89. Anadolu Garanti Sohbeti
Garanti Anadolu Sohbetleri’nden 89’uncusu Eskişehir’de öncesi gün yapıldı. Toplantıda konuşanlar önemli bir gelişmeyi başarmış olan Eskişehir’in gelinen aşamada yeni adımlara ihtilyacı olduğunu belirterek “dışardan gözlemciler” olarak önerilerini dile getirdiler. Kentin yeni staratejisini saptayıp, ona uygun yeni yol haritasını çizerek daha üst bir rekabet gücüne ve yaşam kalitesine ulaşabileceğini belirttiler. Aslında Eskişehir URAK rekabetçilik açısından 81 il içersinde 6’ıncı, Beşeri Sermaye ve Yaşam Kalitesi sıralamasında Ankara ve İstanbul’un ardından üçüncü sırada önemli bir yere sahip.
Kentsel strateji uzmanı Faruk Göksu,Türkiye’deki diğer kentler gibi Eskişehir’in de 50-60 yılda bir yıkılıp yeniden yapıldığını belirtip, dünyada son çeyrek yüzyılda kentlere hakim olan “kentsel rönesans, akıllı büyüme ve yeni yüzyıl kenti olma” özellikleri açısından Eskişehir’i değerlendirdi. Ve kentin kentsel rönesans ve akıllı büyümede önemli adımlar attığını, başarılar elde ettiğini belirtip, “Ama artık yeni yüzyıl ilkesini benimsemelidir” önerisini yaptı. Bunun için kentin Doğu-Batı ve Kuzey-Güney akslarında yeşili bol yeni bir yerleşim planına ihtiyaç olduğunu söyledi. Kent merkezinden 15 dakikada ulaşılabilecek alanlarda bahçeli evlerle yeşili bol bir yapının kurulabileceği, tarımın yeniden kentle entegre olabileceği senaryolar yaratılması gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, kentin yeni dönem senaryosunda bilişim ve teknolojiyi kentsel gelişimin önüne koyarak hareket edilmesini önerdi.Göksu, Eskişehir’in gelişiminde çevresindeki kentlerle bir havza içinde çözüm arayışlarının yaratacağı sinerjinin de önemli olduğunu belirtti.
Saffron Brand Consultants Strateji Direktörü Isabella Chick, dünyada artık kentlerin kendileri için doğru rekabetçi alanı seçip, bunu markalaştırarak rekabette öncelik aldıklarını anlattı. Eskişehir’in kendisine sorular sorarak en faydalı konumlanma alanını saptayıp, bunu en anlaşılır sloganla duyurarak rekabette öne çıkabileceklerini ve yatırım çekebileceklerini dile getirdi. Dünyada bazı kentlerin kent markası oluşturmalarının örneklerinden söz eden Chick, “Eskişehir’in tarih. termal, eğitim, kültür, sanayi ve havacılıkta önemli özellikleri söz konusu, ama bütün özellikleri bu bütünleşmiyor. Yapılması gereken bütün bu özellikleri içeren bir hikaye yaratılması. Bir marka kent olabilmek için Eskişehir, bu hikayeyi nerede, kime, nasıl anlatacağının kararını verirken, ayrıştırıcı özelliğini de kolay ve anlaşılır, akılda kalıcı bir simge ile ortaya koymalıdır”önerisinde bulundu.
TAİ Uçak Grup Başkanı Özcan Ertan, öncelikle kendi yapılarını ve geliştirdikleri Anka ve Hürkuş projelerini anlatı. Eskişehir’in havacılık sektöründe önemli bir altyapıya sahip olduğunu, kendilerinin de Eskişehir havacılık firmalarıyla çalıştıklarını belirterek, “Her türlü havacılık projesinde Eskişehir ilk aklımıza gelen şehir oluyor”dedi. Eskişehir havacılık firmalarının sadece istenen parçaları üretmekle yetinmeyip, geliştirmeler ve yenileştirmelerle daha ileri adım atmaları önerisinde bulundu.
Konuşmalar kent önderleri ve valisi tarafından değerlendirildi.
Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, kentin yatırımcı eksiği olduğunu ve merkezi yönetimin yerel yönetim kararlarına yeterince önem vermemisinin, uyumlu çalışmalar yapmamasının olumsuzluk yaratığını öne sürdü. Göksu’nun önerilerinin kentlerinin yeni dönem gelişmesi için önemli olduğunu belirtti.
Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, Türkiye’de havacılık sektöründe bir Ankara ve TAİ hakimiyeti olduğunu, Eskişehir’in bu sektörde önemli bir yere geldiğini belirterek, “Ankara-Eskişehir havacılık vadisi oluşturalım. Bununla Ankara-Eskişehir arasında rekabetten çok işbirliğine ihtiyacımız var”değerlendirmesini yaptı.
Eskişehir Valisi Güngör Azmi Tuna ise kentlerinin 2013 yılı Türk Kültür Dünyası Başkenti seçildiğini söyleyerek, “Dilde-fikirde-işte birlik sloganıyla hareket etmemiz gerekir.Yatırımcının, geleceğe ve ülkeye güven duyması gerekir. Kurumlarımız işbirliği içersinde el ele bu yönde birlikte hareket ederek bu güveni yaratmalıdır”dedi.