
Disney’in “İyi Yaşam” felsefesi sadece kanallar ya da ürünler değil, şirketin tüm dünyadaki binlerce çalışanının katıldığı gönüllülük projeleriyle de kitlelere ulaşıyor. Bunun için “Team of Heros” adında bir platform kurulmuş. Burada çalışanlardan oluşan kahraman gönüllüler, son altı yılda 3.4 milyon saatlerini toplum yararı için çalışmaya ayırmışlar. 2020 hedefi bu süreyi 5 milyona çıkarmak. Bunun dışında şirket uluslararası Mike- A-Wish Derneği (Türkiye’deki Bir Dilek Tut) ile birlikte 1981’den bu yana hayati tehlike taşıyan bir hastalığı olan 100 bin çocuğun dileğini gerçekleştirdi. Türkiye’de de Bir Dilek Tut ile birlikte “Mickey’nin Hayal Gücü Atölyesi”, “Modanın Sihri” gibi projeler yürütüldü. Örneğin sadece Mickey heykeli tasarımlarıyla iki yılda 35 çocuğun hayali gerçekleştirilmiş. Türkiye’deki gönüllüler ayrıca Genç Başarı Eğitim Vakfı ile birlikte geçtiğimiz 23 Nisan’da bir inovasyon kampı düzenleyerek çocuklara iyi yaşamı anlatan atölyeler dizisi gerçekleştirdi. 100 çocuğun yararlandığı bu kampta 20 gönüllü çalıştı.